Kazım Karabekir Paşa Vefatının 70. Yılında Gerçekleşen Panelle Anıldı

 “Vefatının 70. Yılında Kazım Karabekir Paşa” konulu panel Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Kazım Karabekir Paşa Vefatının 70. Yılında Gerçekleşen Panelle Anıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlen panele Necmettin Erbakan Üniversitesinden Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Prof. Dr. Caner Arabacı ile Selçuk Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Arıkan konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda üniversite öğrencisi, vakıf müdürleri ve üniversite hocalarının yoğun ilgi gösterdiği panel Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi(KMÜ) Rektörü Prof. Dr.Mehmet Akgül’ün konuşmasıyla başladı.

Kazım Karabekir Paşa Anısına böyle bir program düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Köstüklü, “Kazım Karabekir Paşa’nın eğitim ve öğretim yönü çok güçlü. Eğitim düşüncesini oluşturan kaynaklar arasında kişiliğinin önemi, İstanbul Harbiye Mektebi’nden mezun olması, ailesi ve eğitime yönelik ileri düşüncesi yer alıyor. Savaş ve Ermeni dramını geride bıraktığı dönemde eğitimin yetersiz olması, ülkenin doğusunda yaşanan imkânsızlıklar onu eğitim anlayışını güçlendirmesine neden olmuştur. Maddi durumu yeterli olmayan çocukların eğitim imkânlarının yetersiz olması, yetim ve öksüz büyümesi gibi sebeplerin onların eğitimine verdiği desteği artırmıştır. Karabekir Paşa savaş ve ermeni soykırımında yetim kalmış çocukları hayata kazandıran birçok iş yaptı. Bunun sebebi ise merhamet duygusunun çok yüksek olmasından kaynaklı. Bunun üzerine yaptığı çalışmalarla birçok okul ve eğitim kurumu açmıştır. Bunlar arasında Sarıkamış İdari Mektebi, Sarıkamış Ana Mektebi ve Erzurum sanayi Mektebi, Erzurum Yatılı Yetimler Askeri İlkokulu, Sarıkamış Sihhıye Mektebi yer alıyor. Askeri idadiler kapatılmıştı bu esnada açılan bu okullar gelecekte asker ihtiyacını karşılayacaktır. Kazım Karabekir paşa yaptığı bu uygulamalarla vatana çok sayıda hayırlı öğrenci yetişmesine vesile olmuştur ve bu şekilde modern eğitimin yolunu açmıştır” şeklinde konuştu. Haber: Merve CEYLAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284