KMÜ, Hasta Güvenliginde Saglik Çalisaninin Etkisini Arastirdi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Konya ve Karaman Illerinde Ameliyathanede Çalisan Hemsirelerin Hasta Güvenligine Iliskin Tutumlarinin Degerlendirilmesi” konulu proje yapildi.

KMÜ, Hasta Güvenliginde Saglik Çalisaninin Etkisini Arastirdi

KMÜ Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin yöneticiliginde gerçeklestirilen projenin arastirmaciligini KMÜ Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölümü Ögretim Görevlisi Fatma Ayhan Küçüksümbül ve Selçuk Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serife Kursun yapti. Çalisma KMÜ Bilimsel Arastirma Projesi (BAP) kapsaminda desteklendi.
Arastirmaya Konya ve Karaman’da Çalisan 123 Hemsire Katildi
Arastirmaya Konya ve Karaman illerindeki hastanelerin ameliyathane biriminde en az bir yildir çalisan 123 hemsire dâhil edildi. Arastirma, Karaman Devlet Hastanesi, Konya Devlet Hastanesi, Beyhekim Devlet Hastanesi, Konya Egitim ve Arastirma Hastanesi, Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tip Fakültesi Hastanelerinin ameliyathane birimlerinde 1 Ekim ile 30 Aralik 2013 tarihleri arasinda geçeklestirildi.
Ameliyathane Kaynakli Tibbi Hatalar Arastirildi
Proje ile ‘ameliyathane kaynakli tibbi hatalar’ olarak tanimlanan ve hasta güvenligini tehdit eden yanlis organ, yanlis hasta, yanlis cerrahi girisim, yabanci cisim unutulmasi, ilaç uygulama hatalari, enfeksiyona bagli saglik bakim riskleri, düsmeler, cerrahi prosedür ve ortama bagli yaniklar, yüksek riskli hastalarin belirlenmemesi ve basi yaralari gibi unsurlarin ameliyathane personeli ile iliskisi arastirildi.
“Çalisma Saati Fazla Olan Hastane Personeli Dikkat Eksikligi Yasadigindan Hata Yapma Orani Artiyor”
Arastirmaya katilan 123 hemsirenin %51,2’sinin (63 kisi) haftalik 40 saatten fazla çalistigi, %48,8’inin ise (60 kisi) haftada kirk saat çalistigi belirlendi. Arastirmaya konu olan hemsirelerden %63,4’ü (78 kisi) dinlenemediklerini, %36,6’si (45 kisi) ise dinlendiklerini ifade etti.
Hasta güvenligi egitimi alma durumuna katilimcilarin % 78,9’u (97 kisi) evet, %21,1’i (26 kisi) ise hayir yanitini verdi.
Proje kapsaminda yapilan incelemelerde ameliyathanelerdeki haftalik çalisma saatinin fazlaligi, çalisanlarin yeterli dinlenememesi, hizmet içi egitim verilmemesi ve hasta güvenligi kültürünün olusturulmamasi gibi faktörlerin hasta ve çalisan güvenligini olumsuz yönde etkiledigi gözlemlendi. Nitelikli saglik profesyoneli sayisinin yetersiz olmasi, yorgunluk ve dikkat eksikligi, ameliyathanenin fiziki kosullarinin yetersiz olmasi gibi faktörlerin de hata yapma oranini arttirdigi tespit edildi.
“Saglik çalisani ile ilgili yeni düzenlemeler yapmak hasta güvenligini artirmada yararli olabilir”
Arastirma sonuçlarini degerlendiren Prof. Dr. Ali Sahin “Proje ile ameliyathane kaynakli tibbi hatalarin nedenleri tespit edilerek saglik çalisani ile baglantilari arastirildi. Çalismada iletisim ve bilgi akisi yetersiz, is yükü ise fazla olan ameliyathane ekibinin performansinin düstügünü ve bu durumun hasta güvenligini negatif olarak etkilendigini gözlemledik. Olumsuz etkileri en aza indirmek ve hasta güvenligini artirmak için saglik çalisanlari arasinda iletisimi ve ekip isbirligini arttirmak, çalisma saatlerini düzenlemek, çalisan güvenligi ve hasta güvenligi kültürü olusturmaya yönelik egitim programlari gerçeklestirmek gibi yeni düzenlemelerin yapilmasi yararli olacaktir.” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284