KMÜ’de Bilinçli Tüketici Bulusmasi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi tarafindan “Bilinçli Tüketici Bulusmasi” baslikli seminer düzenlendi.

KMÜ’de Bilinçli Tüketici Bulusmasi

Üniversitenin Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen seminere Tüketici Sorunlari Hakem Heyeti Baskani ve ayni zamanda Karaman Ticaret Il Müdürü olan Yusuf Ari, Tüketici Sorunlari Hakem Heyeti Üyesi Avukat Serife Egilmez Taskiran ve Uzman Fatih Çelenk konusmaci olarak katildilar.
Semineri KMÜ Rektör Yardimcisi Prof.Dr. Kemal Esengün, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Çevik ve çok sayida ögrenci takip etti.
Yusuf Ari yaptigi konusmada, 15 Mart’in Dünya Tüketici günü oldugunu hatirlatarak, tüketicilerin bilinçlenmesi açisindan bugünün degerlendirilmesi gerektigini söyledi. Tüketicinin haklari kadar üreticinin de sorumluluklari oldugunu vurgulayan Ari, ”Üretici-tüketici iliskisi iki yönlü düsünülmelidir.” dedi.
Tüketici Sorunlari Hakem Heyeti Üyesi Avukat Serife Egilmez Taskiran da tüketici haklariyla ilgili hukuki bilgiler vererek, tüketici sorunlari hakem heyetlerinin isleyisleri hakkinda ayrintili bir sunum gerçeklestirdi. Türkiye’de il ve ilçelerde toplam 975 tane tüketici sorunlari hakem heyetinin oldugunu belirten Serife Egilmez Taskiran, “Bu heyetler azami 3 ay içinde karar vermek zorundadirlar. Bin 191 liraya kadar olan anlasmazliklarda bu heyetlerin kararlari baglayici nitelik tasimaktadir. Bu bedel üzerindeki anlasmazliklara yönelik kararlar tüketici mahkemeleri için klavuz niteligi göstermektedir.” diye konustu.
Uzman Fatih Çelenk, 4077 sayili Tüketicinin Korunmasi Kanunu Hakkinda bilgiler paylasti. Gümrük ve Ticaret Bakanliginin tüketicinin lehine olacak yeni bir kanun tasarisi üzerinde çalismalar yaptigini ve bu taslagin Agustos 2012’de kamuoyunun görüsüne açildigini söyledi.
Sözlesmelerde yer alan haksiz sartlarin tüketicinin karsilastigi en büyük sorun oldugunu belirten Çelenk, ”Sözlesmelerdeki yazilarin en az 12 punto ve koyu siyah harfle yazilmasi zorunludur.“ dedi. Uzman Fatih Çelenk 1990’larda çok popüler olan gazetelerin promosyon verme faaliyetlerden de bahsederek, o dönem tüketicilerin yasadiklari sikintilari anlatti. Sorunlarin önlenmesine yönelik, süreli yayin yapan kuruluslarin kültürel ürün disinda promosyon vermesinin yasaklandigini bildirdi.
KMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün ve katilimcilarin, günlük hayatta ürün satin alirken karsilastiklari sorunlara yönelik sorularini konusmacilar örneklerle cevaplandirdilar.
Seminerin sonunda Prof.Dr. Kemal Esengün Yusuf Ari’ya, Prof. Dr. Osman Çevik Fatih Çelenk’e ve Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekan Yardimcisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Mortas da Serife Egilmez Taskiran’a plaket takdim ettiler.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284