KMÜ’lü Ögretim Üyesinin Projesi AB‘ye Girdi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdag Fen Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yildiz’in yürütücülügünü yaptigi kimya projesi Avrupa Birligi-COST Projeleri kapsaminda kabul edildi.

KMÜ’lü Ögretim Üyesinin Projesi AB‘ye Girdi

“Altin Elektrot Üzerinde Birbirlerine Polimerik Köprülerle Baglanmis Kaliks[n]aren/Siyanin Boya/IrO2Nanotanecik Yapilar Içeren Suyu Tam Olarak Ayristiran Yeni Fotoelektrokimyasal Hücreler” baslikli projede sabit bir voltaj uygulanmasiyla görünür bölge isigi kullanarak suyu hidrojen ve oksijen gazlarina ayristirabilen foto elektrokimyasal hücre sistemi yapilmasi hedefleniyor.
250.000 TL’lik bütçeye sahip projenin arastirmaciligini KMÜ Kamil Özdag Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Oktay Talaz ile Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Dr. Serkan Eymur üstlendi. 24 ay sürecek projenin danismanligini ise ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Levent Toppare yapacak.
Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yildiz yaptigi açiklamada projenin önemine deginerek, “Projemiz Avrupa Birligi içinde bir aga dâhil olacak ve stratejik öncelikli alanlarda bilim insani yetistirilmesine ve uzmanlasmaya katki saglayacaktir. Böylece uluslararasi alanda rekabet edebilme kapasitemiz artacaktir.” diye konustu.
Proje kapsaminda suyun O2 ve H2 ayristirilmasi islemi gerçeklestirilmesinin bilimsel anlamda çalismalarina özgünlük kattigini belirten Doç. Dr. Yildiz “Proje basari ile tamamlandigi takdirde, sudan hidrojen üretimi için alternatif yöntemler arasinda yer alacaktir. Projeden çikacak sonuçlardan patent alinmasi ve bu sonuçlarin yüksek etki degerlikli dergilerde makaleler olarak yayimlanmasi mümkündür. Bu nedenlerle projenin yaygin etkisi yüksektir.“ dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284