KMÜ’de ‘Insan Ve Spor’ Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Prof. Dr. Erdal Zorba tarafindan ‘Insan ve Spor’ konulu konferans verildi. Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulunca düzenlenen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Münir Oktay, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selahattin Akpinar, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürü Seyfettin Turan, ögretim elemanlari ve ögrenciler katildi.

KMÜ’de ‘Insan Ve Spor’ Konferansi

“Kisinin kendini iyi hissetmesi yasama doyumuna bagli”
Türkiye Herkes Için Spor Federasyonu Baskani Prof. Dr. Erdal Zorba, federasyon olarak insanlarin yasam kalitelerini yükseltmek için üç yasindan doksan üç yasina herkese ulasmaya çalistiklarini belirterek, ayrica korunmaya muhtaç 7450 çocugu topluma kazandirmak amaciyla çalismalar yaptiklarini söyledi.
Sadece sporu yayginlastirma amacinda degil, beden egitimi mezunlarina is kapisi açma hedeflerinin de bulundugunu ifade eden Prof. Dr. Zorba, slaytlar esliginde düzgün beslenme ve saglikli yasam için ipuçlari verdi.
Kisinin kendini iyi hissetmesinin yasama doyumu ya da doyumsuzlugu ile dogrudan baglantili oldugunu hatirlatan Zorba, “Mutluluk ya da mutsuzluk yasam kalitesini etkileyen en önemli faktördür. Saglikli yasam, hastaligin olmamasi yaninda, kisinin fiziksel, sosyal ve psikolojik açidan aktif olmasini, kendisini iyi hissetmesini ve yasam memnuniyetini kapsar.” dedi.
“Insanlar için en güzel sey sevgidir”
Insanlarin saglikli ve mutlu bir yasam sürebilmesi için yasama pozitif bakabilmelerinin önemine deginen Prof. Dr. Zorba, kisilerin yasam kalitelerini gösteren faktörlerin basinda fiziksel ve maddi iyilik hali, psikolojik durum, sosyal yasama katilimi saglayan aktivitelerde tatminkârlik ve bos zaman aktivitelerinin geldigini söyledi.
Prof. Dr. Zorba ayrica saglikli ve uzun ömürlü olmak için düzenli yasam aliskanliklarinin, fiziksel özellikler, çevresel ve kalitimsal özellikler ile tedavi servislerinin etkilerinden bahsetti ve “Düzenli yasam aliskanliklari insan yasamini büyük ölçüde etkiliyor. Insanlar hayata daima pozitif bakabilmeli. Gülümsemeyi, tebessüm etmeyi bilmeli. Insanlar için en güzel sey sevgidir. Karsimizdaki insanlara sevgimizi gösterebilmeliyiz ki insanlarin sevgisini de hissederek mutlu olabilelim.” seklinde konustu.
“Insanlari ihtiyarlastiran, ideallerinin gömülmesidir”
Gençligin, hayatin belli bir çagi ile ilgili olmadigina deginen Prof. Dr. Zorba, insanin kendine olan güvenini hiçbir zaman kaybetmemesi gerektigini hatirlatarak, “Hiç kimse fazla yasamis olmakla ihtiyarlamaz. Insanlari ihtiyarlatan, ideallerinin gömülmesidir. Seneler cildi burusturtabilir fakat heyecanlarin teslim edilmesi ise ruhu burusturur.” diye konustu.
“Türkiye obezite siralamasinda 7’nci”
Dünya obezite oranlarindan örnekler aktaran Zorba, dünya çapinda obezite oranin yüzde 18 oldugunun altini çizerek, “Ingiltere yüzde 20 ile ilk sirada. Ingiltere’yi yüzde 12 ile Isveç, yüzde 40 ile Italya takip ediyor. Türkiye ise obezite siralamasinda yüzde 35 ile 7’nci sirada yer aliyor.” dedi.
Obezitenin en belirgin sebebinin kötü beslenme oldugunu söyleyen Prof. Dr. Zorba, kötü beslenmenin yani sira bedensel ve fiziksel aktivitelerinin azalmasi, hormonal bozukluklar, hastalik ve yanlis ilaç kullanimi gibi faktörlerin de obeziteye yol açabileceginin altini çizdi.
“Kimliginizdeki yasi önemsemeyin”
Insanlarin genç kalabilmesi ve saglikli olabilmesi için hayattaki olumsuzluklara takilmadan yasamalari gerektigini hatirlatan Prof. Dr. Zorba, “Her seye ragmen daha genç olmak için kimliginizdeki yasinizi önemsemeyin; düsüncelerinizle, merakinizla, coskularinizla, zevklerinizle ve hatta giyiminizle genç yasamaktan asla vazgeçmeyin. Her gün yeni bir sey ögrenin, daima bir amaciniz olsun. Yeni aliskanliklar edinmekten korkmayin. Günesten korunun, iyi beslenin.” tavsiyelerinde bulundu.
Erdal Zorba’ya, Rektör Sabri Gökmen’in plaket vermesinin ardindan konferans sona erdi. Konferans sonrasinda Prof. Dr. Erdal Zorba, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’i makaminda ziyaret etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284