Karyad Zübeyde Hanim’i Ölüm Yildönümünde Unutmadi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanim, ölümünün 91. yilinda Ankara Karamanlilar Dernegi tarafindan düzenlenen bir programla anildi.

Karyad Zübeyde Hanim’i Ölüm Yildönümünde Unutmadi

Dernek salonunda gerçeklesen programa konusmaci olarak hemserilerimiz Dr. Ali Güler ile Prof. Dr. Cemalettin Taskiran katildi.
KARYAD Baskani Veli Bozkir’in kisa bir açilis konusmasinin ardindan Güler ve Taskiran, çesitli yönleri ile Zübeyde hanimi anlattilar.
Dr. Ali Güler, konusmasinin ilk bölümünde Zübeyde Hanim’in soyu, ailesi ve hayatini ana hatlari ile anlatti. Yaklasik yirmi yillik arastirmalarinin sonuçlarini hemserilerimizle paylasan Ali Güler, “Zübeyde Hanim’in ailesi gittikleri yerden dolayi Rumeli’de Konyarlar diye anilan Yörük-Türkmenlere dayanmaktadir. Bugünkü Yunanistan’da Edessa Sehri’nin bulundugu yerde olan Vodina Sancagi’na bagli Sarigöl bölgesinde Sofular Nahiyesi’ne yerlesen aile 1800’lü yillarin basinda Selanik yakinlarindaki Lankaza’ya göçtüler. Zübeyde Hanim Selanik’te dünyaya gelmistir. Rumeli’deki Sofular Nahiyesi’nin çevresinde Karaman, Eregli ve Ayranci gibi yer adlari vardir. Bu da Ailenin Karaman civarindan geldigini gösterir” dedi.
Zübeyde Hanim’in inançli, dindar bir ana oldugunu da örnekler vererek anlatan Ali Güler, Atatürk’ün ailesinde Baba Ali Riza Efendi’nin çagdas, yenilikçi degerleri; Anne Zübeyde Hanim’in da muhafazakâr degerleri temsil ettigini belirtti.
Prof. Dr. Cemalettin Taskiran ise, “Zübeyde Hanim’in Atatürk üzerinde çok büyük bir etkisi vardir. Onun kisiliginin olusmasinda annesi çok etkili olmustur. Mustafa Kemal Pasa da annesi gibi, davasina inanan, inandigi degerleri sonuna kadar savunan saglam karakterli bir liderdi” dedi. Konusmasinda özellikle anne ile ogul arasindaki iliskilere vurgu yapan Cemalettin Taskiran, Makbule Hanim’in annesi ve Mustafa Kemal iliskisine iliskin olarak anlattigi pek çok olayi ayrintili bir sekilde degerlendirdi.
Dr. Ali Güler, konusmasinin ikinci bölümünde Zübeyde Hanim’in Darüssafaka’ya yaptigi yardimin tutanagi ile vasiyetnamesinin esaslarini degerlendirdi. “Suyu daima akan bir çesme yaptirilmasini” vasiyet eden Zübeyde Hanim’in bu vasiyetini gerçeklestirme görevinin hemsehrileri olarak Karamanlilara düstügünü vurguladi. Bu konuda Karaman Belediyesi ve Valiligi’ni göreve çagirdi.
Prof. Dr. Cemalettin Taskiran, konusmasinin ikinci bölümünde “Ali Güler’in bahsettigi Zübeyde Hanim’in gelini Latife Hanim tarafindan diktirilen ve fakat Atatürk’ün ölümünden sonra kaldirilan mezar tasinin yeniden yerine konulmasi gerektigini” belirtti.
Karamanli hemsehrilerimiz ve üniversite ögrencilerinin sorulari ve katkilariyla yogun ilgi gösterdigi anma toplantisinin sonunda, Dernek Baskani Veli Bozkir’in esi Belgin Hanim ve Karamanli kiz ögrencilerimiz tarafindan yapilan batirik, sohbet ortaminda yenildi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284