Konutta Anadolu`nun Yeni Gözde Sehirleri

Konutta Anadolu`daki sehirlere ilgi artiyor! Gayrimenkul Yatirim Ortakliklari Dernegi tarafindan açiklanan 2012 sektör raporu çarpici sonuçlari ortaya koydu.

Konutta Anadolu`nun Yeni Gözde Sehirleri

Yapi ruhsati alimi, konut satislari ve konut kredileri kullaniminda gelisen Anadolu kentlerinin konut pazarindaki konumunu artirdigina vurgu yapan GYODER Baskani Aziz Torun, "Istanbul, Ankara ve Izmir 2012'de Türkiye genelinde yapi ruhsati bazinda yüzde 37 pay aldi. Diger illerin payi yüzde 63'e yükseldi. Geçmis yillarda ilk 3 sehrin aldigi pay yüzde 50'lere dayaniyordu" dedi.
Raporda konut pazarinda etkinligini artiran iller ise Bursa, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Kocaeli, Kayseri, Manisa, Balikesir, Samsun ve Eskisehir olarak siralandi.
Hedef 7 milyar dolarlik satis
Yabanci yatirimcilara yönelik beklentiler de masaya yatirildi. Yabanci yatirimcilarin AVM'lerin yani sira ofis, otel, lojistik ve fuar alani gibi nitelikli gayrimenkullere olan ilgilerinin arttigina dikkat çeken Aziz Torun, son 10 yilda yabanciya ortalama 2-3 milyar dolarlik gayrimenkul satisi yapildigini belirtti. 2012'de 2.6 milyar dolar olan yabanci satisinin ise 3-4 yil içinde 7 milyar dolarlara çikmasinin beklendigi ifade edildi.
Istanbullu 2B'sini kaptirmadi
Istanbul'da hak sahibi olan 82 bin 105 kisiden 80 bin 492'si, Istanbul Defterdarligi ve ilçelerdeki mal müdürlüklerine basvurarak, satin alma talebinde bulundu. 2B Satis Ofisi'ne gelerek, satin almayi yapan vatandaslara "Hak Sahipligi Belgesi" veriliyor. Söz konusu belge ile tapu idaresinden tapu belgesi aliniyor. Hak sahiplerinin, tebligati aldiktan sonra satis için 3 aylik süreleri olacak. Sürenin geçirilmesi halinde haklar kaybedilmis sayilacak.
Baris süreci arsa fiyatlarini yükseltti
Ekonomik büyüme ve devletin terör konusunda attigi olumlu adimlar Dogu ve Güneydogu'da arsa sahiplerinin de yüzünü güldürdü. Altin Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, arsa-arazi hareketlerinde ciddi artislar oldugunu belirterek, en büyük siçramanin Diyarbakir'da yasandigini söyledi. Yatirimcilarin Sirnak, Siirt ve Diyarbakir gibi yerlerden arsa ve arazi alimi yaptigina dikkat çeken Erilkun, son 5 yilda Diyarbakir merkezine yakin bölgelerde fiyatlarin 50 misli arttigini kaydetti.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284