KMÜ’de Otizm Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafindan “Engelsiz Iletisim Seminerleri” kapsaminda, 2 Nisan Dünya Otizm Günü nedeniyle “Otizm ve Farkindalik Semineri” düzenlendi.

KMÜ’de Otizm Anlatildi
Seminere Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu Ögretim Görevlisi Kemal Kabasakal, Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ögretim görevlileri Mustafa Güler, Habibe Çaliskan ve Fatih Koçak konusmaci olarak katildilar.
Seminerde otizmin belirtilerini anlatan Ögr. Gör. Fatih Koçak “Farkli görülme sikligi bilgileri bulunmasina ragmen otizm, erkeklerde kizlardan daha fazla görülmektedir. Otizm spektrum bozukluklari, yaygin gelisimsel bozukluklarla esanlamlidir ve karmasik bir gelisimsel yetersizlik anlaminda kullanilir. Otizm, siklikla çocukluk depresyonu ile karistirildigi için dogru ve erken teshis önemlidir.” dedi.
Ögr. Gör. Habibe Çaliskan, otizm egitimi ve tedavisinde kullanilan yaklasimlarla ilgili teknik bilgileri paylasti. Otizmde özel egitim, konusma ve ugrasi terapisi yöntemlerini tanitan Çaliskan “Tedavi, otizmi olan çocugun ilerlemesine ve gereksinimlerine göre zaman içinde farklilik gösterebilir.” dedi. Çaliskan, özbakim kavramini ise otizmi olan çocuklarin zihinsel, sosyal ve iletisim becerilerini kazanmalari, akranlariyla benzer seviyeye gelebilmeleri için verilen egitim olarak açikladi.
Ögr. Gör. Mustafa Güler, otizm tanisi alan çocuklarin ailelerinin psikolojisi ve yasadiklari güçlükler konusunda farkindalik olusturan bilgiler verdi. Güler “Çocuguna teshis konulduktan sonra aile fertleri bu durumu kabullenis sürecinde bazi evreler yasarlar. Bu evreler her aile ferdi için farkli uzunluk ve yogunlukta yasanir.” dedi. Güler, ailelerin otizm konusunda bilgilendirilmesi durumunda tedavi ve rehabilitasyonda basarinin artacagini sözlerine ekledi.
Ögr. Gör. Kemal Kabasakal günümüzde otizmin asil tedavi çesitlerinin, süreçlerinin ve yöntemlerinin pek bilinmedigini, otizmle ilgilenen egitimci ve koçlarin yetersiz sayida oldugunu, seminerler, egitimler ve kitaplar ile ögrencilerin bu alana önem vererek kendilerini yetistirmeleri gerektigini belirtti. Ögr. Gör. Kabasakal, Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu ögrencilerinin isbirliginde çok önemli bir projenin hazirliginin yapildigini kaydetti. Her insan gibi otizm teshisi konan çocuklarda da sporun çok faydasi oldugunu vurgulayan Ögr. Gör. Kabasakal, “Aslinda spor bir çesit tedavi yöntemidir.” dedi. Otizm egitiminde ana temanin otizmli çocuklara acimak degil, diger insanlarla ayni ortamda rahatlikla yasamlarini sürdürebilecekleri sartlarin saglanmasi oldugunu vurguladi.
Seminerin sonunda konusmaci ögretim elemanlarina günün anisina hediye takdim edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284