KMÜ’de 5. Karaman Engelliler Spor Söleni

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Karaman Engelliler Spor Söleni’nin besincisi düzenlendi. Engelliler Spor Sölenine Vali Murat Koca`nin esleri, Garnizon Komutani J. Kd. Alb. Mustafa Akis’in esleri, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve esleri, Vali Yardimcisi Erkan Karahan, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Münir Oktay, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Milli Egitim Müdür Vekili Asim Sultanoglu, Türkiye Sakatlar Dernegi Karaman Sube Baskani Ercan Çaliskan ile akademik ve idari personel, engelliler ve aileleri katildi.

 KMÜ’de 5. Karaman Engelliler Spor Söleni

5. Karaman Engelliler Söleni Ahmet Çalikçi isimli engelli gencin Istiklal Marsi’ni okumasiyla basladi. Istiklal Marsi’nin ardindan ‘Yeryüzü Melekleri’ isimli siir, isaret dili esliginde okundu.

“Mutlu oldugunu ve sevildigini bilen bir çocugumuz var”
Sölende KMÜ Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Engelli Bakimi ve Rehabilitasyon Bölümünde ögrenci olan, alti yasinda engelli bir çocuk sahibi Canan Belen konusma yapti. Belen, çok zor bir sürece esinin yardimiyla alistigini belirterek, “Gerek anaokulu gerekse rehabilitasyon merkezlerinin de yardimiyla zaman içinde yavrumuzu daha sosyal bir hale getirdik. Mutlu olabilen, sevildigini bilen bir çocuk oldu. Daha yolun basinda olmamiza ragmen gelecege korku ile degil umutla bakmayi bildik.” dedi.
“Onlari anlamak ve üzerimize düseni yapmak en büyük sorumlulugumuz”
Türkiye Sakatlar Dernegi Karaman Sube Baskani Ercan Çaliskan ise hayatinin en anlamli günlerinden birini yasadigini dile getirerek, engelli bireyler için bu tip etkinliklerin çok yararli oldugunu söyledi. Çaliskan, daha düne kadar engelli çocuklarin saklandigi zamanlari yasarken simdi engellilerin bir günü oldugunu vurgulayarak, “Unutulmamalidir ki engelli olmak hepimizin basina gelebilecek bir olay. Bu bir kusur degildir. Onlari anlamaya çalismak ve üzerimize düseni yapmak bize düsen en büyük sorumluluktur.” seklinde konustu. Ercan Çaliskan ayrica KMÜ’nün engelsiz üniversite uygulamasinda ve bu etkinligin düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür etti.
“Engelliler de toplumumuzun bir parçasi”
Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal, toplumun çok farkli gruplardan meydana geldigini belirterek, “Engelliler de toplumumuzun bir parçasi. Bu insanlarimizin toplumun bir parçasi oldugunu ve onlarin da esit sartlarda hayatlarini sürdürmeleri gerektigini tekrar tekrar hatirlatmak için bu günler vardir. Bugün onlarin günü ve spor ile eglenmis olacaklar. Biz de onlarin durumunu bir kez daha hatirlatmis olacagiz.” dedi.
“Sevgi her türlü engeli kaldirir”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise Peygamber Efendimizin engelli bireylere verdigi degerin anlasilmasi amaciyla Medine’de engelli oldugu için dislanan ve köyünü terk eden bir kisinin Peygamberimiz tarafindan ikna edilerek köyüne dönmesi ve ticarete baslayarak yeniden hayata kazandirilmasini konu alan bir olay anlatti.
Engelli bireylerin hayatlarini kolaylastiracak düzenlemeler yapilmasi gerektiginin altini çizen Rektör Gökmen, “Üniversite olarak engelli ögrencilerimiz ve bireylerimizin günlük yasantilarini kolay hale getirmek adina birtakim düzenlemeler yaptik. Unutmayalim ki en büyük engel sevgisizliktir. Sevgi her türlü engeli kaldirir. 2015 yilinin engellerin kaldirildigi sevgi dolu bir yil olmasini diliyorum.” diye konustu.
“Yasam alanlari engelli vatandaslarimizin kullanabilecegi sekilde düzenlenmeli”
Vali Yardimcisi Erkan Karahan ise bu tip etkinliklerin engelli bireylerin topluma adapte olmasi için önemli firsatlar olduguna deginerek, “Engelli vatandaslarimizla ilgili toplumsal bilincin yeteri seviyede olmadigini düsünüyorum. Fakat zaman ilerledikçe bu bilincin de gelisecegine inancim tam. Dünyada ve ülkemizde engelli bireylerimiz için çalismalar yapilmakta. Çevremizdeki yasam alanlarinin engelli vatandaslarimizin da kullanabilecegi sekilde düzenlenmesi gerekiyor. Onlar için tüm imkânlarin seferber edilmesi gerektigine inaniyorum.” dedi.
“Bize aciyarak bakmayin, bizim kalbimize dokunun”
Sölende engelli bir genç, engellilerin durumunu özetleyen bir kompozisyon okudu. Genç, engellileri yok saymanin toplumda huzursuzluga yol açacagini belirterek, “Engelli bireylerin topluma kazandirilmasi ve rahat yasamalari için vatandaslar daha fazla sorumluluk sahibi olmalilar. Bize aciyarak bakmayin, bizi sorgulamayin, anlamaya çalisin ve bizim kalbimize dokunun.” seklinde konustu.
Dans ve Balon Gösterileri, Siirler ve Spor Etkinlikleri
Konusmalarin ardindan çesitli kültürel ve sportif faaliyetler gerçeklestirildi. Engelli çocuklari eglendirmek için balon gösterisi yapildi. BESYO ögrencilerinin hazirlamis olduklari dans gösterileri sergilendi. Saglik Yüksekokulu ögrencileri ise isaret dili ile “Madenci” isimli siiri okudu.
Engelli çocuklarin sarkilari ve dans gösterilerinin ardindan Konya’dan gelen semazen grubu sema gösterisi yapti. Daha sonra engelli çocuklarla bilek güresi müsabakalari yapildi.
BESYO ögrencilerinin gösterilerinin ardindan halk oyunlari, judo, basketbol, futbol ve jimnastik gösterisi gibi çesitli etkinliklerin yapildigi 5. Karaman Engelliler Spor Söleni madalya töreniyle son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284