KMÜ’de Dogal Dogum Paneli

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) hemsirelik haftasi kapsaminda “Dogal Dogum” konulu panel düzenlendi. Saglik Yüksekokulu tarafindan düzenlenen panele Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

KMÜ’de Dogal Dogum Paneli

Oturum baskanligini KMÜ Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat’in yaptigi panelde Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülay Rathfichs “Dogal Dogum”, Gazi Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Bulut ise “Hemsirelik Süreci ve Kullanimi” konusunda sunum yapti.
“Müdahalesiz Dogum”
Panelde ilk konusmayi yapan Yrd. Doç. Dr. Gülay Rathfichs dogal dogumu, “Mümkün oldugunca müdahale edilmeden yapilan dogumdur.” diye tanimladi. Kendiliginden baslayan dogal bir dogumda hem bedenin hem de bebegin ne yapacaklarini bildikleri mükemmel bir çalisma içinde olduklarini belirten Rathfichs, “Yapacaginiz her müdahale, bu isleyisi az ya da çok bozabilir.” dedi. Rathfichs, dogal dogumda anne ve bebeginin hiçbir ilaç ve müdahaleye maruz kalmadigini ve tüm dogal hormonlarin çalisarak anne ve bebek arasinda güçlü bir bag olustugunu sözlerine ekledi.
Dünya Saglik Örgütünün ideal sezaryen dogum oranini %15 olarak belirledigini dile getiren Rathfichs, ülke olarak alaninda iyi yetistirilmis, donanimli ebeler sayesinde bu hedefe ulasabilecegimizi kaydetti.
Gülay Rathfichs’ten sonra söz alan Doç. Dr. Hülya Bulut hemsirelik sürecinden bahsetti. Hemsireligin ilk taniminin 1955 yilinda yapildigini dile getiren Bulut, hemsireligin günümüzde akademik bir yapi haline geldigini ifade etti. Bulut, hemsirelik sürecini veri toplama, tanilama, planlama, uygulama ve degerlendirme olarak özetledi. Veri toplama formunun bir hemsire için ne kadar önemli oldugunu belirten Bulut, bu form sayesinde hastanin daha iyi taninacagini ve hastaligina tam tani konulabilecegini sözlerine ekledi.
Hemsirelik Haftasi dolayisiyla kutlama pastasinin da kesildigi panel, katilimcilara Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin tarafindan plaket sunulmasiyla sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284