Kazım Karabekir Paşa Memleketinde Anıldı

İstiklâl harbimizin unutulmaz kahramanlarından Kâzım Karabekir Paşa, ölümünün 72’ nci yıl dönümünde memleketi olan Kâzımkarabekir İlçesinde düzenlenen törenle anıldı.

Kazım Karabekir Paşa Memleketinde Anıldı

26 Ocak 2020 Pazar günü ilimize bağlı Kâzımkarabekir ilçesinde gerçekleştirilen anma programı, Kâzımkarabekir Parkındaki Kazım Karabekir Paşa’nın Anıtına çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
Çelenk sunma programının ardından Kâzımkarabekir Meslek Yüksekokulu Konferans Salonundaki program, Kâzımkarabekir Belediye Başkanı Recep Boyacıoğlu, Karaman Milletvekilleri Av. İsmail Atakan Ünver ve Av. Selman Oğuzhan Eser’in konuşmalarıyla devam etti. Programda konuşan Vali Fahri Meral; ülkemizin yaşadığı, Elazığ Sivrice merkezli 6.8 şiddetindeki deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza ise acil şifalar diliyorum dedi. Milletimiz zor zamanlarda kaldığında ya da bir afet ile karşılaştığında birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini ortaya koyduğunu ifade eden Vali Meral, “depremin yaşandığı andan itibaren birçok vatandaşımızın bölgeye yardım yapılabilmesi konusunda yoğun talepleri ile karşılaştıklarını belirterek, bu vesileyle yardımlaşmanın ve dayanışmanın en güzel örneklerini sunan Karamanlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Fahri Meral konuşmasının devamında Kazım Karabekir Paşa’nın yakın tarihimizin önemli değerlerinden birisi olduğunu belirterek sadece askerî kimliğiyle değil, siyasi kimliğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisimizin unutulmaz başkanlarından birisi olarak Türk tarihinin mümtaz simalarından birisi olduğunu söyledi.
Ülkemizin yetiştirdiği unutulmaz devlet adamlarından birisi olan Kazım Karabekir Paşanın askerlik mesleğinde elde ettiği başarılar kadar eğitim alanında da çok önemli çalışmalara öncülük ettiğini belirten Vali Meral, içerisinde bulunulan savaş ortamına rağmen, eğitim alanında oldukça kapsamlı bir projeyi yürürlüğe koyarak doğuda eğitim alanında adeta bir reform gerçekleştirdiğini söyledi.
Vali Fahri Meral, savaş yüzünden ailelerini kaybeden 2 bini kız olmak üzere toplam 6 bin yetim çocuğa sahip çıkan yetimler babası olarak bilinen şefkat ve merhamet timsali Kazım Karabekir Paşa’nın, kolordunun imkânlarını kullanarak çocukların iyi bir eğitim alabilmeleri için ülkenin en sıkıntılı zamanında Erzurum ve Kars başta olmak üzere birçok doğu ilinde “Sanayi Mektebi, Leylî Eytâm İbtidâî Mektebi, Erzurum Ana Mektebi, İş Ocağı, Sıhhiye Mektebi, Sarıkamış Askerî İdâdîsi ve Sarıkamış Ana Mektebi” gibi eğitim ve onlarca mesleki kursun açılmasına da vesile olduğunu ifade etti.
Kazım Karabekir Paşa Müzesi ve Kültür Merkezi hakkında da katılımcılara bilgiler aktaran Vali Fahri Meral, “8 bin 725 metrekare büyüklüğündeki taşınmazın hazineye devir işlemleri 2019 yılı sonu itibariyle tamamlanmıştır. İlçede yapımı gerçekleştirilecek olan Kazım Karabekir Paşa Müzesi ve Kültür Merkezi projesi, paşamıza vefa borcunu ödemek ve nesiller boyunca yaşatabilmek adına O’nun aziz hatırasına yakışır bir eser olacaktır. Bu kapsamda sayın milletvekillerimiz, ilçe kaymakamımız ve belediye başkanımızın destekleriyle Kazım Karabekir Paşa Müzesi ve Kültür Merkezi adı altında başlatılan çalışmalarda yer seçimi işlemleri Toplu Konut İdaresi ile müştereken yürütülerek Valiliğimizce tamamlanmıştır” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Kazım Karabekir Paşa’nın hayatının anlatıldığı video gösterimi ve şiirlerin okunmasıyla devam eden programın devamında Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Dr. Ali Güler, verdiği konferans ile Kazım Karabekir Paşa’nın hayatı ve kişiliğine dair bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Yoğun bir katılımın olduğu programın sonunda Vali Fahri Meral Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Ali Güler’e Kazım Karabekir Paşa’nın tablosunu hediye etti.
26 Ocak 2020 Pazar günü Kâzımkarabekir Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen programa; Vali Fahri Meral’in yanı sıra Karaman Milletvekilleri Av. Oğuzhan Selman Eser, Av. İsmail Atakan Ünver, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Birol Üner, İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Atak, İl Jandarma Komutanı İsmail Şahin, İlçe Belediye Başkanı Recep Boyacıoğlu, Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Ali Güler, kurum müdürleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284