KMÜ’de Bologna Süreci Çalismalari Devam Ediyor

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde, Türkiye’de az sayida üniversitede uygulanan Bologna Süreci kapsamindaki “program gelistirme” sistemi çalismalari devam ediyor.

KMÜ’de Bologna Süreci Çalismalari Devam Ediyor
Egitimde ögrenciyi merkez alan ve mezun oldugunda bulunmasi gereken niteliklere yönelik ders verilmesine odaklanan bu egitim sistemi hakkinda, KMÜ’de akademik ve idari personele bilgilendirme toplantisi yapildi.
Toplantiya konusmaci olarak Selçuk Üniversitesi Mesleki Egitim Fakültesi Dekan Yardimcisi Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kiliç katildi. Üniversitenin tüm akademik ve idari birimlerinin temsilcilerinin katildigi toplantida Avrupa ve Türkiye yüksekögretim yeterlilikleri çerçevesinde program gelistirme çalismalari hakkinda bilgi verildi.
Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda 15 Mart Persembe günü saat 16.00’da yapilan toplantida Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kiliç, Bologna Sürecinin 10 eylem basligi hakkinda bilgiler verdi. Egitimde kalite güvencesinin saglanabilmesi konusunda ayrintili açiklamalar yapan Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kiliç; kolay anlasilan, karsilastirilip degerlendirilebilen, yasam boyu ögrenimin tesvik edildigi, ögrencinin derslere aktif katiliminin saglandigi, ders süreci için ögrencinin fikirlerinin alindigi bu sistemin önemini vurguladi.
Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kiliç, Bologna Sürecini “Ögretenin ne anlattigina degil, ögrenenin ne kazandigina odaklanan egitim sistemidir” seklinde özetledi.
Toplantida, ögrencilerin sürekli gelisen ve degisen is yasamina uyum saglayabilecegi sekilde, henüz ögrencilik döneminde is hayatina katilimlarinin saglanacagi ve mezun olduklarinda da yeterli donanima sahip bireyler olacaklari için, Bologna Süreci çerçevesindeki program gelistirme çalismalarinin düzenli ve sürekli yapilmasinin önemi vurgulandi.
Ögrenci merkezli egitimin çok önemli oldugunu belirten Kiliç “Geleneksel egitim sisteminde ögretmen odakli ders anlatiyoruz. Ders içerigini belirleyen, sinavlarin nasil yapilacagi kararini alan, ögrencinin o dersten geçip geçmeyecegine karar veren hep ögretmen oluyor. Ama Bologna Süreci kapsaminda yeni hazirlanacak programda ögrenci merkezde olacak. Ders sürecinde ögrenci de kararlara katilacak, ders disi etkinliklerle ve projelerle gelisecek, dolayisiyla ögretmen sadece rehber konumunda olacak” dedi.
Toplantida, program gelistirme sürecinin takvimine göre çalismalarin sürecegi, üniversitenin her akademik ve idari biriminde uygulanacak bu süreçte, birimlerdeki ekiplere her asamada rehberlik yapilacagi aktarildi. Yeni derslerin konacagi ve müfredat içeriklerinin degistirilecegi bu çalisma sürecinde, tüm personelin özverili çalismalar yaparak, alana yönelik çalismalarin zamaninda bitirilmesi gerektigi belirtildi.
Bologna Süreci hakkinda verdigi bilgilerden dolayi Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kiliç’a tesekkür eden KMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün; “Üniversitemizde gelecek nesillerin egitim kalitesini yükseltme sorumlulugu, akademik ve idari personelimizde bulunuyor. KMÜ olarak ögrencilerimizi donanimli yetistirme ve is hayatina hazirlama gayretindeyiz. Bu bilgilendirme toplantisinin ardindan üniversitemizde her iki haftada bir akademik birimlerimizle toplantilar yapip, birim bazinda derslerde yaptiklari gelisme ve degisimi degerlendirecegiz.” dedi.
Prof. Dr. Kemal Esengün’ün, günün anisina Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kiliç’a plaket takdim etmesiyle toplantiya son verildi.
Bologna Süreci çerçevesinde program gelistirme çalismalari, Avrupa Birligi uyumu çerçevesinde Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesini öne çikaracak bir çalisma olarak degerlendiriliyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284