KMÜ Saglik Günlerinde Hemsirelik Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Saglik, Kültür ve Etik Toplulugu, “Hemsirelikte Geçmisten Gelecege” baslikli bir konferans düzenledi.

KMÜ Saglik Günlerinde Hemsirelik Anlatildi

Üniversitenin Karamanoglu Mehmetbey Salonunda 26 Mart Sali günü saat 14.00’te gerçeklestirilen konferansin konugu Aci Badem Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalin oldu.
Konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin ile çok sayida hemsirelik bölümü ögrencisi katildi.
Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalin, konferansini katilimcilara yönelttigi sorularla zenginlestirerek interaktif bir ortamda sunumunu gerçeklestirdi. Yalin, “Hemsirelik mesleginde nereden geldik, nereye gidiyoruz?" sorusuyla meslegin tarihsel sürecini anlatti.
Yalin, hemsireligin miladinin Florence Nightingale ile basladigini söyleyerek, Nightingale’in hemsireligin bilimsel yönünü vurguladigi için milat olarak kabul edildigini kaydetti. Bu milat öncesinde Hz. Muhammed döneminde yarali askerlere bakan kadinlarin olduguna dair bilgilerin bulunduguna dikkati çeken Yalin, Selçuklu ve Osmanli dönemlerinde var olan darüssifalardan da örnekler verdi.
Hemsirelik egitiminin geçirdigi asamalara deginen Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalin, dünyada hemsirelik mesleginde lisans egitimine 1905’te baslanmasina ragmen, ülkemizde 50 yil gecikmeli olarak 1955’te üniversite düzeyinde egitime baslandigini belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalin 1995’te Yüksek Saglik Surasinda alinan kararla hemsirelik egitiminde standardizasyonun saglandigini, daha önceleri hem lise hem ön lisans ve lisans mezunu hemsirelerin oldugunu belirtti. Yalin, “Ancak, hemsire açiginin çok fazla olmasindan dolayi tekrar saglik meslek liseleri açilmistir.” dedi. 1999’a kadar hemsireligin bayan meslegi sayildigini bu tarihten sonra erkek hemsirelerin de meslekte var olmaya basladigini söyledi.
Gelecekte hemsirelik meslegini bekleyen gelismeleri de anlatan Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalin, “Hemsirelik bakim planlariyla yüklü robot hemsireler olabilir mi?” sorusunu tartismaya açti. Yalin, teknolojik ilerlemelere karsin hiçbir robotun insanda var olan duygu ve vicdani hastaya yansitamayacagini vurguladi.
Konferans sonunda Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalin’a KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen tarafindan plaket takdim edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284