KMÜ’de Kamu Yönetimindeki Sorunlar Ele Alindi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Stratejik Düsünce Ögrenci Toplulugu ile Genç Kamu Yöneticileri Dernegi isbirliginde `Kamu Yönetiminde Yapisal ve Islevsel Sorunlar` baslikli panel düzenlendi. Panele Selçuk Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Akif Çukurçayir, Merkez Valisi Kayhan Kavas ve Arsin Kaymakami Salih Altun konuk oldular.

KMÜ’de Kamu Yönetimindeki Sorunlar Ele Alindi

Üniversitenin Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda 02 Mayis 2013 Persembe günü saat 14.30’ta gerçeklestirilen konferansa Karaman Vali Yardimcisi Muammer Balci, Il Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayida ögrenci katildi.
Panelin ayni zamanda oturum baskanligini yapan Prof. Dr. Akif Çukurçayir konusmasinda kamu yönetiminin tarihsel gelisimini anlatti. Demokrasinin 100 yillik bir geçmisinin oldugunun altini çizen Çukurçayir, Bati’da katilimciligin sosyal medya ile kurumsallastigini, ülkemizde ise bu kültürün gelismedigini söyledi. Prof. Dr. Çukurçayir tarihsel süreçte bati toplumlarinin yoluna katilimci demokrasi ile devam ettigini belirtti. Türkiye’nin ise darbeler yüzünden 100 yillik bir gerileme yasadigina dikkati çekti.
Konusmasinda yerel yönetimler konusuna da deginen Çukurçayir, Türkiye’de Turgut Özal’la birlikte yerel yönetim anlayisinin kesfedildigini vurguladi. Prof. Dr. Çukurçayir 2003’ten sonra yerel yönetimler konusunda yapilan düzenlemeleri basarili ancak yetersiz buldugunu da sözlerine ekledi.
Kamu yönetimindeki sorunlar hakkinda da görüsenlerini paylasan Prof. Dr. Akif Çukurçayir “Türkiye’deki asil sorun kurumlasmada yasanmaktadir. Kurumlasamadigimiz için kamu yönetiminin islevselliginde sorunlar yasiyoruz.“ diye konustu. Büyüksehir belediyelerine yönelik kanuni düzenlemelerle ilgili düsüncelerini aktaran Çukurçayir “Seçilmislerin kamu yönetiminde rollerinin artmasi dengesizlik yaratacaktir. Otuz büyüksehir belediyesinin olmasi demek, aslinda otuz eyalet olmasi demektir.” dedi.
Arsin Kaymakami ve ayni zamanda Genç Kamu Yöneticileri Dernegi Baskani olan Salih Altun konusmasinda bürokrasi-siyaset iliskisi üzerinde durdu. Bürokrasi ve siyasetin yillardan beri birbirini olumsuz yönde etkiledigini söyleyen Altun sözlerine söyle devam etti: “Bürokrasinin olmadigi yer söz konusu degil. Mülki idarelerde vali ve kaymakamin yerine belediye baskanlarini bile koysaniz bürokrasiden kurtulamazsiniz.”
Salih Altun kamu yönetiminde insani mutlu eden sistemlerin ülkelere yerlestirilmesi gerektigini belirterek “Yeni büyüksehir belediyesi yasasi belki bu sistemin öncüsü olacaktir.“ dedi. Yönetim sistemlerinde vatandasin hizmeti tam olarak almasinin önemli oldugunu vurgulayan Altun, ülkemizde profesyonellesmeye ihtiyaç oldugunu belirtti.
Merkez Valisi Kayhan Kavas ise yaptigi konusmada 30 yillik idarecilik geçmisindeki tecrübelerini kamu yöneticisi adaylarina aktardi. Türkiye’de yasanan sorunlara da deginen Kavas, kamuoyunda yaygin olan yanlis anlayisi söyle özetledi: “Tüm sorunlarin anayasadaki degisikliklerle çözülecegi düsünülmektedir. Oysa sorun yasal düzenlemeden ziyade mekanizmayi kullanabilmekle ilgilidir.”
Kayhan Kavas, büyüksehir belediyesi yasasi teknik anlamda degerlendirerek, merkez ve yerel yönetimlerin bütünün parçalari oldugunu söyledi. Kavas, “En önemli sorun yasanin tek tarafli sekilde düzenlenmesidir. Merkezi idare tarafinda bir düzenleme yapilamamasidir.” diye konustu.
Panelistler konusmalarinin ardindan katilimcilarin sorularinin yanitlayarak KMÜ’lü ögrencilerin de görüslerini paylastilar. Etkinlik panelistlere plaket takdim edilmesiyle sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284