KMÜ Arastirdi: Karaman Sanayi Isletmeleri Ne Kadar Yenilikçi?

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi, (KMÜ), “Karaman Organize Sanayi Bölgesinde girisimcilik ve inovasyon düzeyinin belirlenmesi” üzerine bilimsel arastirma yapildi.

KMÜ Arastirdi: Karaman Sanayi Isletmeleri Ne Kadar Yenilikçi?

KMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arif Sahinli, IIBF Arastirma Görevlileri Nazan Sahbaz ve Yavuz Çakmak tarafindan hazirlanan proje KMÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonunca (BAP) da desteklendi.
Proje kapsaminda Karaman Organize Sanayi Bölgesindeki 104 isletmenin 31’i incelendi. Saha arastirmasi yöntemiyle verilerin toplandigi projede isletmenin faaliyet gösterdigi endüstri kolu, ortalama çalisan sayisi, egitim seviyesi, Ar-Ge ve yenilik stratejisi ile ilgili degerlendirmeleri, Ar-Ge ve yenilik çalismalarinda kullanilan finansal kaynaga iliskin görüsler ve firmalarin yenilik yapmasindaki engeller gibi sorular sorularak anket yapildi.
ISLETMELERIN YÜZDE 26’SINDA AR-GE DEPARTMANI BULUNUYOR
Ankete katilan isletmelerin yüzde 32.3’ü metal ve makine sektöründe, yüzde 32.3’ü gida sektöründe, yüzde 9.7’si plastik sektöründe, yüzde 6.5’i agaç/mobilya sektöründe, digerleri de cam/çimento, seramik, tarim, insaat, yalitim ve dekorasyon sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Incelenen isletmelerin yüzde 26’sinda Ar-Ge departmani bulunurken, yüzde 74’ünde Ar-Ge departmani yer almiyor. Son bes yil içinde isletmelerin yüzde 16’si patent almis, yüzde 45’i teknoloji transferi yapmis. Arastirmaya göre son bes yil içinde isletmelerin yüzde 16’si patent almis, yüzde 45’i ise teknoloji transferi gerçeklestirmis. Ankete katilan isletmelerin yüzde 90.3’ü yapilan teknoloji transferi hakkinda bilgi vermezken, yüzde 3.2’si gida teknolojisi alaninda, yüzde 3.2’si makine ekipman alaninda ve yüzde 3.2’si CNC kesim makinesinde teknoloji transferi gerçeklestirdigini belirtmis.
KARAMAN ORGANIZE SANAYI BÖLGESI YENILIKLERE AÇIK
Çalismada isletmelerin tamaminin sektörde gerçeklestirilen yenilikleri takip ettigi ve isletme yöneticilerinin yeni fikirleri destekledigi tespit edildi. Arastirmaya göre isletmelerin yüzde 74’ü son bes yilda ürün yeniligi yaparken, yine yüzde 74’ü süreç yeniligi yapmis. Isletmelerin yüzde 58’i ise son bes yilda pazarlama yeniligi ve yine yüzde 58’i organizasyonel/idari yenilik gerçeklestirmis. Isletmelerin yüzde 55’i de son bes yilda girisimcilikle ilgili seminer, egitim ve etkinlige katildigini ifade etmis. Isletmelerin tamami gerçeklestirilen yenilik faaliyetlerinin üretim kapasitesinde artisa etkisinin oldugunu belirtirken, yüzde 65’i de yenilik faaliyetlerinin maliyetlerde azalisa etkisi oldugunu dile getirmis.
AR-GE VE YENILIK HAKKINDAKI ALGILAMALAR
Arastirmada devletin yeniligi tesvik için etkin destekler sagladigi fikrine katilanlarin orani yüzde 74 iken desteklere ulasmakta zorluk yasadigini düsünenlerin orani yüzde 61 ve yenilik faaliyetleri için finansman kaynaklarini yeterli bulmayan isletmelerin orani da yüzde 52 olarak gözlemlendi. Isletmelerde Ar-Ge ve yenilik destekleri konusunda bilgi eksikligi oldugunu düsünenlerin orani yüzde 58 ve yenilik yönetimi konusunda isletmelerde yeterli bilgi birikimi oldugunu söyleyenlerin orani yüzde 29 olarak tespit edildi. Isletmelerin yüzde 61’i üniversitelerle iliski kurma konusunda eksikliklerin oldugunu belirtirken yüzde 74’ü nitelikli isgücü bulmakta sorun yasadigini ifade etti.
Arastirma sonuçlarini degerlendiren proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arif Sahinli, gayri safi milli harcamalarindan en büyük payi Ar-Ge ve inovasyona ayiran ülkelerin küresel rekabette önde oldugunun altini çizerek, Karaman Organize Sanayi Bölgesindeki isletmelerde Ar-Ge birimlerinin kurulmasinin tesvik edilmesi ve isletmelerin ihtiyaç duydugu makine, ekipman ve laboratuvar gibi altyapi harcamalarinin finansmani konusunda desteklenmesi gerektigini belirtti ve isletmelere yenilikçilik ve nitelikli eleman istihdami konusunda danismanlik hizmeti verilmesini tavsiye etti.
Yrd. Doç. Dr. Sahinli, kalkinma ajanslariyla da isbirliginin önemine dikkat çekerek, “Organize Sanayi Bölgesindeki isletmelerin envanteri çikartilarak isletmelerin Ar-Ge ve yenilik alanindaki eksiklikleri ayrintili olarak ele alinmalidir. Bölgenin potansiyelinin tespiti ve dogru stratejilerin olusturulmasinda Bölgesel Kalkinma Ajanslariyla isbirligi gereklidir” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284