KMÜ’de ‘E-Burun’ Projesi Tanitildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Elektronik Burun ve Tip Uygulamalari konulu seminer düzenlendi. Programa enstitü ve yüksekokul müdürleri, davetliler ve KMÜ Elektronik Mühendisligi Bölümü ögrencileri ile Abdullah Tayyar Anadolu Lisesi, Karaman Fen Lisesi, Temizel Ünlü Bilgisayar Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi ögrencileri katildi.

KMÜ’de ‘E-Burun’ Projesi Tanitildi

Programin açilis konusmasini yapan Kamil Özdag Fakültesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yildiz elektronik tip uygulamalari hakkinda kisa bir bilgi verdi.
Açilis konusmasinin ardindan kürsüye gelen TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi Malzeme (MAM) Enstitüsünde görevli Arastirmaci Dr. Cihat Tasaltin, öncelikle Marmara Arastirma Merkezi hakkinda bilgi vererek merkezin faaliyetleri, projeleri ve çalisma gruplarindan bahsetti.
Dr. Cihat Tasaltin sunumunda e-burun olarak tabir edilen ‘Elektronik Burun’ projesinin tanimini yaparak, projenin ortamda bulunan uçucu kimyasal bilesiklerin olusturdugu uzaya ait bilgileri kapsayan bir sistem oldugunu belirtti.
Sistemin çalisma prensibini anlatan Dr. Cihat Tasaltin, sistemin gaz sensörleri (sensör dizisi) ve veri islem (yapay zeka) bilesenlerinden olustugunu ifade ederek, “Sensörler bulunduklari ortamdaki fiziksel veya kimyasal degisimleri elektrik sinyaline dönüstürebilen aygitlardir. Bir algilayici katman ve bu katmanin üzerinde bulundugu bir transduserden (sensörlerin algiladigi verileri elektrik enerjisine dönüstüren alet) olusur.” dedi.
Proje Erken Evre Akciger Kanseri Tanisinin Önünü Açacak
Proje ile Sensör çesitleri, e-burun uygulamalari ve bu temelde olusturulan ticari ürünlerden bahseden Dr. Tasaltin, çesitli kurumlarla ortaklasa bir proje ile erken evre akciger kanseri tanisi ve taramalarinda nefes havasindaki uçucu belirteçleri tespit edebilen kimyasal sensör tabanli prototip cihaz gelistirilmesi konusunda çalismalar yaptiklarini ve bu sayede akciger kanseri hastalarinin nefesinde bulunan kimyasallari tanimlamanin mümkün olacagini söyledi.
Son olarak Biyosensörler, Biyomalzeme, Biyomekanik ve Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi hakkindaki bilgileri ögrencilerle paylasan Dr. Tasaltin, salondakilerin sorularini cevaplandirdi.
Dr. Cihat Tasaltin’a plaket verilmesinin ardindan program sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284