Kayagazi Için Devler Türkiye`nin Kapisini Çaliyor!

Güneydogu Anadolu basta olmak üzere Trakya ve Iç Anadolu`da arama çalismalarina baslamak isteyen yabanci sirketler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi`nin art arda kapisini çalmaya basladi.

Kayagazi Için Devler Türkiye`nin Kapisini Çaliyor!

Bazi enerji uzmanlarinin "devrim" olarak nitelendirdigi kaya gazi (Shale Gas) üretimi, dogalgaz piyasasini etkilemeye devam ediyor. Dünyanin önemli dogalgaz ithalatçilarindan biriyken kaya gazi sayesinde son 5 yilda 200 milyar metreküpe yakin gaz üreten ABD, bu sayede Polonya'dan Çin'e kadar bu kaynaga ulasmak isteyen birçok ülkeyi harekete geçirdi.
Petrolde yüzde 92, dogalgazda ise yüzde 98 disa bagimli olan Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir kaynaklarin ekonomiye kazandirilmasi çalismalarina kaya gazi da eklendi.
Konya ve Nigde'de tespit edildi
Dadas Formasyonu'nunda yer alan Diyarbakir'daki Saribugday-1 sahasinda TPAO ile Shell ortakliginda yürütülen çalismalar bu alanda ilk oldu. 3 yilda 15 kuyunun açilmasinin planlandigi sahada gaz arama çalismalari araliksiz devam ediyor. 4 bin 500 metre derinlikte sondajin hedeflendigi kuyuda, 4 bin metrelere ulasildi. "Parametre kuyu" olarak nitelendirilen bu kuyudan olumlu sonuçlar alinmasiyla sahada yatay sondaja baslanacak.
Türkiye'de tahmini olarak 0,4 trilyon metreküp oldugu tahmin edilen kaya gazinin varligi, Güneydogu Anadolu'nun disinda Trakya ve Iç Anadolu'daki bazi sahalarda da söz konusu. MTA'nin çalismalarinin ardindan Konya, Nigde ve Karaman’in belli bölgelerinde tespit edilen rezervlerin çikartilmasi için Shell basta olmak üzere kaya gazi üretimi alaninda faaliyet gösteren yabanci sirketler, art arda Bakanligin kapisini çalmaya basladi.
Yeni sondajlar için anlasmalar yakin
AA'ya açiklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi yetkilileri, kaya gazi ve kaya petrolü (oil shale) konusuna yogunlasan ABD'li, Kanadali ve Ingiliz sirketlerin Türkiye'deki kaynaklarla ilgilendigini belirterek, söz konusu sirketlerin mevcut sismikleri etüt etmeye basladigini söyledi.
Gelecek aylarda Dadas Formasyonu'nu ya da Trakya'daki sahalarla ilgili anlasmalarin gerçeklesebilecegini bildiren Bakanlik yetkilileri, "Bu anlasmalarda bizim önceligimiz çalismalara TPAO'nun da ortak olmasi. Kaya gazi gibi yerli bir kaynagi en etkin biçimde ülkemize kazandirmak istiyoruz" degerlendirmesinde bulundu.
Kaya gazi nedir? Nasil çikartilir?
Özetle kayaçlarin gözeneklerinde yer alan küçük miktardaki dogalgaz olarak tanimlanan kaya gazi, dikine veya yatay olarak açilacak olan kuyulara basinç uygulanmasiyla çikartiliyor.
Arastirmalara göre, Çin ve Hindistan sahip basta olmak üzere, ABD, Arjantin, Avustralya, Güney Afrika ve Kanada kaya gazi rezervi açisindan sansli ülkeler.
 Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284