KMÜ’de ‘Geçilmeyen Çanakkale’ Konferansina Yogun Ilgi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde ‘Geçilmeyen Çanakkale’ konulu konferans düzenlendi. Bilinçli Gençler Ögrenci Toplulugu tarafindan Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen konferansa konusmaci olarak Arastirmaci Yazar Hasan Hüseyin Maltepe katildi. Ögrencilerin ilgisinin yogun oldugu konferansta sehitlerimiz için saygi durusunun ardindan Istiklal Marsi okundu.

KMÜ’de ‘Geçilmeyen Çanakkale’ Konferansina Yogun Ilgi

“Biz ziyan olmus degil, sehit olmus bir neslin evlatlariyiz”
Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Sehitleri’ siirinin slayt esliginde okundugu konferansin açilis konusmasini Bilinçli Gençler Ögrenci Toplulugu danismani Ars. Gör. Taylan Can Doganay yapti. Doganay, Batililarin ‘Siz ziyan olmus bir milletin evlatlarisiniz’ sözüne vurgu yaparak, “Biz ziyan olmus bir neslin degil, sehit olmus bir neslin evlatlariyiz. Ecdadimizin ahlaki degerleri ile insanligini hatirlayarak, kendi hayatimizi sorgulayalim ve hayatimiza bu yönde sekil verelim.” seklinde konustu.
“Sizlere dedelerinizden selam getirdim”
Ars. Gör. Taylan Can Doganay’in ardindan kürsüye çikan Arastirmaci Yazar Hasan Hüseyin Maltepe, salondaki ögrencilere, “Sizlere dedelerinizden selam getirdim.” diye seslendi. Bir milletin geleceginin geçmisi ile mutlak bir oldugunu belirten Maltepe, “Çanakkale denince ilk olarak senin için, namusun için, vatanin için, kendi canini hiçe saymis kahraman ecdadimiz aklimiza gelir. Onlar bu destanin saheser kahramanlaridir. Akittiklari her damla kanda hepimizden birer parça bulunmaktadir.” dedi.
“Tarihini bilen nesil, vataninin da kiymetini bilir”
“Çanakkale sehitlerini anlatip, Mehmet Akif Ersoy’a deginmemek olmaz.” diyen Arastirmaci Yazar Hasan Hüseyin Maltepe, Mehmet Akif ile ilgili siirler ve alintilar aktardi. Gelecegini bilip idrak eden nesillerin saglam temeller üzerine oturacagini söyleyen Maltepe söyle devam etti: “Avrupa’daki okullarda ögrencilere atalarinin savastigi cepheler gezdirilir, onlara tarihleri anlatilir. Bizim de tarihimizi iyi bilmemiz, iyi idrak etmemiz gerekir. Yetismekte olan nesil tarihini bilerek, tarihinden kopmayarak yetismeli ki vataninin kiymetini bilsin.”
“Allah bize bir daha böyle aci yasatmasin”
Hasan Hüseyin Maltepe, Çanakkale Savasi’nda yasananlari anlatarak, savasin agir bilançosundan rakamlar aktardi. Birinci Dünya Savasi’nda 380 bin sehit verildigini söyleyerek 200 bini askin yarali, 1,5 milyon kayip ve esirimiz oldugunun altini çizen Maltepe, “Osmanliyi hasta adam olarak niteleyen Avrupali devletler, Çanakkale Bogazi’ni geçerek Istanbul’a ulasmanin hesabini yaparken, atalarimiz adeta destan yazarak Avrupali devletlerin hayallerini suya düsürmüstür. Hasta adam dedikleri ecdadimizin gögsünde tasidigi iman ile bu savas kazanilmistir. Allah bize bir kez daha böyle bir aci yasatmasin.” diye konustu.
“Atalarimizi unutmak vefasizliktir”
Çanakkale Savasi’nda sehit olan atalarimizin evlatlari hakkinda bilgilerini paylasan Hasan Hüseyin Maltepe, Çanakkale gazilerinin hayat hikâyelerinden kesitler aktararak, dinleyenlere duygu dolu anlar yasatti.
Arastirmaci Yazar Maltepe, “Savasa giden babalarinin ardindan yetim kalan çocuklar yillar boyu babalarini bekledi. Fakat çogu babasina kavusamadi ve ömürleri babalarini beklemekle geçti. Elbette babasi dönenler de oldu fakat onlarin da hayatlarindan koca bir ömür kopup gitmistir. Böylesi acilar yasayan atalarimizi unutmak vefasizlik olmaz mi? Allah bize onlari unutturmasin.” dedi.
Konusmalarin ardindan KMÜ Saglik Kültür ve Spor Daire Baskani Mustafa Avci, Arastirmaci Yazar Hasan Hüseyin Maltepe’ye plaket verdi ve anlatimiyla o günleri tekrar yasattigi için kendisine tesekkür etti. Avci, simdiye kadar binin üzerinde ögrenciyi Çanakkale’ye gönderdiklerini ve bu yil da 250 ögrenci daha göndermeyi planladiklarini sözlerine ekledi.
Konferansin son bölümünde iki ögrenciye çekilisle tablet bilgisayar hediye edilirken, Hasan Hüseyin Maltepe’nin kitaplarini imzalamasinin ardindan etkinlik son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284