KMÜ’nün 2. Uluslararasi Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresi Sona Erdi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafindan düzenlenen 2. Uluslararasi Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresi, kapanis ve degerlendirme oturumuyla sona erdi.

KMÜ’nün 2. Uluslararasi Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresi Sona Erdi

Kongrenin kapanis konusmasini yapan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Su an mutlulugumu ifade etmek için ne söylesem eksik kalacak. Yeniden sizlerle bir araya gelmek isteriz. Üniversitemize tekrar gelmenizi ve buradan kazançli olarak dönmenizi temenni ediyoruz.” seklinde konustu.
Kongrenin Türkçe konusan farkli insanlar ve kültürlerle tanis olmak için düzenlendigine dikkat çeken Rektör Gökmen, “Tanis olmak, simalarin degil, özelliklerin, önceliklerin ve karakterlerin bilinmesidir. Bunun için de daha fazla vakit geçirmeye ihtiyaç vardir. Ancak biz bu kongreyle ilk adimi attigimiza inaniyoruz.” dedi.
Degerlendirme oturumunun baskanligini yapan Prof. Dr. Erdogan Boz, “Türk dili arastirmalarinda disiplinlerarasi arastirmalara çok ihtiyacimiz var. Bilgisayarli dilbilim çalismalari da günümüzün teknolojik gelismeleri göz önüne alinirsa son derece önemli.” diye konustu. Prof. Dr. Boz, kongreye katilan gençlere de tavsiyelerde bulundu: “Sablonlardan ve kolay islerden kaçinin. Hepiniz doktor, doçent ve profesör olabilirsiniz. Ancak bilime hiçbir katkiniz olmayabilir.”
Toplantida konusan Prof. Dr. Nihat Öztoprak (Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi), kongrede oldukça basarili tebliglerin yer aldigini ve gençleri böylesine arzulu görmekten dolayi memnuniyet duydugunu belirtti. Bildiri konularinda orjinalligin önemine deginen Prof. Dr. Öztoprak tekrardan kaçinilmasini, konularin iyi sinirlandirilmasini, basliklarin 50 harfi geçmemesini ve sunum süresinin dogru kullanilmasini tavsiye etti.
Degerlendirme oturumunda Prof. Dr. Zafer Önler (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi), “Çok güzel iki gün geçirdik. Piril piril gençlerle tanistim.” dedi. Gençlere önerilerde bulunan Prof. Dr. Önler, sunlari kaydetti: “Bilimsel çalisma yaparken ön kabullerden kaçinin, ön kabuller bilimin ruhuna aykiridir. Çagin bilimine ulasmaya çalisin. 1930’lar, 1940 ve 1950’lerde yapilan tanimlari mutlak dogru olarak kabul etmeyin. Ayrica, bilinen ve herkesçe kabul gören seyleri tekrarlamayin. Unutmayin ki hayat tekrarlara yer birakmayacak kadar kisadir.”
Degerlendirme toplantisinda Yrd. Doç. Dr. Rasim Özyürek (Bilkent Üniversitesi) ise kendisinin sekiz yildir Bilkent Üniversitesinde uluslararasi Türk dili kurultaylari düzenledigini belirterek “Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresinin Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde yapilmasi çok önemli. Bu çatinin altinda çok iyi insanlar var, iletisim ve kaynasma var.” diye konustu.
Toplantida söz alan Yrd. Doç. Dr. Hakan Yaman (Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi) da kongre hakkinda katilimcilara bilgi verdi, emegi geçen herkese tesekkürlerini sundu.
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi tarafindan düzenlenen 2. Uluslararasi Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresine 270 basvuru yapildi. Bilim Kurulunun incelemesi sonucunda 22’si yabanci 55 ögrencinin bildirisi kabul edildi. Iki gün boyunca devam eden kongrede 12 ülkeden katilimcilarin bildirilerini sundugu 12 oturum gerçeklesti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284