KMÜ’de Emege Saygi Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) telif haklarini konu alan ‘Emege Saygi’ konferansi düzenlendi. KMÜ Türk Dünyasi Arastirma Toplulugu ve Ögrenci Konseyi Baskanliginin ortaklasa gerçeklestirdigi etkinlikte Türkiye Ilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birligi (ILESAM) Genel Baskani Mehmet Nuri Parmaksiz ve ILESAM Karaman temsilcileri ögrencilerle bulustu.

KMÜ’de Emege Saygi Konferansi

KMÜ Saglik Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda düzenlenen konferans, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi. Ardindan KMÜ Türk Dünyasi Arastirma Toplulugu Danismani Ögr. Gör. Mestan Karabacak bir konusma yapti. ILESAM’in 1987 yilindan bu yana emegin ve telif haklarinin korunmasi için çabalayan bir kurum oldugunu söyleyen Karabacak, “Korsan yayinlar günümüzde yaygin olarak satilmakta. Bunun önüne geçmek için yayinevleri fiyat farkini kapatacak indirimler yaparak daha çok satis yapilmasini saglamali.” dedi.
“Fikir sahibi olarak para kazanabilirsiniz”
ILESAM Genel Baskani Mehmet Nuri Parmaksiz, 5846 Sayili Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hakkinda açiklamalarda bulunarak, fikir sahibi olmanin önemine degindi. Fikir sahibi olan insanlarin kolayca para kazanabileceklerini söyleyen Parmaksiz, fikir üretmenin kolay olmadigini belirterek “Öyle bir fikir bulacaksiniz ki herkesin isine yarayacak. Insanliga fayda saglayacak bir fikir bulursaniz bu fikirle para kazanmaniz mümkün hale gelir.” seklinde konustu.
ILESAM’in amacinin fikir sahiplerinin emegini korumak oldugunu dile getiren Parmaksiz, kurumun çalismalarindan bahsetti ve telif haklari konusunda tecrübelerini paylasti.
“Telif ihlali kul hakkina girmektir”
Mehmet Nuri Parmaksiz, telif haklarinin önemine deginerek, telif haklarindan kaynaklanan anlasmazliklar ve ödenen tazminatlarla ilgili örnekler verdi. Telif hakki ihlalinin yalnizca hukuksuzluktan ibaret olmadigina deginen Parmaksiz, “Telif gaspi, hirsizligin yani sira kul hakkina girmektir.” dedi.
“Baskalari için bir sey ifade etmese de siz istediginiz seyi basarin”
Alti ay gibi uzun bir süre yazmakta oldugu siire kafiye uydurmaya çalistigini söyleyen Parmaksiz, “Geceleri uykusuz kaldim, ugrastim ve alti ay sonunda ugras verdigim kelimeyi istedigim dörtlügün içine yerlestirdim. Bu ugras beni yorsa da basarmis olmak beni çok mutlu etti. Baskalari için bir sey ifade etmese de siz istediginiz seyi basarin. Bu sizi çok mutlu edecek.” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284