Karasal Sayisal Yayin Alici Standardi Belli Oldu

Karasal sayisal yayinlarini alabilecek televizyon ve set üstü cihazlar için standart getirildi.

Karasal Sayisal Yayin Alici Standardi Belli Oldu

Karasal sayisal televizyon yayini siralama ihalesi için son hazirliklari yapilirken, Kasim 2013'ten itibaren baslayacak ve 2015'e kadar Türkiye geneline yayginlastirilacak karasal sayisal televizyon yayinlari için önemli bir adim daha atildi.
Karasal sayisal yayinlari alabilecek televizyon ve set üstü cihazlarin özellikleri belirlenerek ülke standardi haline getirildi. Tüketiciler, TS 13538/Subat 2013, ''Ikinci Nesil Sayisal Karasal Televizyon Yayin Sistemi (DVB-T2) Için Televizyon Alicilari-Genel Kurallar'' standardini tasiyan televizyon veya set üstü cihazlari satin alarak, karasal sayisal TV yayinlarina sorunsuz erisebilecek.
Karasal sayisal TV yayinlarina geçis sürecinde, DVB-T2 yayin formatinda, MPEG-4 sikistirma teknigiyle yayinlari alabilecek televizyon ve set üstü cihazlarin özellikleri RTÜK tarafindan belirlenerek, ''Türkiye Sayisal Karasal Televizyon Alicilari (DVB-T2) Gereksinimleri'' dokümani adi altinda web sitesinde yayinlandi.
Dokümandaki alici özelliklerinin, Türkiye'nin TV alici standardi haline getirilmesi amaciyla Türk Standartlari Enstitüsü'ne basvuru yapildi. TSE Elektronik Ihtisas Grubu ile RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu uzmanlarindan olusan bir grup tarafindan yürütülen çalismalar, sektör kuruluslarinin da görüsleri alinarak subat ayinda tamamlandi.
Karasal sayisal TV alici özellikleri, TSE Teknik Kurulunun 21 Subat 2013 tarihli toplantisinda, TS 13538/Subat 2013 ''Ikinci Nesil Sayisal Karasal Televizyon Yayin Sistemi (DVB-T2) Için Televizyon Alicilari-Genel Kurallar'' standardi kabul edilip yayimlandi. Karasal sayisal yayin TV alicisi veya set üstü cihaz imal eden veya ithal eden sektör kuruluslari yayimlanan standardi TSE'den temin edebilecekler.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, hem karasal sayisal TV yayinlarinin tesvik edilmesi ve yayginlastirilmasi hem de tüketicilerin magdur edilmemesi için, TSE tarafindan kabul edilen standardin Türkiye için zorunlu standart haline getirilmesi amaciyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi nezdinde girisimlerine basladi.
-TV alici standardinin önemi-
Karasal sayisal televizyon yayinlari Kasim 2013'ten itibaren 2015 yilina kadar Türkiye genelinde yayginlastirilacak. 2015 yilinin mart ayi itibariyla karasal sayisal yayina geçis Türkiye genelinde tamamlanacak ve bu tarih itibariyla analog yayinlar sonlandirilacak. Karasal televizyon yayinlarini izleyenlerin 2015'e kadar karasal sayisal yayinlari almaya elverisli televizyon ya da set üstü cihaz temin etmeleri gerekecek.
Evlerdeki televizyonlarla piyasada satilan televizyon ve set üstü cihazlar RTÜK'ün belirledigi standarttaki yayinlari almaya elverisli degil. Bu nedenle DVB-T2 formatinda ve MPEG-4 tekniginde yapilacak karasal sayisal yayinlari alabilecek televizyon ve set üstü cihazlarin özellikleri RTÜK tarafindan belirlenip, TSE tarafindan ülke standardi haline getirildi. Tüketicilerin magdur olmamalari için, satin alacaklari televizyon ya da set üstü cihazlarin, TSE'nin ''Ikinci Nesil Sayisal Karasal Televizyon Yayin Sistemi (DVB-T2) Için Televizyon Alicilari-Genel Kurallar'' standardini tasiyip tasidigina dikkat etmeleri gerekiyor.
