KMÜ’de PTTO Bilgilendirme Toplantisi Yapildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) tarafindan bilgilendirme toplantisi yapildi.

KMÜ’de PTTO Bilgilendirme Toplantisi Yapildi

KOSGEB Il Müdürü Mevlüt Tavsan ile üniversite personelinin takip ettigi toplantinin sunumunu PTTO Koordinatörü Doç. Dr. Savas Sönmezoglu gerçeklestirdi.
Akademik deger ile ticari degerin bulusmasi
Üniversite-Sanayi isbirliginin ‘akademik deger ile ticari degerin bir araya gelmesi’ demek oldugunu söyleyen Doç. Dr. Savas Sönmezoglu, “Paranin bilgiye dönüsmesine ar-ge, bilginin paraya dönüsmesine ise inovasyon denir. Arastirma yapanlar üniversiteler iken teknolojiyi uygulayan ve inovasyonu gerçeklestiren sanayi dünyasidir.” seklinde konustu.
Sanayi dünyasi ile üniversiteleri bir araya getiren kurumlarin Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) oldugunu dile getiren Doç. Dr. Sönmezoglu, dünyadaki basarili TTO’lardan örnekler verdi. Sönmezoglu, ABD’deki Massachusetts Institute of Technology kurulusunun bir yilda 500 adet ticarilesen icat, 150’nin üzerinde patent ve 70 civarinda lisans anlasmasi yaptigini, kurulus bünyesinde her yil ortalama 20 sirket kuruldugunu ve Massachusetts Institute of Technology kurulusunun üniversiteye katkisinin dünyanin 17. büyük ekonomisine denk geldigini söyledi.
Doç. Dr. Sönmezoglu, Karaman’da henüz Teknokent olmamasina ragmen Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisinin 2013 yili temmuz ayinda faaliyete geçerek üniversite-sanayi isbirligi anlaminda önemli çalismalara imza attigini belirtti.
KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisinin üniversitede gerçeklesen bilimsel ve teknolojik bilginin faydaya ve ekonomik degere dönüsümünü temin etmek için sanayici ve akademisyenlere yönelik çesitli faaliyetler gerçeklestirdigini söyleyen Doç. Dr. Sönmezoglu, bu faaliyetleri bes baslik altinda irdeleyerek söyle siraladi: 1. Farkindalik, bilgilendirme ve egitim hizmetleri; 2. Ulusal ve uluslar arasi destek programlarina yönelik hizmetler; 3. Proje gelistirme hizmetleri; 4. Fikri sinai haklarin yönetimi ve lisanslama hizmetleri; 5. Sirketlesme ve girisimcilik hizmetleri.
KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisinin 2,5 yilda yürüttügü hizmetleri örnekleriyle anlatan Doç. Dr. Sönmezoglu, KMÜ PTTO tarafindan bugüne kadar Mevka projesi, Tübitak projesi, Horizon 2020 ve Cost projesi hazirlama egitimleri, San-Tez egitimi, patent, marka ve endüstriyel tasarim egitimi gibi pekçok egitim programi düzenlendigini, sanayidoktoru.com adli site kurularak buraya üye akademisyenler, isadamlari ve sanayicilerin site üzerinden birbirleriyle facebook benzeri bir ortamda rahatça iletisime geçtiklerini ve bu sitenin tüm KOP bölgesindeki kullanicilara hizmet sundugunu belirtti. Doç. Dr. Sönmezoglu, ayrica //ptto.kmu.edu.tr adresinden Akademisyen Bilgi Formu’nu hayata geçirerek KMÜ’lü akademisyenlerin çalisma alanlarina iliskin bilgileri kamuoyuyla paylastiklarini, çok yakinda siteye Sanayici Bilgi Formu’nu da ekleyeceklerini söyledi.
Doç. Dr. Savas Sönmezoglu, son olarak Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde gerçeklestirilen bitirme tezlerini Konya Teknokent’e gönderdiklerini, bunlardan ticarilesme potansiyeli olanlari inceleterek tez sahipleriyle iletisime geçtiklerini sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284