Konarili’dan Sanayi Sicil Belgesi Olmayanlara Uyari

Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Vehbi Konarili, sanayi sicil belgesi olmayan isletmelerinin cezali duruma düsebilecegini belirterek, belgesi olmayanlarin biran önce belgelerini almalarinin zorunlu oldugunu söyledi.

 Konarili’dan Sanayi Sicil Belgesi Olmayanlara Uyari

Konarili konuyla ilgili olarak yaptigi açiklamada, “6948 sayili Sanayi Sicil Kanununun 1. Maddesinde tanimi yapilan üretim faaliyetleri ile istigal eden isletmeler sanayi isletmesi sayilir. Bu isletmeler ayni kanunun 2. maddesi geregi üretime basladigi tarihten itibaren iki ay içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca tutulan sanayi sicil sistemine kayit olmak ve buna karsilik alinacak Sanayi Sicil Belgesini gerektiginde görevli memurlara göstermek zorundadir. Bu süre içerisinde kayit olmayan sanayi isletmelerine kanunun 9 uncu maddesi geregi idari para cezasi uygulanmaktadir. Ancak; 2 Agustos 2013 tarih ve 28726 sayili Resmi Gazetede yayimlanan 6495 sayili Kanun uyarinca, 6948 sayili Sanayi Sicil Kanununa eklenen geçici madde ile bugüne kadar Sanayi Sicil Belgesi almamis olan sanayi isletmelerine, faaliyette olup olmadigina bakilmaksizin bir defaya mahsus Sanayi Sicil Belgesi almalari halinde idari para cezasi uygulanmayacaktir. Kanun geregi Sanayi Siciline kayit olmasi gereken sanayi isletmelerinin bir defaya mahsus olarak getirilen aftan yararlanabilmeleri için kayitlarini yaptirmalari gerekmektedir.

Kimler Sanayi Sicil Belgesi Almak Zorunda?
6948 sayili sanayi sicil kanunun 1.maddesine göre – Bir maddenin vasif, sekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgah, alet veya diger vasita ve kuvvetlerin yardimi ile veya sadece el emegi ile ismen veya tamamen degistirmek veya bu maddeleri islemek suretiyle devamli ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çikarilip islendigi yerler (Sanayi Isletmesi) ve buralarda yapilan isler (Sanayi isleri) sayilir. Devamli ve seri halinde tamirat yapan müesseselerle elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller, gemi insaati gibi büyük insaat yerleri de bu madde sümulüne girer. El ve ev sanatlari ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi degildir. Ancak bunlardan teskilat, imal ve istihsal ettigi madde nevi ve miktari bakimindan bu kanuna tabi olacaklari Iktisat ve Ticaret vekaleti tayin ve ilan edebilir. Sanayi isletmesi sayilan isyerleri için 31.12.2014 tarihi son gün olup sanayi isletmesi tanimina uyan ve bu tarihe kadar “Sanayi Sicil Belgesi” almayan isyerlerine idari ceza uygulanacagindan, bu firsati kaçirmamalari önemle duyurulur” dendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284