KMÜ’de Paramedik Günü Kutlandi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Paramedik Günü kutlandi. KMÜ Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Ilk ve Acil Yardim Programi ögrencileri tarafindan hazirlanan programa SHMYO Müdürü Doç. Dr. Metin Sezer, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

 KMÜ’de Paramedik Günü Kutlandi

22 Aralik Paramedik Günü

KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan programda öncelikle paramedik mesleginin tanimi yapildi. Paramedik olarak görev yapan personelin hasta ya da yaraliya ilk müdahaleyi yapan profesyonel kisi olarak anlatildigi programda, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde ilk kez 2014 yilinda Ilk ve Acil Yardim Programina ögrenci alinarak paramedik yetistirilmeye baslandigi ifade edildi.
KMÜ’de ilki düzenlenen Paramedik Günü kutlama programinda söz alan Karaman Il Saglik Müdürlügü Acil ve Afetlerde Saglik Hizmetleri Sube Müdürü Dr. Fatih Rüstü Delen, Karaman Il Ambulans Komuta Kontrol Merkezi hakkinda bilgi verdi. Karaman’daki gerek özel hastaneler gerekse devlet hastanesine ait bütün ambulanslarin koordinasyonunun kendilerinde oldugunu belirten Dr. Delen, Il Komuta Kontrol Merkezi olarak 2014 yili itibariyle 19 acil yardim ambulansi, bes kar paletli acil yardim ambulansi ve bir yogun bakim-obez ambulansi ile bir bashekim, dört doktor, 16 paramedik ve 100 acil tip teknisyenine sahip olduklarini ifade etti.
“Karaman’da hastalara ortalama 4,5 dakikada ulasiyoruz”
Dr. Fatih Rüstü Delen, ambulanslarin ilgili adreslere ilk 10 dakika içerisinde ulasmasi mecburiyeti bulundugunu hatirlatarak bu süre içerisinde ulasma oraninin Türkiye’de %93, Karaman’da ise %97 oldugunu belirtti. Dr. Delen ayrica, Karaman’da ortalama 4,5 dakikada hasta adreslerine ulastiklarini söyledi.
“Ambulanslarimiz bir yilda 650 bin kilometreden fazla yol yapiyor”
Dr. Fatih Rüstü Delen, Karaman’da Il Komuta Kontrol Merkezi ambulanslarinin bir yilda 650 bin kilometreden fazla yol yaptigini ifade ederek bu rakamla dünyanin çevresini yilda 16 kez turlayabileceklerini bildirdi. Dr. Delen, büyük sehirler içinse bu rakamin çok daha fazla olduguna dikkat çekti.
“233 bin Acil Yardim çagrisindan 215 bini asilsiz”
Konusmasinda asilsiz acil yardim çagrilarina da deginen Dr. Fatih Rüstü Delen, Karaman’da 2013 yilinda kendilerine yapilan 233 bin acil yardim çagrisindan yalnizca 18 bininin vaka, 215 bininin ise asilsiz oldugunu belirtti.
112 Acil’in romanini yazan adam
Programda Karaman Devlet Hastanesi Acil Servis Paramediki Habip Gostak da ögrencilerle bulustu. Gostak, 10 yil Istanbul’da 112 Acil Serviste çalistigini ve sosyal medyada 112 Acil’in romanini yazan adam olarak bilindigini söyledi.
Romani Cankurataran’i 2011 yilinda çikarttigini ifade eden Gostak, 2014 yilinda Altin Ambulans Saglik Ödülü aldigini da sözlerine ekledi. Karaman Devlet Hastanesinde 15 gündür çalismakta oldugunu ifade eden Habip Gostak, sunumunda 112’nin tarihçesini katilimcilarla paylasti.
077’den 112’ye Türkiye’de Acil Yardim
Habip Gostak, Türkiye’de ilk olarak 1985 yilinda uygulanan gezici ambulanslarla ilk ve acil yardim hizmeti verilmeye baslandigini belirtti. Gostak, acil yardim çagrisinin ise 077 hattiyla basladigini, ancak eski çevirmeli telefonlarda 7’nin çevrilmesinin uzun bir süreyi gerektirmesi üzerine 1994 yilinda 112’ye geçildigini bildirdi.
Acil servislere paramedik ve acil tip teknisyeni atamasinin ilk kez 2004 yilinda gerçeklestigini kaydeden Gostak, 2000 yilinda çikarilan Acil Saglik Hizmetleri Yönetmeligine 2007 yilinda paramedik ve acil tip teknisyenlerinin yetki ve sorumluluklarinin eklendigini, 2009 yilinda da acil tip teknisyeni ve paramedik çalisma tebligi yayinlandigini ifade etti.
“Dis agrisina, kil dönmesine ambulans isteyen insanlar var”
Gostak, acil yardim çagrilarinda Türkiye’de önceleri doktorlarin sahaya indigini, daha sonra onlarin beyin takimina alinarak acil tip teknisyenleriyle paramediklerin sahaya sürüldügünü belirtti. Türkiye’de uygulanan bu yöntemin Anglo-Amerikan saglik modeli oldugunu söyleyen Gostak, dünyanin büyük çogunlugunda da ilk ve acil yardimlarin acil tip teknisyenleri ve paramedikler yoluyla gerçeklestirildigini vurguladi.
“Dis agrisina, kil dönmesine ambulans isteyen insanlar var” seklinde yakinan Gostak, 112’nin itinali kullanilmasi gerektigini de sözlerine ekledi.
“Neden Paramedikligi Seçtim?”
KMÜ’de düzenlenen Paramedik Günü kutlama programi ögrencilerin farkli etkinlikleriyle devam etti. Önce paramedik etik kodlari okundu. Ardindan Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ilk ve Acil Yardim Programi ögrencileri bu programi neden seçtiklerini belirten yazilarini katilimcilarla paylasti. Ögrencilerden Fatma Çagnur Emre, “Insanlarin yaralarini sarmak paha biçilmez bir duygu.” derken Mehmet Saraç, “Hayatin degerli oldugunu bildigim gibi hayat kurtarma adina atilacak her adimin da kutsal oldugunu düsünüyorum.” seklinde konustu. Rukiye Afseören ise “Meslegimiz Türkiye’de ve dünyada hizla gelisiyor. Bununla birlikte insanlarin zor zamanlarinda yanlarinda olmayi seviyorum.” diye konustu.
Programda Elif Söylemez adli ögrenci ise “Bugün benim günüm” baslikli kendi yazdigi siiri okudu. Söylemez’in, “Bir babanin kizina sarildigi gibi sariliyorum meslegime” dizeleri büyük begeni topladi.
Paramatik mi, Paramedik mi?
Programda Ilk ve Acil Yardim Programi ögrencilerinin yazip oynadigi Saglik Cafe adli skeç ise salondakilere kahkaha dolu anlar yasatti. Paramedik’i paramatik olarak algilayan bir kisinin ilk yardima ihtiyaç duydugu komik anlari konu edinen skeç, izleyenlerden bol alkis aldi.
Program, konusmacilara plaket takdim edilmesiyle sona erdi. Ardindan ögrenciler solo ve koro halinde sarkilar seslendirdi ve toplu fotograf çektirdiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284