Kasko Ve Trafik Sigortasi 2014`te Ucuzluyor

Tüketicilerin en çok sikâyet ettigi konularin basinda gelen kasko ve Zorunlu Trafik Sigortasi 2014’te ucuzlayacak. Üst düzey bir Hazine yetkilisi, artisin geçen yilin zararlarini karsilamak amaciyla yapildigini belirtti. Yetkili, “Önümüzdeki yildan itibaren kademeli düsüs olacaktir. Benzer bir durum geçtigimiz yillarda yasanmisti.” dedi.

Kasko Ve Trafik Sigortasi 2014`te Ucuzluyor

Her yil yaklasik 10 milyon aracin yeniledigi Zorunlu Trafik Sigortasi’nda fiyatlar yüzde 100’e varan oranlarda artis gösterirken, vatandasin gözü indirime çevrildi. 2012 yilinda Zorunlu Trafik Sigortasi’ndan 1,1 milyar lira zarar eden sektör temsilcileri önümüzdeki yil indirime hazirlaniyor. Hazine Müstesarligi kaynaklarindan edinilen bilgilere göre hem zorunlu sigorta hem de kaskoda 2014 yilindan itibaren kademeli indirim yapilacak. Bunun sebebi ise geçen yilin zararinin önemli bir kisminin bu yil telafi edilecek olmasi. Hazine bürokratlarinin konuya iliskin çalismasina göre benzer bir durum 2008 yilinda da yasandi. O yil dip yapan fiyatlar sonrasinda artisa geçip tekrar gerileme gösterdi. 2013 yili basindan itibaren fiyatlardaki artisin geçen yilin zararlarini karsilamak amaciyla yapildigina dikkat çeken üst düzey bir Hazine yetkilisi, “Sigorta sirketleri geçen yil kaskoda 61 milyon liralik bir zarar etti. Bunun için kasko sigortalarindaki prim artisi sinirli oldu. Ancak zorunlu trafikte bazi firmalar ciddi fiyat yükseltti. Benzer bir durum 2008 yilinda da yasanmisti. O yil dipten fiyat verildikten sonra 2009’da tekrar fiyatlar bir miktar artisa geçilmisti. 2013 yilinda da bir miktar artis oldu ancak önümüzdeki yildan itibaren fiyatlarda kademeli bir düsüs olacaktir.” dedi.
Trafik sigortasi primlerinin son bir yillik dönemde yüzde 300’e varan oranlarda artis göstermesinin ardindan ekonomi yönetiminin üç asamali fiyatlari önleyecek formülünün ilk adimi devreye girdi. Sigorta poliçelerinin internetten karsilastirilmasina imkan saglayan düzenleme geçen hafta Resmi Gazete’de yayimlandi. Buna göre sigorta sirketleri, zorunlu trafige iliskin olarak resmi internet sitelerinde geçerli sigorta tarifeleri kapsaminda prim sorgulama ekrani tahsis edecek. Bu sayede vatandaslar primleri karsilastirarak daha ucuzunu seçme imkanina kavusabilecek. Hazine’nin fiyatlarda düsürücü etkisi olacak diger yöntem ise zorunlu trafikte fiyati yükselten karsilik ayrilmasi konusunun yeniden düzenlenmesi. Sektöre yönelik yapilacak fiyatlarin yükselmesini önleyecek üçüncü düzenleme ise tamirci ve yetkili servislere yönelik olacak. Ekonomi yönetiminin çalismasina göre kaza sonrasinda ortaya çikan zarari artiran yetkili servisler yerine küçük tamircilere gitmeyi tesvik edecek bir düzenleme üzerinde duruluyor. Zorunlu Trafik Sigortasi bransinda zarar açiklayan sektörde faaliyet gösteren sirketler bunun faturasini vatandasa çikariyor. Birkaç yil öncesine kadar 100-150 Türk Lirasi arasinda olan bir yillik prim bugünlerde 3-4 kat artis göstererek 500 liranin üzerine kadar çikabiliyor. Trafik sigortasi primleri 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Hazine Müstesarligi yerine sigorta sirketleri tarafindan belirleniyor. Türkiye genelinde 17 milyon trafige kayitli araç bulunuyor. Bunlardan 14 milyonunun Zorunlu Trafik Sigortasi bulunurken, kaskolu araç sayisi ise 4,7 milyon adet. 50 milyar liralik büyüklüge ulasan sigorta sektörü 2012 yilini 1 milyar 60 milyon liralik zararla kapatmisti. Zararin önemli bir kismi hasar ödemelerinin çoklugu sebebiyle trafik sigortasindan kaynaklandi.
Sigorta sirketlerinin son yedi yilda trafik sigortasindan olusan zarari 3,4 milyar lirayi buluyor. Türkiye’de kisi basina 146 dolar sigorta primi ödemesi yapilirken, yillik toplam hasar ödemesi miktari ise 11 milyar liranin üzerine çikiyor. Hazine Müstesarligi’nin Karayollari Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasinda Tarife Uygulama Esaslari Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmeligi Resmi Gazete’de yayimlandi. Düzenlemeye göre sirketler araç türlerine göre de il bazinda temel sigorta primini serbestçe tespit edebilecek ve tespit ettikleri temel primleri ve tarifeleri ilgili ayin birinden son gününe kadar degistiremeyecek.
 Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284