Kirsal Dönüsümde Pilot Köyler Belirlendi. Güldere Köyü Karaman’da Pilot Köy Seçildi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, kirsal alanda yasam kalitesini yükseltmek için kirsal dönüsüm çalismalarina hiz verdi. Bu kapsamda pilot köyler belirlendi.

 Kirsal Dönüsümde Pilot Köyler Belirlendi. Güldere Köyü Karaman’da Pilot Köy Seçildi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan kirsal dönüsüm kapsaminda kamu tarafindan üst yapi ve altyapilar planlanacak, bunlara iliskin yasal düzenlemeler ve alinacak ekonomik önlemler ile yeni yerlesim alanlarinda internet kafe alani, köy meydani, köy konagi, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapilacak. Bu tesislerin yapiminin tesvik edilmesi ile kirsalda yasayan vatandaslarin ekonomik ve kültürel gelismeleri saglanarak, kirsaldan büyük kentlere göç engellenecek, hatta tam tersine süreç isleyecek, sosyal ve kültürel çatismalarin önüne geçilebilecek.

Bakanlik, en kisa sürede yapim asamasina geçilecek köyleri belirleme çalismalarina basladi. Bu kapsamda belirlenen pilot köyler söyle:
"Kütahya-Arslanapa ilçesi -Kureysler köyü (57 hak sahibi), Kahramanmaras-Göksu ilçesi -Gücüksu köyü (76 hak sahibi), Karaman-Merkez-Güldere köyü (79 hak sahibi)"
Kureysler ve Gücüksu köyünde hak sahipligi, yer seçimi, jeolojik-jeoteknik etütler, harita, imar plani, parselasyon çalismalari tamamlanmis olup, arsa satislari yapildi. Altyapi ve üstyapi proje çalismalarinin tamamlanmak üzere oldugu iki köyde yapim islerine baslanabilmesi için bes aylik süre öngörülüyor. Güldere köyünde ise hak sahipligi ve yeni yerlesim için alan belirlendi ve Bakanliga tahsisi istendi. Tahsisin alinmasi sonrasi hizli bir sekilde yapim asamasina geçilecek. Bu isler için yedi aylik süre öngörülüyor.
Konuyu degerlendiren Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce, “Proje kapsaminda konutlar vatandaslar tarafindan seçilen yöresel projeler baz alinarak yapilacak. Bunun yaninda bir adet köy konagi, köy meydani ve çesme bir adet, 200 ya da 300 kisilik cami, bir adet sadirvan, bin metrekarelik alana üstü kapali bir adet pazaryeri, üç adet tandir evi muhtelif yerlere, içerisinde lavabo, traktör garaji olmak üzere müstemilat yapilacak” dedi. Bakan Güllüce, proje çalismalarinin en kisa sürede tamamlanmasini hedeflediklerini vurguladi.
Ülke sinirlari içerinde dönüsüme ihtiyaci olan köylerde projenin yayginlastirilmasinin hedeflenmesinin yani sira yüzde 90’i deprem riski altinda yer alan ülkemizde riskli yapilar kapsamina girdigi veya riskli alanlarda bulundugu teknik raporlarla tespit edilen yapilarin yikilip yeni yerlesim alanlarinda yeniden yapilmasi, kirsal alanlarda planli, düzenli ve estetik yapilarin yapilmasi hedefleniyor. (IHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284