Karamanlı Kahveciler Devletten Destek Bekliyor

20 Kasım 2020 tarihinde yeniden kapatılan kahveci esnafından acil destek çağrısı geldi.

Karamanlı Kahveciler Devletten Destek Bekliyor

Konuyla ilgili olarak Karaman Kahveciler Büfeciler Kafeteryacılar Esnaf Odası Başkanı Fatih Elkitok tarafından yapılan yazılı açıklamada “Değerli Arkadaşlar 16 Mart 2020 tarihinde İçişleri bakanlığının genelgesi ile kapanıp 01. 06 2020 tarihinde Kahvehanelerde oyun oynatılmaması koşulu ile kahvehaneler tekrar açılmış olup 1 temmuz 2020 itibarı ile internet kafeler ve oyun salonları açılmıştır. Fakat oyunların yasak olması sebebi ile iş yerlerimize müşterilerin gelmemesi ile birlikte kahvehaneler kapatmak zorunda kalmıştır Bu süreçte kapalı olan iş yerlerimiz 20.11.2020 tarihinde tekrar kapatılmıştır. Bu gün eğlence sektörü (Kahveler, Kafeler, İnternet kafe, oyun salonları ile kantinler devlet dairelerinde çalışan çay ocakları ) hariç kapatılan hiç bir yer yoktur. AVM’ler, fabrikalar, berberler, marketler, hamamlar ve turizm sektörü dahil bu sektörlerdeki iş kolları açıktır” 
“Sanki Bu Hastalık Bizim Sektörümüzden Yayılıyormuş Gibi Bir Algı Oluşturulmaya Çalışıyor”
“Berberler, toplu taşıma AVM’ler, hamam veya sauna gibi birebir temas olmadığı halde, iş yerlerimizin kapatılması hepimizi farklı düşüncelere sürüklemektedir. Yaz başında sınır kapıları açıldı milyonlarca yabancı turist ülkemize ye giriş yaptı ve milyonlarca insan gerek şehir dışı gerekse yurt dışı seyahatlerinde hiç bir yasaklama olmaksızın giriş çıkışlarına devam ettiler. Ve hatta bugün korona virüs tedbirleri altında fuarlar açıldı ve açılmaya da devam ediyor Bizler odalar ve federasyon olarak gerek siyasi partiler, gerek valilik, gerekse milletvekillerine gönderdiğimiz yazılı taleplerimize hiç bir şekilde olumlu yanıt alamadık. Valiliğe gönderdiğimiz kapanan iş yerlerine gerek maddi gerekse gıda yardımı olarak hiçbir destek alamadığımız gibi olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş olmamıştır. Çözüm ve alternatif öneriyoruz! İhtisas Oda olarak üyelerimizin bir nebzede olsa ocaklarının kaynaması için hiç bir devlet kurumu çözüm önerilerimize kesinlikle yanaşmıyor. Odalar olarak elimiz kolumuz bağlanıyor” 
“Soruyoruz Şimdi Sayın Devlet Büyüklerimize Şimdi Bu Esnaf Ne Yapsın?”
 Ödemesi gelen borçları ötelemeyle, esnafa geri ödemeli kredi vermeyle bu esnaf toparlanamaz, tam aksine daha da batar. Borcun borçla kapanmayacağını idrak etmek zor olmasa gerek. Bizlere elle tutulur kalıcı çözümler sunulur, bağlı bulunduğumuz Federasyon ve Oda başkanlarıyla birlikte çalışma programı hazırlanır ve iş yerlerimizi açmaya belirli şartlar altında izin verilir gerekli denetimleri gerek kurumlar gerekse oda denetmenleri tarafından düzenli olarak yapılır, bizlerde her zaman devletimizin yanında bu süreçte beraber savaşır hiç kimseden herhangi bir destek talep etmeden devletinde zamanını almadan esnafımızın işinin başına dönmesi istiyoruz” 
“Amaç Bu Tür İşletmeleri Bitirmek Mi?”
“Her yeri millet kıraathanesi yapmak istiyorlar bizce amaç hastalığın artışından ziyade siyasi, bu sektörden ekmek yiyen en az 1.500.000 kişi vardır. 6 milyon mülteciye 45 milyar dolar para harcayan ve gerekirse 45 milyar dolar daha harcarız diyen bir hükümet, 1.500.000 esnafına sahip çıkmamış ve sınıfta kalmıştır. Yıllardır Bağ-Kur’unu, vergisini ödeyen ekonomiye katma değer sağlayan kendi esnafına devlet sahip çıkmıyor. Bizler siyaset yapmıyoruz şu pozisyonda görüyoruz ki hükümet bize siyasi davranmaktadır. Esnafın iş yeri kapatılmaya karar verilmiş ise bu esnafın ödemekle yükümlü olduğu kirası, elektrik, su faturası, Bağ-Kur, ısınması market ve pazar giderleri dükkan kirası ve giderleri gibi ihtiyaçlarda göz önünde bulundurularak ödemelerin aksamaması için devletin esnafına belli miktarda geçim desteği sağlaması gerekmektedir ki; esnaf bu sancılı süreçte sıkıntıya düşmesin. Bu sancılı süreçte en büyük darbeyi eğlence sektörü aldı. Unutmayalım ki bu insanlar yıllardır bu sektörden evlerine ekmek götürüyorlar. Covid döneminde diğer eğlence yerlerinin göz ardı edilip, kendi yağında kavrulan ve bir geleneği sürdürmeye çalışan küçük esnafa yüklenmesi de ayrı bir soru işareti oluşturdu kafalarda?” 
“Sayın Devlet Büyükleri Esnafa Zarar Vermeden En Az Hasarla Nasıl Çıkarız Bu Süreçten Diye Düşünerek Kararlar Almalı”
“Unutmayalım ki geçmişte de bu tür kararlar alınmış ve geri dönüşü olmayan hatalar yapılmıştır. Bu süreç ilk kapanış değildi ve pandemi sürecinin hemen bitmeyeceği biliniyordu ve devletin buna ikinci bir planı olmalıydı. Bu rotada bilir kişilerle istişare edilerek bu tür kararlar alınmalı. Aksi takdirde sadece bizim sektörümüzü kapatarak bu hastalığı önlemek çok yanlış bir düşünce. Kapatılacaksa 15 değil 20 gün bütün iş yerlerini kapatın, sokağa çıkma yasağı ilan edin ve hep birlikte taşın altına elimizi koyalım. Mesele mücadele ise hep birlikte çözelim. Amaç başka ise açık açık dile getirin artık yeter”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284