Konuk; Ayagimizda Tarlanin Tozu, Ufkumuzda Tarim Sektörünün Parlak Gelecegi Var

Ülkemiz genelinde 64 ilde tarimsal faaliyette bulunan ve bünyelerinde yaklasik 1 Milyon 540 Bin çiftçi ortagi bulunan 31 Kooperatifin Baskan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Afyon’da bir araya gelerek seker pancari basta olmak üzere ülkemiz tarim sektörünün gelecegini konustu. 15 Agustos Cumartesi günü baslayan ve son iki gününe AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk’un da katildigi toplantinin ilk gününde Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin ortak meseleleri ile tek tek kooperatiflerin durumunu ve seker pancari tariminin gelecegi degerlendirildi. Milletvekili Konuk’un katildigi 2’nci ve 3’üncü gün ise ülke tarim sektörünün geneli ile ilgili çalismalar yapildi. Çiftçi odakli yapilan ve üreticinin tarim sektörüne yönelik bakis açisi ile çiftçilerin beklentilerinin ana gündem maddesi oldugu toplantida hayvancilik basta olmak üzere, ülke tarim sektörünün bütünü konusuldu.

Konuk; Ayagimizda Tarlanin Tozu, Ufkumuzda Tarim Sektörünün Parlak Gelecegi Var

Ülkemiz genelindeki 31 Pancar Ekicileri Kooperatifinin merkez birligi olan PANKOBIRLIK tarafindan organize edilen toplantiya toplamda 155 Kooperatif yöneticisi katilirken, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk tarim sektörünün siyasetteki temsilcisi olarak toplantiya davet edildi. Ülke genelindeki çiftçilerin hükümetten ve bürokrasiden beklentilerini Ankara’nin gündemine tasimak üzere toplantiya davet edilen milletvekili Konuk’a iletilmek üzere, toplanti öncesinde 31 kooperatif kendi bölgelerinde çiftçilerle yüz yüze görüsmeler yapti ve hem ürün guruplari hem de sektörün genel meseleleri hakkinda dogrudan üreticilerin taleplerini topladi. 64 ilde tarimsal faaliyette bulunan binlerce çiftçinin, onlarca konudaki görüs ve önerilerinin degerlendirildigi toplantida AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk kooperatif yöneticileri tarafindan aktarilan hususlari tek tek not alirken, sektörün meselelerinin Ankara’da takipçisi olacagini söyledi.
Sektörün içinden gelmis bir Milletvekilli olarak, üreticinin Ankara’daki sesi olmak üzere toplantiya davet edildigini ifade eden Recep Konuk, bu vasfi bir yana kendisinin asil mesleginin çiftçilik oldugunu vurguladi ve toplantiya bizatihi çiftçilik yapan, çiftçilik yapmaya devam eden bir üretici olarak katildigini belirtti. Konuk, toplantiya gelmeden hemen önce köyde bugday hasadi yaptigini ve ayaginda tarlanin tozuyla Afyon’a geldigini söyledi. Pancar üreticisinin tek tarimsal üretim kaleminin pancardan ibaret olmadigini, Türkiye’de üretilen her ürünün pancar üreticisi tarafindan da üretildigini, hayvancilikta da pancar üreticisinin söz sahibi oldugunu belirten Konuk, Afyon’daki bu toplantida hane bazinda ülke tarim sektörünün yaklasik üçte birinin temsil edildigini belirttigi degerlendirmesinde “PANKOBIRLIK ailesinin içinden gelen biri olarak bu toplantida arkadaslarimiz sag olsunlar, bizi de aralarinda görmek istemisler. Afyon’a gelmeden önce kendi bölgelerinde ciddi bir hazirlik yaparak üreticilerle tek tek konusmuslar, çiftçinin siyasetten, hükümetimizden beklentilerini not etmisler. Bu toplantinin üçte ikisi ülke tariminin, hayvanciliginin hem güncel meselelerine, hem gelecegine ayrildi. Zülfi yâre dokunup dokunmayacagina bakmaksizin her meseleyi, her konuyu konustuk. Tarladaki üretici, meradaki çiftçi ne diyorsa arkadaslarimiz aktardi. Onlarin beklentileri ne ise bize iletti. Bizim vazifemiz de bunlarin Ankara’daki takipçisi olmak” dedi.
