KMÜ, OSB Çalisanlarinin Sorunlarini ve Beklentilerini Arastirdi

Karaman Ili Organize Sanayi Bölgesinde Çalisan Isçilerin Yapisal Özellikleri, Sorunlari ve Beklentileri baslikli proje sonuçlandi.

KMÜ, OSB Çalisanlarinin Sorunlarini ve Beklentilerini Arastirdi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dali Baskani ve ayni zamanda üniversitenin rektör yardimcisi olan Prof. Dr. Kemal Esengün’ün, yardimci arastirmacilar Prof. Dr. Osman Çevik ve Yrd. Doç. Dr. Orhan Gündüz ile birlikte yürüttügü proje sona erdi.
Karaman’daki isgücünün önemli bir bölümünün yer aldigi Organize Sanayi Bölgesi çalisanlarina yönelik ilk arastirma niteligine sahip proje, ilginç sonuçlar ortaya koydu.
Arastirma, imalat sektöründe 521 ve hizmet sektöründe 93 kisi olmak üzere toplam 614 çalisan ve 42 isveren ile yüz yüze görüsülerek gerçeklestirildi. Arastirmanin sonuçlarina göre çalisanlarin yaklasik üçte biri isyerlerinin çalisma kosullarindan memnun degil, günde en fazla sekiz saat çalismak istiyor ve maaslarini yetersiz buluyor, ayrica çalisma kosullarindan dolayi ailesi ve esiyle sorunlar yasadigini ifade ediyor.
Arastirmaya göre isverenler de kalifiye eleman bulmak konusunda sikintilari oldugunu, devletin mesleki egitime yönelik projeler gelistirmesi gerektigini düsünüyor ve Karaman’in çalisma hayati bakimindan cazibe merkezi haline getirilmesi için yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluslarinin da destegiyle girisimde bulunulmasini istiyor.
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Kemal Esengün, arastirmaya iliskin yaptigi açiklamada, “Karaman, ekonomik gelismislik yönü ile Türkiye’de 17. siradadir ve issizligin olmadigi bir il olarak gösterilmektedir. Ancak bu durum, isgücü piyasasinda hem çalisanlar hem de isverenler açisindan sorunlarin olmadigi anlamina gelmez. Karaman, imalat sanayi ve buna dayali gida sanayi isletmelerinin agirlikta oldugu, bunu makine sanayi ve diger sanayi dallarinin izledigi bir ekonomik yapiya sahip. Söz konusu sanayiler de yogun olarak isgücüne dayali bir üretim modeliyle faaliyetlerini sürdürmektedirler. Karaman’da Organize Sanayi Bölgesi çalisanlarina yönelik ilk kez yürütülen bu arastirmamizla sanayi sektöründe çalisanlarin yapisal özelliklerine isik tutmayi, yasanan problemleri ortaya koymayi ve getirilecek çözümlere katki sunmayi amaçladik. Arastirma sonuçlari kamu ve özel sektöre, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluslarina ve diger ilgili taraflara öneri niteligi tasimaktadir.” dedi.
Üniversitenin Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonu tarafindan desteklenen arastirma, proje ekibinin alti aylik çalismasinin ürünü olarak ortaya çikti ve ilimizin ekonomik yapisina dair önemli bir belge niteligi gösteriyor.
Proje sonuç raporu, Valilik ve Rektörlük ile Ticaret ve Sanayi Odasina sunularak kamuoyu ile paylasildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284