Kentsel Dönüsüm Amelelikten Kurtaracak

Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, kentsel dönüsüm sürecinde eli keser tutan, mala tutan, teknoloji okuyan, kaliteli mal üreten ara teknik elemanlar ihtiyacinin arttigina dikkat çekti. Bayraktar, bu ihtiyacin 4+4+4 egitim sitemi ile çözülecegini söyledi.

Kentsel Dönüsüm Amelelikten Kurtaracak

Bayraktar, yaptigi açiklamada, yakinda TBMM gündemine gelecek, Yapi denetim Kanun da yapilacak degisiklikle yapi denetim firmalarinin teknik müsavirlige dönüstürülmesiyle Türkiye'nin dünyada oyun kurucu olacagini söyledi. Bayraktar, Türkiye'nin mühendislik sektörü bakimindan dünyada ikinci sira da oldugunu ancak oyun kurucu özelligini henüz gelistiremedigini bunun teknik müsavirlik sistemi ile degiseceginin ifade etti.
Türkiye'nin, sartnameler, sözlesmeler, projeler ve tasarimlar yaptigina ancak hak ettigi yerde olmadigina isaret eden Bayraktar, "Dünyanin 100-120 devletinde mühendislik ve teknik müsavirlik ofisleri var. 30 bin personel çalistiran teknik müsavirlik bürolari var. Bunlar pastayi yiyor. Biz, isin biraz ameleligini yapiyoruz" dedi.
Bakan Bayraktar, teknik müsavirlik ve kentsel dönüsüm projesiyle Türkiye'nin amelelikten kurtulup proje üretecegini ve dünya da oyun kurucu olacagini söyledi.
KALEM EFENDISI DEGIL ARA TEKNIK ELEMAN YETISTIRMELIYIZ
Kentsel dönüsüm sürecinde eli keser tutan, mala tutan, teknoloji okuyan, kaliteli mal üreten ara teknik elemanlar ihtiyacinin arttigina dikkat çeken Bayraktar, bu ihtiyacin 4+4+4 egitim sitemi ile çözülecegini söyledi.
Bayraktar sunlari söyledi:
"Türkiye Cumhuriyetin tarihinde egitimde zaman zaman yapilan olumsuz uygulamalarla ara teknik eleman yetistirilmesinde geriye düsüldü. Disarida yüz binlerce vatandasimiz issiz dolasirken tezgahinda, atölyesinde isverenimiz, ustamiz is bilen personeli adeta mumla ariyor. 4+4+4 egitim sistemi iste yetismis eleman hasreti çeken sanayi bölgelerinin derdine derman olacak."
Türkiye'nin insaat sektöründe Çin'den sonra ikinci sirada bulundugunu belirten Bayraktar, sunlari vurguladi:
"Is aliyoruz ama o dogrultuda bize para gelmiyor. Çünkü oyun kurucu degiliz. Oyun kurucu AB ülkeleri, ABD ve Japonya mühendislik ve müsavirlik firmalaridir. Onlar projeleri yaparak sartnameleri hazirliyor. Ihaleleri biz kazaniyoruz ama istedigimiz hak edisi elde edemiyoruz. Biz adeta amelelik yapiyoruz. Dönüsüm seferberligimiz amelelikten kurtulmak için büyük bir firsattir. Dönüsüm seferberligimiz sayesinde insaat sektörümüz derinlik ve yeni boyutlar kazanacak. Teknik Müsavirlik sektörümüz de gelisecek; bu sayede gelecekte dünyada oyun kurucu olacagiz. Bu da Türkiye'nin ayaga kalkmasina vesile olacak."
Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284