Pancar Kooperatiflerinin önceden yaptigi program çerçevesinde Milletvekili sifatiyla ilk toplantiyi 31 pancar kooperatifinin yöneticileriyle gerçeklestirmesinin bir tesadüf oldugunu söyleyen Konuk, siyasi konjonktürdeki belirsizliklerin kalkmasindan sonra hem tarim kooperatifleri, hem üretici örgütleri hem de bizatihi tarladaki üretici ile daha sik ve düzenli araliklarla bir araya gelecegini vurgulayarak sunlari söyledi;
“Milletvekili olarak benim bir ayagim Ankara’da bir ayagim hep tarlada olacak. Siyasetteki misyonunu tarla ile Ankara arasinda köprü olmak olarak belirlemis biri olarak, benim vazifem tarlanin tozunu Meclise, Meclis koridorlarina, bürokrasinin makam odalarina, bulastirmaktir. Tarlanin tozu berekettir. Tarlanin tozu zenginliktir. O toz oraya bulasacak ki, tarla bereketlensin, siyaset tarlanin beklentilerine süratle cevap üretsin ve tarla da daha çok üretsin. Nüfusumuzun beste birinden fazlasi geçimini tarimdan ve tarim sektöründen sagliyor. Tarlada izi olanlarin siyasette olmasi, tarim sektörünün siyasi hasat yapabilmesi için elzemdir. Tarlanin kararlarin alindigi masada yer edinmesidir. O nedenle ben veya bir baskasi ya da baskalari hayat hikâyesinde tarlada izi olanlarin, ayaginda tarlanin tozunu tasiyanlarin mutlaka ve mutlaka mecliste olmasi gerekir. Niçin? Tarlanin bakis açisinin siyasete yansimasi, alinan kararlarda, çikarilan kanunlarda çiftçinin, üreticinin beklenti ve taleplerinin karsilanmasi için mesela hükümetimizin 2023 vizyonu çerçevesinde tarim sektörünün önüne koydugu büyük hedefler var. Gerçeklestirileceginden süphemiz olmayan büyük hedefler var. Bu hedeflere ilerlerken tarlanin bakis açisina, taleplerine ve tarlanin anlik beklentilerine zamaninda ve zamani geçmeden cevap üretemezseniz, yani çiftçi ile kol kola yürüyemezseniz hem kaynak hem zaman israfi kaçinilmaz olur. Sunu söylemek istiyorum, ormana yukaridan bakinca agaçlardaki sorunu veya agaçlarin ihtiyacini göremezsiniz. Ancak bazi agaçlar kuruyunca onlarin neye ihtiyaç duydugunu veya neyin eksik kaldigini anlarsiniz.
Bizim siyasetteki misyonumuz agaçlar kurumadan tedbir üretilmesini saglamaktir. Agaçlarin tek tek durumunu gözlemek ve sikinti çikmadan Ankara’dan can suyu tasimak, ormanin daha gür ve daha verimli, renkli olmasina katki yapmaktir. Bu çerçevede bugün mesela besicinin durumunu konustuk. Et fiyatlarinin ithal sopasi üreticinin sirtinda olmadan nasil dengede tutulabilecegini tartistik. Ayçiçegini, arpayi, misiri, meyveciligi, sulamayi, tarim sektöründe kullanilan elektrigi, tesvikleri, planli üretimi, tarim sanayi entegrasyonunu, tohumculugu, tarimsal kredileri sektörü ilgilendiren her seyi konustuk. Bu henüz baslangiç, daha çogunu konusacagiz. Tarladan gelen biri olarak, Ankara’dan çok tarlada olacagiz ve siyaseti tarlanin bakis açisiyla zenginlestirecegiz.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284