KMÜ’de Yerel Yönetimler Ve Demokrasi Paneli

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kazim Karabekir Meslek Yüksekokulunda (KKMYO) ”Demokrasi ve Yerel Yönetimler” konulu panel düzenlendi.

 KMÜ’de Yerel Yönetimler Ve Demokrasi Paneli

KMÜ Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü ögretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Akkas ve Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta tarafindan verilen panele Kazim Karabekir Belediye Baskani Ali Ihsan Alanli, KKMYO Müdürü Ögr. Gör. Abdulbaki Pinar, ögretim elemanlari ve ögrenciler katildi.

Türkiye’de Demokrasi Açigi
Panelin ilk konusmacisi olan Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Akkas, “Türkiye’de Demokrasi Açigi” basligi sunumunda Türk demokrasisinin sorunlarina degindi. Türkiye’deki temel sorunun yönetime etkin katilmayan ya da yönetime katilmada gönülsüz davranan vatandaslar oldugunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Akkas, bu tutumun geleneksel teba kültüründen kaynaklandigini belirtti.
Demokratik Sistemin Demokratiklestirilmesi
Akkas, “Cumhuriyet rejimine geçilmekle yasal olarak teba anlayisi vatandasa dönüstü. Ancak bu dönüsümün devlet ve toplum katmanlarinca içkinlestirilmesi uzun zaman gerektiriyordu.” dedi ve Türk siyasetinin son yillarda katilimci demokrasi yoluyla bireyden devlete ve devletten bireye ‘demokratik sistemi demokratiklestirme’ye çalistigini vurguladi.
Genel Demokrasi Için Yerel Demokrasi
Panelin ikinci konusmacisi olan Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta ise “Yerel Yönetimler ve Demokrasi” baslikli sunumunda “Ülke düzeyinde demokrasinin kurumsallasmasi, yerel düzeyde demokrasinin yasanmasi ile mümkün olabilir.” açiklamasinda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta, 2003 sonrasi dönemde Türkiye’de degisimin tetikleyicileri olarak yerellesme ve demokratiklesmenin öne çiktigina vurgu yaparak “Kamu yönetiminde gerçeklestirilen reformlarla birlikte merkeziyetçi yapidan adem-i merkeziyetçi bir yapiya geçilmis ve geleneksel yönetim anlayisi, yerini yeni yönetim anlayisina devretmistir.” seklinde konustu.
Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta, 2006 yilinda çikarilan Kent Konseyi Yönetmeligine de deginerek “Toplumun farkli kesimlerinin bir araya gelerek karar alma sürecine dahil olmasi adina ortak bir çati islevi gören kent konseyleri, yerel demokrasinin tabana yayilmasinda ve yerlesik hale gelmesinde önemli islevleri yerine getirmektedir.” dedi.
Panel, konusmacilara plaket takdim edilmesiyle son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284