KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen Saglikli Yasam Üzerine Konustu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafindan düzenlenen Sosyal Bilimler Söylesileri dizisinin ilk konugu KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen oldu.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen Saglikli Yasam Üzerine Konustu

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen programa Karaman Il Emniyet Müdürü Mehmet Sahne, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Osman Çevik, Genel Sekreter Ahmet Tüfekçi, Il Müftüsü Nuri Degirmenci, dekan ve müdürler, davetliler, üniversite personeli ve ögrenciler katildi.
Programin açilis konusmasini yapan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Idris Nebi Uysal, “Enstitü olarak belirli araliklarla söylesiler düzenlemek ve sehrimizin kentlesme sürecinde yasadigi problemlere isik tutan çalismalari kitaplastirmak önceliklerimiz arasindadir.” dedi.
“Fitrata uygun yasamak ahlakli olmak demektir”
‘Saglikli Yasama Farkli Bir Bakis’ konulu sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen konusmasinin basinda saglik konusunun toplumun her kesimini yakindan ilgilendirdigine dikkat çekerek insan sagligini etkileyen faktörleri ‘genetik özellikler, gidalarin içerigi, beslenme ve yasam tarzi, yasanilan çevrenin özellikleri ile psikolojik durum’ olarak açikladi.
Kur’an-i Kerim’de yer alan “Allah’in yaratmasinda herhangi bir degisiklik bulamazsiniz” ayetini nakleden Prof. Dr. Gökmen, Hz. Âdem’den kiyamete kadar bütün insanlarin sosyal bir varlik olarak takdir ve tesekkürden haz alirken elestiriden rahatsizlik duydugunu kaydetti. Insanin fitrat geregi hem iyilige hem de kötülüge müsait oldugunu belirten Rektör Gökmen, “Beden ve ruh insanlar için ayni derecede önemlidir. Tamamen bedene önem verip ruhu ihmal etmek yanlistir. Insanlar vererek ve üreterek mutlu olur.” dedi.
Bütün insanlarin birbirlerine ihtiyaçlarini oldugunu söyleyen Rektör Gökmen, “Sikintilarin kaynaginda fitrata uygun yasamamak yatmaktadir. Mutlu ve saglikli olmanin yolu, fitrata uygun yasamaktan geçer. Fitrata uygun yasamak ise ahlakli olmak demektir. Ahlakli olmak da insanin orijinal yazilima uygun davranmasidir.” dedi.
“Dumanli kalplere pencere açmak”
Saglikli yasamanin en önemli gerekçesinin maddi kosullardan ziyade, sevgi ve ilgi gibi ruhsal paylasimlarda yattigina deginen Prof. Dr. Gökmen, Mevlana’nin ”Dertli insani dinlemek, dumanli kalbine pencere açmak gibidir” sözünü hatirlatarak “Üzüntülerden kurtulmanin en iyi yolu bunlari güvendigimiz insanlarla paylasmaktir. Dostlarimiz varsa, biyolojik bir müttefikimiz var demektir. Dostlar arasindaki ahenkli iliskiler duygusal vitaminler gibidir. Insan insanin panzehiridir. Sosyal iliskileri güçlü olan bireyler daha saglikli olur ve güvenli iliski, insani stresten uzaklastirir. Ayrica hayat, dostlarin sayisini artirma mücadelesidir.” diye konustu.
“Roseto’nun Gizemi”
Rektör Sabri Gökmen, Italya’nin küçük bir kasabasi olan Roseto’da yasayan insanlarin ABD’ye göç edip orada 150 yil boyunca küçük bir Roseto kurmalari ve hiç birinin kalp doktoruna gitmemelerinin dikkat çekmesi sonucu yasam süreleri hakkinda yapilan bir arastirmaya deginerek “Roseto’da 55 yasin altinda kalp hastasi ve kalp krizinden ölen, intihar eden, alkol ve uyusturucu bagimlisi olan ya da sosyal yardim alan kimse yoktur. Burada insanlar yalnizca yasliliktan ölmektedir.” açiklamasini yapti. Bu durumun ilginç bir arastirmaya yol açtigini belirten Prof. Dr. Gökmen, “Bilim adamlarinin yaptigi arastirma sonunda burada yasayan insanlarin bu kadar saglikli olmalarinin sirrinin, ailelerin üç nesli de kapsayacak sekilde birlikte yasamalari, sokakta karsilasan insanlarin dahi birbirlerini gördüklerinde sohbet etmeleri ve birbirleriyle dertlesmeleri oldugu görülmüstür.” seklinde konustu.
“Zihinsel heyecanlar fiziksel hastaliklari tedavi eder”
Prof. Dr. Sabri Gökmen, çagimizin en büyük hastaliginin yalnizlik oldugunu dile getirerek insanlarin iletisim çaginda iletisimsiz yasadigini, bugün karsilasilan pek çok hastaligin ve ölüm nedeninin temelinde ise aslinda yoksullugun aksine sevgisizlik, ilgisizlik ve yalnizlik gibi nedenlerin yattigini söyledi.
Farkli sosyal çevrelerin yeni seyler ögrenmeyi tesvik ederek beynin yeni hücre üretim hizini arttirdigini belirten Prof. Dr. Gökmen, “Seyahat edin sihhat bulursunuz” Hadis-i Serifini naklederek “Mümkün oldugunca sizinle farkli fikirleri olan insanlarla tanisin ve onlarla konusun. Goleman’in dedigi gibi zihinsel heyecanlar fiziksel hastaliklari tedavi eder. Hiçbir kozmetik ürün insanlara hosgörü, anlayis ve sevgi dolu bir kalbin saglayacagi güzelligin yarisini saglayamaz.” dedi.
“Düsmanlarinizi her zaman bagislayin”
Prof. Dr. Gökmen, saglikli ve mutlu yasamak için sevginin son derece önemli oldugunu belirterek “Hayatta en çok ihtiyaç duydugumuz sey sevgi ve ilgidir. Birbirimizi sevmezsek, saglikli ve mutlu olamayiz. Sevmek ve affetmek, hayatimizi mahveden birçok hastaliktan uzak durmanin en etkili yoludur. O yüzden düsmanlarinizi her zaman bagislayin. Düsmanlarinizdan nefret ettiginizde onlara size hükmetme gücünü vermis olursunuz. Bagislamak, kendi acilarina saplanmaktan kurtulmaktir ve biyolojik tepkimeyi tersine çevirmektir.” dedi.
Karaman Il Emniyet Müdürü Mehmet Sahne’nin Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’e plaket vermesiyle etkinlik sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284