Kendi Hikâyesi Yüzünden 9 Kisinin Yeni Hayatina Sebep Olmus

Ercan Çaliskan, Karaman’da kendini organ bagisi gönüllüsü olarak kabul etmis, organ nakli sirasi bekleyen ya da organ nakli olmus herkesin adina bu ugurda özveriyle emek harciyor.

Kendi Hikâyesi Yüzünden 9 Kisinin Yeni Hayatina Sebep Olmus

Ercan Çaliskan 58 yasinda ama o kendini 28 yasinda görüyor. Çünkü 2008 yilinda kendisine kalp yetmezligi teshisi konulmus ve ölümüne günler kala 22 yasinda trafik kazasi geçiren genç bir kizin kalbiyle yeniden hayata dönmüs. Hastalikli, yapay kalp cihaziyla Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesinde tek kisilik bir odada yalniz basina geçirdigi 2 yilini anlatirken yasadigi zorluklar ve acilar yüzünde hissediliyor. 2010 yilinda yapilan kalp nakliyle ikinci baharini yasamaya basladigini belirten Ercan Çaliskan daha önce hiç ilgilenmedigi organ bagisi konusunda halkin dikkatini çekmek için çok çalisacagina dair söz vermis kendi kendine.
Kendisiyle yaptigimiz sohbette, kapi kapi gezerek organ bagisinin önemini anlattigini aktaran Çaliskan" Organ basinda bulunalim mi bulunmayalim mi herkesin kafasinda bu var. Dünyada organ bagisi konusunda bir numarayiz ama kadavra konusunda son siradayiz. 22 yasindaki bir genç kardesimiz trafik kazasi geçiriyor ve onun organi bana kismet oluyor. Ben bir söz verdim: gücümün yettigince ulasabildigim her kapiya giderek organ bagisini anlatiyorum."seklinde konustu, Karaman’da gönüllü olarak yaptigi çalismalar neticesinde de bugüne kadar 9 kisiye nakil olmasi konusunda öncülük etmis.
Kendisine “ bir genç bayanin kalbini tasimak nasil bir duygu” diye soranlara çok farkli hissetmedigini ancak ameliyattan sonra asiri duygusallastigini, ancak bunun yeni kalbiyle alakali mi bunu bilmedigini ifade etti.
Zaman zaman kalbiyle konustugunu söyleyen Çaliskan “bana kalbini veren kizimiza bir can borcum var. Hakkini ne yapsam ödeyemem. Ama ben o’nun için bu dünyada bir seyler yapmaya çalisiyorum. Onun adina her Cuma Karamanin degisik camilerine gidiyorum. Hayir yapmaya çalisiyorum” dedi.
Organ bagisi konusunda daha çok yol kat edilmesi gerektigini, bunun için yasa düzeyinde, yönetmelik, genelge düzeyinde iyilestirmelerin yapilmasi gerektigine dikkat çekti. Bugün 18 yasinda resit olmus biri organlarini bagisladigi halde beyin ölümü gerçeklestiginde anne ya da babasinin onay vermemesi durumunda bagis yapilamadigini dile getirdi.
Ercan Çaliskan son olarak tüm halkimizi organ bagisi konusunda duyarli olmaya davet ederek “Bugün benim basima gelen yarin sizin de basiniza gelebilir. Yasamak gerçekten çok güzel ama yasatmak çok daha güzel. Ölümün kiyisindaki bir insanin elinden tutarak yasama dönmesine sebep olmanin tarifi, bedeli yok.” Diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284