KMÜ’de Liderlik Ve Duygusal Zekâ Semineri

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Personel Dairesi Baskanligi tarafindan ‘Liderlik ve Duygusal Zekâ’ konulu seminer düzenlendi. Selçuk Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sebnem Aslan’in verdigi seminere KMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Karatas, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, daire baskanlari ve idari personel katildi.

 KMÜ’de Liderlik Ve Duygusal Zekâ Semineri

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen seminerde konusan Doç. Dr. Sebnem Aslan, tarihi süreçte dünyada pek çok lider ortaya çiktigini dile getirerek, tarihte iz birakmis bazi liderlerin hayatlariyla ilgili bilgiler paylasti.

“Etkin liderler büyük kulaklara ve büyük bir kalbe sahiptir”
Türkiye’de ve dünyada liderlik yapmis olan bireylerin genel özelliklerine bakildiginda etkin liderlerin büyük kulaklara ve büyük bir kalbe sahip olduklarini söyleyen Doç. Dr. Aslan, “Bizim liderden bekledigimiz bizi dinlemesi ve kalben ikna etmesidir.” dedi.
Doç. Dr. Aslan, her insanin ruhunda liderlik vasfinin yer aldigina dikkat çekerek, lider olmanin en önemli vasiflarindan birisinin de baskalarini etki altina almak oldugunu belirtti.
Liderligin, her ne kadar is hayatinda kullanilan bir kavram gibi karsimiza çiksa da aslinda is hayatimizin yaninda özel hayatimizda da oldukça önemli bir yer tuttugunu belirten Doç. Dr. Sebnem Aslan, “Sosyal bir varlik olarak yaratilan insanoglu ister istemez digerleriyle sürekli bir etkilesim döngüsünün içindedir ve birbirinden etkilenmek durumundadir. Önemli olan baskalarindan etkilenmenin daha az oldugu, baskalarini daha fazla etkileyebildigimiz bir yasam sürmemizdir. Süphesiz bu durumun is hayatina yansimasi ise basarinin anahtari olacaktir.” diye konustu.
Liderlik kavraminin kisilere, toplumlara ve zamana göre degisiklik gösterdigine dikkat çeken Doç. Dr. Aslan, Türkiye’de otokratik liderler yerine babacan liderlerin daha çok sevildigini belirtti. Doç. Dr. Aslan, Islamiyet’te ise liderlerde adalet, ilim, organlarin saglam olmasi, tecrübe, cesaret, yasça büyük olma gibi bazi temel özelliklerin arandigini sözlerine ekledi.
“Sosyal aglari kullanmayin, gizemli olun”
Doç. Dr. Aslan, liderlerde olmasi gereken özellikleri ise söyle siraladi: “Lider kisilerde gizem, yenilikçilik ve risk alabilmek gibi özellikler muhakkak bulunmalidir. Birey gizemli olmayi basarabildigi ölçüde insanlarda merak duygusu olusturur. Sosyal aglari kullanan bireyler gizemini yitirir. Bu, lider kisiler için olumsuz bir durumdur. Lider olmak istiyorsaniz sosyal aglari kullanmayin ve gizeminizi koruyun. Diger bireylerden farkli düsünüp farkli uygulamalar gerçeklestirin ve yenilikçi olun. Son olarak da risk almaktan kaçinmayin. Çünkü risk almadan basarili olamazsiniz.” seklinde konustu.
Insanlarin hayatlari boyunca büyük basarisizliklar yasadigini ve bunun sonucunda üzüntüye kapildigini söyleyen Doç. Dr. Sebnem Aslan, “Basarisizliklar karsisinda üzülmeyip, yilmayip, hayati geriye dogru okumaliyiz ve daha fazla çalisarak içimizde ileriye dönük umut tasimaliyiz.” dedi.
“Is hayatinda sag ve sol beyin birlikte kullanilmali”
Insanlarin görsel olarak düsündükleri seyleri daha zor unuttuklarina dikkat çeken Doç. Dr. Aslan, “Insan gözü saniyenin 1/24’ünü yakalayamiyor ama beyin görüntüyü fark ediyor ve görüntü beyninin bir kösesine kaziniyor. Bireyin daha önce gördügü insanlarin yüzlerini unutmamasi sag beyin yetenegine sahip oldugunu, buna karsin bu kisilerin isimlerini hatirlamasi sol beyin yetisinin agirlikli oldugunu gösterir.” diye konustu.
Bireylerin gün geçtikçe beyinlerinin daha az bir kismini kullandiklarini vurgulayan Doç. Dr. Aslan, “Bireyler 1980’li yillarda beyninin yüzde 5’ini kullanirken simdilerde ise yüzde 1’inden daha azini kullaniyor. Sag beyni ve sol beyni ayni anda gelistirebilmek için kisinin meslegi, muhasebe gibi sol beyin becerisine dayali bir meslek ise, örnegin müzik ile ugrasarak sag beyin yetisini gelistirebilir. Eger kisi sag beyin becerisini gelistirecek bir sanat türü ile ilgileniyorsa gerektiriyorsa, yabanci dil ögrenerek sol beyin becerisini gelistirmeye çalismalidir.” dedi.
“Kurum kültürüne uygun davranin”
“Hayatta neyi beklerseniz o olursunuz.” diyen Doç. Dr. Aslan, bireylerin islerinde basarili olmalari için çalistiklari kurumun kültürüne ters düsmemeleri gerektigine dikkat çekti ve personele kurumun fikirlerine uyum saglama, kurumun görüslerine uygun hareket etme konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Aslan, son olarak iletisimde ilk intibanin çok önemli oldugunu belirterek, beden dilinin nasil kullanilmasi gerektigi hakkinda örnekler sundu.
Doç. Dr. Aslan’in kendi yazmis oldugu siirini seslendirmesinin ardindan seminer sona erdi. Üniversitede gerçeklestirdigi sunumundan dolayi KMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Karatas tarafindan Doç. Dr. Sebnem Aslan’a tesekkür belgesi takdim edildi.
 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284