KMÜ’de Türk Dis Politikasinda Ortadogu Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Uluslararasi Iliskiler Uygulama ve Arastirma Merkezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ögrenci Toplulugu ve Gençlik Inisiyatifi Ögrenci Toplulugu isbirliginde “Türk Dis Politikasinda Ortadogu” konulu panel düzenlendi.

KMÜ’de Türk Dis Politikasinda Ortadogu Konusuldu

KMÜ IIBF Prof. Dr. Kemal Esengün Konferans Salonunda düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, çok sayida akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.
“Ortadogu kavramsal olarak bir Avrupa yaklasimidir”
Panelin moderatörlügünü yapan KMÜ Iktisat Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayin, Ortadogu’nun kavramsal olarak bir Avrupa yaklasimi oldugunu belirterek tipki Yakindogu, Uzakdogu, Yakinasya gibi Ortadogu’nun da Britanya ve Avrupa’nin bölgeye olan bakis açisini içeren bir kavrama denk geldigini söyledi.
“Bu bölge Akdeniz’den Pakistan’a kadar Arap yarimadasini da kapsayan bir bölgedir. Ortadogu’yu Suriye, Irak, Iran gibi ülkelerle andigimiz zaman en az bir iç savasin oldugu, yil içinde en az bin kisinin öldügü bir yere isaret etmektedir.” diyen Yrd. Doç. Dr. Sayin, uluslararasi iliskilerin ise yasanan yogun gündem nedeniyle sürekli degiskenlik arz ettigine dikkat çekti.
Türk Dis Politikasi ve Ortadogu
Panele konusmaci olarak katilan Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Özsahin ise Ortadogu’nun gündemimize 2000’li yillardan sonra girdigini belirterek Türk dis politikasinin iki temel ilkesi olan statükoculuk ve baticiligin Ortadogu’ya bakis açisini ve siyaseti sekillendirdigini ifade etti.
Türkiye’de 2000’li yillara kadar Ortadogu hakkinda olumsuz bir algi oldugunun altini çizen Yrd. Doç. Dr. Özsahin, “Türkiye’nin dis politikasina yön veren temel hususlar dogrudan dogruya iç politikayla alakali degildir. Dis politikaya yön veren temel motivasyon, iç politikadan ziyade uluslararasi gereklilik ve pozisyonlardir. Uluslararasi ortamin aldigi sekle göre Türkiye de kendi politikasini ortama adapte etti.” diye konustu.
Türkiye’nin Ortadogu algisinin yakin dönemde degistigini belirten Özsahin, “Avrupa Birligine üyelikte yasanan sorunlar da bu algiyi etkiledi. Türkiye AB’den bekledigini bulamadi ve haksizlik adaletsizlik duygusu yasadi. Bati ile bozulan iliskiler dogrultusunda Türkiye’ye açilan alan Ortadogu oldu ve bu bölgeye yönelme artti.” dedi.
“Türk dis politikasinda büyük bir kirilma yasanmadi”
2010 yilinda yasanan Arap Bahari’nin tüm dengeleri degistirdigini ve dis politikayi sikintiya soktugunu dile getiren Özsahin, Türk dis politikasinin tamamen Ortadogu’ya kaymadigini, Türkiye’nin Ortadogululasmadigini ve merkez ülke olarak çok yönlü politika izleyerek gerek Orta Asya ile gerekse batiyla baglarini kuvvetli tuttugunu belirterek “Türk dis politikasinda büyük bir kirilma yasanmadi. Haklara yönelik dis politika yapiyorsak ve toplumlarin sosyolojisini dikkate aliyorsak ülkemiz kisa vadede kaybeden olarak görünebilir ama uzun vadede tekrar kazanacak.” seklinde konustu.
Panel, katilimcilarin sorularinin cevaplanmasinin ardindan Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’in Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Özsahin’e tesekkür belgesi vermesiyle sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284