KMÜ’den OSB Çalisanlarina Yönelik Arastirma

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dali Baskani ve ayni zamanda üniversitenin rektör yardimcisi olan Prof. Dr. Kemal Esengün’ün, yardimci arastirmacilar Prof. Dr. Osman Çevik ve Yrd. Doç. Dr. Orhan Gündüz ile birlikte yürüttügü Karaman Ili Organize Sanayi Bölgesinde Çalisan Isçilerin Yapisal Özellikleri, Sorunlari ve Beklentileri baslikli proje ilginç sonuçlar ortaya koydu.

KMÜ’den OSB Çalisanlarina Yönelik Arastirma
Üniversitenin Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonu tarafindan desteklenen proje, Organize Sanayi Bölgesi çalisanlarina yönelik yapilan ilk arastirma niteligi gösteriyor. Proje kapsaminda Organize Sanayi Bölgesinde imalat sektöründe çalisan 521 ve hizmet sektöründe çalisan 93 kisi olmak üzere toplam 614 çalisanla ve 42 isverenle 2012 yili haziran ayinda yüz yüze görüsme yapildi.
Karaman’daki isgücünün önemli bir bölümünün yer aldigi Organize Sanayi Bölgesini mercek altina alan proje, ilimizin ekonomik yapisina isik tutarken sorunlari ortaya koydu.
Arastirma kapsaminda görüsülen OSB çalisanlarinin % 60.6’si erkek, % 39,4’ü ise kadin ve büyük çogunlugu (% 86.5) Karamanli. Çalisanlarin % 49.7’si ilkokul mezunu ve % 72.8’i alanlariyla ilgili herhangi bir egitim almamis. Çalisanlarin % 66.4’ü günde 7-9 saat, % 25.2’si 12-14 saat çalismakta. Çalisanlarin yaklasik yarisi (% 49.8) isyerinde fazla mesai yapmazken % 35.3’ü günde 4-7 saat arasinda fazla mesai yapmakta. Fazla mesaiye kalma konusunda karari kendisinin degil, yönetimin verdigini ifade edenlerin orani % 69.1. Çalisanlarin % 51.5’i ayda dört gün, % 15.5’i ise ayda iki gün izin kullanmakta. Çalisanlarin % 44.8’i bebekli bayanlara süt izni verildigini söylerken % 32.7’si süt izni verilmedigini ifade etmekte. Çalisanlarin % 64.5’i ramazan ayinda hamile bayanlara yemek imkani sunuldugunu söylemekte, % 17.3’ü ise böyle bir imkanin verilmedigini dile getirmektedir. Çalisanlarin % 60.8’i çalisma kosullarindan memnun iken % 39.4’ü memnun degil. Bununla birlikte çalisanlarin çogunlugu (% 59.6), aldiklari maasi yetersiz buluyor. Çalisanlarin % 63.7’si 501-700 TL arasinda, % 24.9’u 751-1000 TL arasinda, yaklasik % 10’u ise 1000 TL’nin üzerinde maas aliyor.
Arastirmanin yapildigi OSB çalisanlarinin % 44.1’i üretim, % 12.7’si paketleme-ambalaj, % 3.3’ü de depoda çalisiyor.
Arastirma, isverenler için de önemli bulgular ortaya koyuyor. Buna göre Karaman OSB’de görüsme yapilan 42 isverenin tamami erkek. Isverenlerin yarisi 20 ile 34 yas araliginda, % 79’u ise 44 yasin altinda. Isverenlerin % 31’i 1-5 yil arasi tecrübeye sahip ve mesleklerinde oldukça yeni. 6-10 yil arasi tecrübeye sahip olanlarin orani % 26.2, 11-15 yil arasi tecrübeye sahip olanlarin orani % 14.3, 16-20 yil tecrübeye sahip olanlarin orani % 9.5, 21 yil ve üstü tecrübeye sahip olanlarin orani ise % 19. Karaman OSB’de isverenlerin en fazla faaliyet gösterdikleri alanlar makine, insaat ve bisküvi sektörleri iken en az faaliyet alanlari mobilya ve tekstil. Isverenlerden yasça daha olgun olanlar bisküvi sektöründe faaliyet gösterirken genç girisimciler makine ve insaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Isverenlerin % 50’si üniversite mezunu, % 40’i ortaögretim mezunu ve % 10’u da ilkokul mezunu. Karaman OSB’deki isverenlerin büyük çogunlugu çalisanlarin performansindan memnun iken, % 29’u memnun degil.
Isverenler yerel yönetimden OSB ve sehir hattinda rayli sistem kurulmasi konusunda düzenleme bekliyorlar. OSB yönetiminden ise yollar, sosyal tesis, yesil alan gibi konularda girisim talepleri var. Isverenlerin devletten beklentileri daha çok mesleki egitime yönelik projeler ortaya konmasi, çalisanlarin niteliginin artirilmasi ve toplu konut insasi yolunda. Isverenler, Karaman Organize Sanayi Bölgesinin en büyük sikintisi olan kalifiye eleman bulma konusunda Karaman’in cazibe merkezi haline getirilmesini ve tesvik edici politikalarla desteklenmesini, böylelikle nitelikli isgücünün yöreye çekilmesini istiyor.
Karaman Ili Organize Sanayi Bölgesinde Çalisan Isçilerin Yapisal Özellikleri, Sorunlari ve Beklentileri baslikli projenin gerçeklesmesi alti ay sürdü. Arastirma sonuçlari itibariyle kamu ve özel sektöre, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluslarina ve diger ilgili taraflara sorunlarin çözümü konusunda düsen görevleri belirleyici bir etkiye sahip.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284