Konya ve Karaman Trenle Denize Baglanacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, bütün hedeflerinin hizli tren sayesinde Konya’yi denize baglamak oldugunu söyledi.

Konya ve Karaman Trenle Denize Baglanacak

Hizli Trenle Konya’ya gelerek basin toplantisi düzenleyen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’i Konya Gari’nda Vali Aydin Nezih Dogan, Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek, Meram Belediye Baskani Serdar Kalayci ve Konya Ticaret Odasi Baskani Selçuk Öztürk karsiladi. Karaman, karsilamada ilk olarak Büyüksehir Belediyesi Mehter Takimi’ni izledi. Protokol üyeleri daha sonra TCDD Misafirhanesi’ne geçerek basin toplantisi düzenledi.
“KONYA KENDISINI GEÇMISE GÖRE DAHA GÜÇLÜ HISSEDIYOR”
Toplantida konusan Konya Valisi Aydin Nezih Dogan, Konya’nin kendisini geçmise göre daha güçlü hissettigini belirtti. Konya’nin artik hizli trenle önce Ankara’ya sonra Eskisehir’e baglandigini ifade eden Vali Dogan, “Böylece Konya kendisi için biçtigi 2023 vizyonunu daha yakindan görme, daha iyi anlama firsati yakalamis oldu. Karayollari Genel Müdürlügü Türkiye’nin dört bir yanini duble yollarla donatti. Simdi Devlet Demiryollari Genel Müdürlügü bir yaris halinde duble demir yollari yaparak bizim 2023 vizyonumuzu desteklemeye devam ediyor. Bizim Konya olarak iki temel hedefimiz var. Bunlardan bir tanesi ürettigimiz mal ve hizmetleri dis pazara açacak demir yollarina ihtiyacimiz var. Bu anlamda demiryollari genel müdürlügü Ankara-Karaman üzerinden Mersin Limani’na baglayan demir yolu projesinin ihalesini gerçeklestirmis oldu. Bizim ikinci önemli beklentimiz de, Konya’nin dünyaya sundugu degerleri tanitabilecegimiz ulasim imkanlariyla bu açidan Ankara-Konya hizli tren seferleri bize nefes aldirmisti. Simdi Eskisehir ile daha güçlüyüz. Yalniz bu yil içerisinde özellikle 29 Ekim 2013 tarihinde açilacak Istanbul-Ankara ve Istanbul-Konya trenleriyle artik biz tam anlamiyla dünyayla da baglanmis olacagiz” dedi.
Turizm konusunda da beklentilerin karsilanmis olacagini kaydeden Vali Dogan, “Konya’da bir lojistik merkez yapiliyor. Bin 350 dönümlük bir alan üzerinde önderligini Devlet Demiryollari Genel Müdürlügü'nün yaptigi proje yürütülüyor. Bu konuyla ilgili hükümetimiz hizli kamulasma karari da vermisti. Devlet Demiryollari Genel Müdürlügü bu karar çerçevesinde kamulastirma çalismalarini yürütüyor ama ayni zamanda oradaki devlet demiryollarinin lojistik ihtiyaci için lazim gelen projeyle de çalismalarini tamamlamak üzereler ve insallah önümüzdeki günlerde de insai faaliyetleri de baslayacak” diye konustu.
Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek de, “Demir yollari gece gündüz çalisti ve Konya’yi önce Ankara’ya sonra Eskisehir’e hizli trenle bagladilar. Arkasindan Istanbul-Konya baslayacak. Konya-Karaman derken Konya’miz demir yolu yolculugunda bir kavsak noktasi haline gelecek. Basta sayin Basbakanimiza ve emegi geçen herkese tesekkür ederim” dedi.
“BÜTÜN HEDEFIMIZ KONYA’YI DENIZE BAGLAMAK”
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, Konya-Eskisehir hattinin demir yollari için çok önemli olduguna deginerek, bu hattin yerli sanayinin, yerli müteahhidin ve yerli mühendisin ürünü oldugunu anlatti. Karaman, “Onun için bizim açimizdan dünyaya açilmanin da bir sonucu olarak görüyoruz. Diger hatlarda yabancilar çalisti ama burayi hep yerli yaptik. Bu hattin ikinci bir özelligi de, Istanbul’a, Bursa’ya açilisi. Iki tarafi birden yapiyoruz. Belki Istanbul önce açilacak ama daha sonra Bursa açilacak. Diger taraftan Ankara üzerinden Sivas açilacak. Bu sene yeni yatirim karari alindi. Konya-Karaman-Adana-Mersin-Osmaniye ve Gaziantep bu bölümlerde birçok yerin ihalesini yaptik. Sadece Konya-Karaman degil, Gaziantep-Osmaniye ve o aradan Adana-Mersin arasini da bitirdik, ihalesini yapiyoruz. Insallah çok kisa bir zamanda buradan yüksek hizli trenle Istanbul’a, asagiya yani güneye de hizli trenle gidilecek. Istanbul’a giderken 300 kilometrelik trenlerle gideceksiniz. Ancak Adana-Mersin’e giderken bu hiz 200 olacak. Çünkü oradan yük de tasiyacagiz. Konya’nin yükünü limana indirmek için hem yolcu treni, hem de hizli yük treni çalisacak sekilde bu yolu yapiyoruz. Bütün hedefimiz su; bu güzel ilimizi trenle güneye yani denize baglamaya çalismak. Ekonomisine katkida bulunabilirsek biz de mutlu oluruz” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284