KMÜ’de Etik Ilkeleri Egitimi Verildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ilk olarak 2009 yilinda baslatilan iç kontrol çalismalari kapsaminda personele yönelik bilgilendirme toplantilari gerçeklestiriliyor. Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda 10 Temmuz günü düzenlenen toplantida üniversite personeline “Idari Personel Etik Ilkeler ve Etik Kurul Yönergesi Taslagi” anlatildi.

KMÜ’de Etik Ilkeleri Egitimi Verildi

Iç kontrol sistemini hayata geçirmek ve tüm üniversite personelinin iç kontrol standartlari çerçevesinde çalismasini saglamak amaciyla KMÜ Strateji Gelistirme Daire Baskanligi tarafindan düzenlenen egitim, Mali Hizmetler Uzman Yardimcisi Abdullah Demirel’in sunumuyla gerçeklesti.
“Ahlak kurallari yöresel, etik kurallari ise evrenseldir”
Sunumunda öncelikle ‘Etik ve Kamu Görevlileri Etik Davranis Ilkeleri’nden söz eden Uzm. Yrd. Abdullah Demirel, etik ve ahlak terimlerinin sikça karistirildigina dikkat çekerek, “Ahlak görecelidir ve toplumdan topluma degisebildigi gibi, ayni toplum içindeki farkli gruplarin benimsedigi ahlak kurallari arasinda bile farkliliklar vardir. Fakat etik daha evrensel ve genel geçerlilige sahip bir karakter tasir.” seklinde konustu.
Etik Davranis Ilkeleri Çalisma Hayatinin Olmazsa Olmazi
Etik davranis ilkeleri hakkinda bilgi veren Uzm. Yrd. Demirel, görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci, halka hizmet bilinci, dürüstlük ve tarafsizlik, görev ve yetkilerin menfaat saglamak amaciyla kullanilmamasi, hediye alma ve menfaat saglama yasagi, mal bildiriminde bulunma gibi ilkelerin uygulanmasinin çalisma hayatinda büyük önem tasidigini belirtti.
Etik davranisi etkileyen faktörleri siralayan Demirel, kisilerin ahlak özellikleri, yasadiklari sosyal çevre ve çalistiklari kurumlarin onlarin etik davranislari üzerinde etkili oldugunu ifade ederek, “Çalisanlarin isyerine karsi sorumluluklari, kisilerin sadakat bilincine sahip olmalari ile ilgilidir. Bireyler isyerindeki tüm degerleri kendi öz degerleri gibi benimsemelidir.” dedi.
Etik Karar Verebilmek Için Gerekli Testler
Bireylerin etik bir karar verme asamasinda harekete geçmeden önce kendilerine çesitli testler uygulamalari ve bu sorularin cevaplarina göre karar almalari gerektigini hatirlatan Uzm. Yrd. Demirel, bu testleri su sekilde siraladi:
Gazete Testi: Aldigim karar gazetenin ön sayfasinda nasil durur?
Zaman Testi: Aldigim karar 1 yil, 5 yil, 10 yil sonra nasil görünecek?
Aile Testi: Kararimi aileme açikladigimda gurur mu duyacaklar yoksa utanacaklar mi?
Amir-Müfettis Testi: Kararimin adil, tarafsiz ve kanitlara dayali oldugunu ispatlayabilecek miyim?
Kisisel Test: Kararimin sonucundan dogrudan etkilenirsem, kararimin saglikli oldugunu kabullenebilecek miyim?
Ideal Yöneticinin Özellikleri
Sunumunda yöneticilik ve liderlik kavramlarinin farkli yönlerine de deginen Demirel, en ideal yöneticilerin, ayni anda liderlik özelliklerine de sahip kisiler oldugunu söyledi. Yöneticilerin düzeni sürdürmek, sisteme odakli çalisma, olaylara kisa vadeli bakma gibi özellikleri oldugunun altini çizen Demirel, liderlerin ise bu özelliklerin aksine farklilik yaratan, insan odakli çalisan ve uzun vadeli planlar yapan bireyler oldugunu vurguladi. Demirel, en ideal liderlerin ise etik davranan liderler oldugunu sözlerine ekledi.
Konfüçyüs ve Mahatma Gandhi’den Örnekler
Konfüçyüs’ün, “Insanlari yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlis yapmayacaklar, ancak seref ve utanma duygularina da sahip olmayacaklardir. Insanlari erdemle ve ahlak kurallari ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de dogruyu yapmaya çalisacaklardir.” sözüne vurgu yapan Uzm. Yrd. Abdullah Demirel, Mahatma Gandhi’nin de “Sözlerinize dikkat edin, düsüncelerinize dönüsür; düsüncelerinize dikkat edin, duygulariniza dönüsür; duygulariniza dikkat edin, davranislariniza dönüsür; davranislariniza dikkat edin, aliskanliklariniza dönüsür; aliskanliklariniza dikkat edin, degerlerinize dönüsür; degerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüsür; karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüsür!” sözlerini paylasti.
Uzm. Yrd. Abdullah Demirel’in “KMÜ Idari Personel Etik Ilkeler ve Etik Kurul Yönergesi Taslagi” hakkinda bilgilendirmeler yapmasinin ardindan egitim semineri sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284