-Set üstü cihazlarin temini-
RTÜK, karasal sayisal yayinciliga geçisin izleyiciye maliyetini azaltmaya yönelik çalismalar da yapiyor. Bu kapsamda üzerinde durulan seçeneklerden biri, izleyicilerin evlerinde bulunan televizyon alicilariyla karasal sayisal yayinlari alabilmeleri için gerekli set üstü cihazlarin sübvanse edilmesi.
Karasal sayisal yayinciliga daha önce geçen ülkelerin bir kisminda, piyasa degeri yaklasik 50 dolar olan set üstü cihazlar devlet tarafindan tüketicilere ücretsiz olarak dagitilirken, bir diger seçenekte ise set üstü cihazlarin promosyon olarak dagitimi yapiliyor. Her iki seçenek üzerinde de Üst Kurulun planlama çalismalari sürüyor.
-Kaliteli yayin, hareketli alis ve yeni nesil cihazlarla TV izleme olanagi-
Karasal sayisal yayina geçisle izleyicilere sunulan yayinlarin kalitesi daha artacak ve bu yayinlar yayin kuruluslarinin tercihlerine ve alt yapi olanaklarina göre yüksek çözünürlüklü (HD) veya standart çözünürlüklü (SD) izlenebilecek. Kapasite darligi ve frekans karmasasi nedeniyle izlenemeyen kanallar da izlenebilir hale gelecek. Ayrica hareketli alis karasal sayisal yayincilikta mümkün hale gelecek, cep telefonlari ve yeni nesil cihazlarla televizyon yayinlarinin alinmasi mümkün olacak. Televizyon yayinciligi ile internet ortami ve bilisim teknolojileri birbirini yakinsayacagindan medya ve haberlesme sektörleri ortaklasa çalisacak.
-Engellilerin televizyona erisimi kolaylasacak-
Karasal sayisal yayinlarin baslamasiyla görme ve isitme engellilerin televizyon yayinlarina erisimi de kolaylasacak. TSE Standardini tasiyan televizyon alicilari, birden çok ses akisini alabilecek. Böylece görme engelliler yayinlarda yer alan özel ses akisindan yararlanabilecek. Ayni sekilde, DVB Alt Yazi ve Teletext Alt Yazi zorunlulugu ile alicilarda, ''normal'' veya ''isitme engelliler'' altyazi tercihleri bulunacak.
Böylece isitme engelliler de TV yayinlarina kolaylikla erisim saglayabilecek. Ancak TV cihazlarinin engellilere yönelik özelliklerinden yararlanilabilmesi için bu hizmetlerin yayin kuruluslari tarafindan sunulmasi gerekiyor. RTÜK bu konuda da çalismalar sürdürüyor.
TSE Standardi olan sayisal TV alicilari ebeveyn denetim mekanizmalarini da destekleyecek. Izleyiciler, kanallarin yayin akislarinda programlarin hangi koruyucu sembolle kodlandigina bakip, çocuklara uygun olmayan kanal veya programlari sifreleyebilecek.
Sayisal televizyon alicilarinda izleyiciler için birden fazla dilde ses yayini bulunacagindan izleyiciler bu dillerden birini tercih edebilecek. Sayisal televizyon alicilariyla izleyiciler izledikleri kanallarin haftalik program akisini görebilecek, istedikleri programlari daha sonra izlemek üzere kodlayarak TV alicisinin hafizasina ya da harici hafizaya kaydedebilecek.
Sayisal TV alicilari HBB TV gereksinimlerine uyumlu olacak böylece izleyiciler internete baglanabilecek ve istek üzerine video (VoD), interaktif reklam, kisisellestirme, oylama, oyun ve sosyal aglar gibi etkilesimli uygulamalara erisim saglayabilecek.
Rotahaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284