KMÜ’den Ameliyat Öncesi Hastalarin Bilgilendirilmesine Yönelik Arastirma

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Karaman Ilinde Ameliyat Öncesi Dönemde Hastalara Verilen Egitimin Degerlendirilmesi’ konulu arastirma yapildi.

 KMÜ’den Ameliyat Öncesi Hastalarin Bilgilendirilmesine Yönelik Arastirma

KMÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonunca desteklenen arastirma Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin’in yöneticiliginde, Ögretim Görevlileri Fatma Ayhan, Hacer Sönmezer ve Aliye Çayir tarafindan gerçeklestirildi.

“250 Hasta Gözlemlendi”
Cerrahi kliniklerdeki hastalara cerrahi girisim öncesi egitim verilme durumunun degerlendirildigi arastirmada Karaman Devlet Hastanesinde Genel Cerrahi, Üroloji, Ortopedi, Göz, Kulak Burun Bogaz ve Jinekoloji servislerinde cerrahi girisim uygulanan 250 hasta gözlemlendi. Hastalarin %51’ini kadin, %49’unu erkekler olusturdu.
“Hastalar Genellikle Sözlü Olarak Bilgilendiriliyor”
Arastirmadan elde edilen verilere göre hastalarin %94’ünün hangi ameliyati olacagi, %86’sinin ameliyat öncesi tedaviler, %85’inin ameliyat izin belgesi, %50’sinin hastaneye getirilmesi gereken esyalar, %45’inin degerli esyalarin nasil korunacagi gibi farkli konularda sözlü olarak bilgi edindigi tespit edildi.
Ameliyat sonrasinda yasanacak süreçle ilgili edinilen bilgilerin de degerlendirildigi arastirmada hastalarin %75’inin ameliyat sonrasi kisitlamalar, %70’inin ameliyat sonrasi beslenme ve diyet, %67’sinin ameliyat sonrasi istenmeyen durumlar, %59’unun hastaneden taburcu olacagi gün, %59’unun kontrol için nereye, ne zaman, kime basvuracagi, %50’sinin ameliyatin çalisma yasamina etkisi gibi konularda sözlü bilgi aldigi saptandi.
“Bilgilendirmeler stresi azaltiyor”
Arastirma hakkinda degerlendirmede bulunan KMÜ Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin, “Hastalara ameliyat öncesi yapilmasi gerekenler ve cerrahi girisim konusunda gerek hekimler gerekse hemsireler tarafindan verilen bilgi hastalarin korku, anksiyete ve stresini azalttigi gibi stresle bas edebilmesini de sagliyor.” açiklamasinda bulundu.
“Sözlü bilgi yerine yazili bilgi tercih edilmeli”
Prof. Dr. Ali Sahin, yapilan arastirma ile ameliyat öncesinde ve sonrasinda yasanan süreçle ilgili önemli bilgiler elde ettiklerini de ifade ederek, “Arastirmadan elde edilen sonuçlar dogrultusunda, hekim ve hemsirelerin bilgi vermede daha etkin olmasi gerektigi ortaya çikiyor. Yazili bilginin daha kalici olmasindan dolayi bilgi verirken sözlü bilginin yaninda yazili bilginin de sunulmasi büyük önem tasiyor.” dedi.
Prof. Dr. Ali Sahin ayrica, ameliyat öncesi ve sonrasi dönemde hastalara verilen egitim sürecinin hasta gereksinimine, hazir bulunusluk düzeyine, yasina ve okur-yazarlik düzeyine göre düzenlenmesi gerektigine dikkat çekerek, hastalar için egitim materyalleri gelistirilerek, hastalarin etkili bir sekilde bilgi almalarinin saglanmasi gerektigine vurgu yapti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284