KMÜ’de ‘Istiklal Marsi ve Mehmet Akif Ersoy’ Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Istiklal Marsi ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu konferans düzenlendi. Edebiyat Fakültesi tarafindan düzenlenen konferansa Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Mehmet Karatas ve Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alaattin Karaca, Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

KMÜ’de ‘Istiklal Marsi ve Mehmet Akif Ersoy’ Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçeklestirilen anma programi saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi. Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alaattin Karaca ve KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in konusmalarinin ardindan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan kürsüye çikti.
“Mehmet Akif’i belli bir günde anmak yeterli olmaz”
Mehmet Akif Ersoy hakkinda herkesin az çok bilgisi oldugunu belirten Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Mehmet Akif’in Istiklal Marsi ile milletin varolus mücadelesini en üst düzeyde anlatabilen bir insan oldugunu söyledi.
Mehmet Akif’i konu alan konferanslara gitmenin kendisi için bir gurur oldugunu ifade eden Prof. Dr. Kaplan, Akif’in kisiligine dair bilgilerini paylasarak, “Çok konusan bir insan degildi. Kendisine edilen güzel sözlerden utanan bir insandi. Milletimiz için böylesine degerli bir insani belirli bir gün ya da haftada anmak yeterli olmaz. Onu daha uzun bir zaman dilimine yayarak anmak daha dogru bir davranis olacaktir.” dedi.
“Akif milletimizin gönlünde taht kurmus abidevi bir sahsiyettir”
Mehmet Akif’in ülkemiz ve dünya tarihi açisindan önemine deginen Prof. Dr. Kaplan, “Akif’in, ölümünün üzerinden uzun yillar geçmesine ragmen halen aniliyor olmasi onun sadece ülkemiz için degil dünya için de ne derece önemli bir sahsiyet oldugunun göstergesidir. Akif, bütün milletimizin gönlünde taht kurmus, abidevi bir sahsiyet olarak milletimizin ruhunda yasamaya devam edecek.” diye konustu.
Mehmet Akif Ersoy’un elestirel bir yapiya sahip olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Kaplan, “Akif, toplumsal olaylari ve tarihimizi her anlamda elestirirdi. Fakat elestirel kisiliginin yani sira toplumun yol göstericisi olmustur. Elestirel yönüne ragmen ilgi görmesi onun toplumunu, tarihini ve milletini bilmesi ile bu degerleri kaleme almasina baglanilabilir. Bu durum milletlerin tarihinde çok az insana nasip olur.” dedi.
“Mehmet Akif, milletimiz için kilavuzdur”
Mehmet Akif hakkinda yasanmis hikâyeler anlatan Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Akif’in hayati, yazdigi eserlerinden de büyüktür. Bu onun karakter abidesi bir insan oldugunun göstergesidir.” diyerek, Mehmet Akif’in ahlakinin ve karakterinin anlatildigi bütün kaynaklarda onun mükemmel bir insan oldugundan bahsedildigini söyledi.
Haksizliga ve zulme karsi olusu, meziyetleri ile Akif’in, övgüleri hak eden bir insan halini aldigini ifade eden Prof. Dr. Kaplan, “Akif, düsüncesinde ve sanatinda duragan bir insan degildi. Hareket adami, eylem adamiydi. Bu toplumun insanlarina seslenerek, milletimizi sürekli olarak çalismaya ve çaliskan olmaya tesvik etmistir.” dedi.
“Istiklal Marsi’nin Kabul Süreci ve Sonrasi”
Prof. Dr. Ramazan Kaplan konferansinda Istiklal Marsi’nin kabul süreci ile ilgili de bilgiler paylasti. Milli mücadele ruhunu anlatmak ve duygularin tercümani olmasi için mars yazilmasi ihtiyaci dogdugunu söyleyen Prof. Dr. Kaplan, “1920 yilinda açilan ve 724 siirin katildigi bir yarisma tertip edildi. Fakat hiçbiri mars olarak kabul edilmeye uygun bulunmadi. Mehmet Akif’in ödül karsiligi mars yazilamayacagi düsüncesi ve bu yüzden yarismaya katilmadigi biliniyordu. Fakat Istiklal Marsi’ni ancak Mehmet Akif’in yazabilecegi düsünülerek Akif’ten özel olarak istekte bulunulmustu.” seklinde konustu.
Taceddin Dergahi’nda çok zor sartlar altinda ve buhranli bir dönemde yazilan milli marsin Meclis’te Hamdullah Suphi Tanriöver tarafindan defalarca okundugunu hatirlatan Prof. Dr. Kaplan, Mehmet Akif’in, “O benim degil, milletimin marsidir” seklinde ifadelerine vurgu yaparak, gençlere, bu milletin var olma mücadelesi içerisinde en idealist ve en üst düzey gayreti sarf eden bireyler olmalari tavsiyesinde bulundu.
Karaman Valisi Murat Koca’nin, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’a plaket vermesinin ardindan etkinlik son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284