Konya Ovasi’nda Susuzluga Son Verilecek

Orman ve Su Isleri Bakanligi, Konya Ovasi’nda susuzluga çare olacak kisaca KOP olarak bilenen Konya Ovasi Projeleri ile Türkiye’nin en büyük ovasinda sulu tarima geçmek için yeni bir etabi baslatiyor.

Konya Ovasi’nda Susuzluga Son Verilecek
Bakanliktan konuya iliskin yapilan yazili açiklamada, Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu'nun, 14 Ekim Pazar günü Konya’da KOP kapsaminda yapimi gerçeklestirilecek Afsar Baraji ve Afsar-Bagbasi Derivasyon Kanali insaatlarinin temelini atacagi bildirildi. Konya-Çumra 3. Merhale Projesi içerisinde yer alan ve temeli atilacak tesisler ile Afsar Baraji ile Göksu Havzasindaki suyun Afsar-Bagbasi Iletim Tüneli ile Bagbasi Baraji’na aktarilmasinin saglanacagi kaydedilen açiklamada, "Yapimi tamamlandiginda temelden 138 metre yükseklige ve 386 milyon metreküp depolama hacmine sahip olacak Afsar Baraji 120 milyon TL’ye mal olacak. Yillik yaklasik 227 milyon metreküp suyun tasinacagi ve 4,4 metre çapindaki Afsar-Bagbasi Derivasyon Kanali’nin maliyeti ise 150 milyon TL olacak. Kanal ile Afsar Baraji suyu yaninda Taskent, Kongul ve Hadim derelerinin akimlari da iletim tüneline alinarak Bagbasi Baraji’na aktarilacak. Temelleri atilacak iki tesisin 2012 yili fiyatlariyla maliyeti 270 milyon TL olarak gerçeklesecek" denildi.
Bagbasi Baraji ile Mavi Tünel Projesinin ise 12 Aralik 2012 tarihinde 212 tesisin açilisi için düzenlenecek törende Basbakan Recep Tayyip Erdogan tarafindan hizmete açilacagi bildirildi.
KOP ILE YAKLASIK 11 MILYON DEKAR ARAZI SULANACAK
KOP; 14 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu ve 1 adedi de enerji olmak üzere toplam 16 adet projeyi kapsayacak. KOP ile Göksu Havzasi’ndan Mavi Tünel vasitasiyla Konya Kapali Havzasi’na aktarilacak toplam yillik su miktari yilda 649 milyon metreküp olup, bunun 164 milyon metreküpü içme suyuna verildikten sonra kalan su ve sulamadan dönen sulardan da istifadeyle Konya ve Karaman Ovalari’nda yaklasik 11 milyon dekar tarim arazisinin sulanmasi saglanacak. Proje ile ayrica 3 milyon kisinin içmesuyu ihtiyaci karsilanacak ve yillik 3,06 milyar kilo watt enerji üretilecek.
GAP’tan sonraki en büyük sulama yatirimi olan KOP’un tamamlanmasiyla özellikle tahil agirlikli olan ve üreticilerin çogunlugunun kuru tarim yaptigi Konya Ovasi’nda Türkiye ekonomisine büyük katki saglanacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284