Konya`da 1,8 Milyar Tonluk Linyit Rezervi Bulundu

Bakanligin 4 yil süren çalismalariyla Konya Karapinar`da 1,8 milyar tonluk linyit rezervi kesfedildi.

Konya`da 1,8 Milyar Tonluk Linyit Rezervi Bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi'na bagli Maden Tetkik ve Arama Kurumu (MTA) yaz-kis araliksiz 4 yil süren çalismalarin ardindan Konya Karapinar'da 1,8 milyar tonluk linyit rezervi kesfetti.
ATATÜRK BARAJI'NIN 2 KATI ELEKTRIK ÜRETILECEK
5 bin megavat (MW) gücündeki termik santrale yaklasik 30 yil yetebilecek rezerve sahip sahanin ekonomiye kazandirilmasi için harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, burada 2 bin 400 MW kurulu güce sahip Atatürk Baraji'nin iki kati elektrik üretilmesini hedefliyor.
Havzadaki rezervle ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, enerjide yerli kaynaklari ekonomiye kazandirmak için çalismalarina araliksiz devam ettiklerini belirterek, bu dogrultuda araliksiz 4 yil süren çalismalarin ardindan Konya Karapinar'da önemli bir linyit rezervine ulasildigini söyledi.
KAPASITE DAHA DA ARTABILIR
Adeta küçük bir Elbistan Havzasi niteligindeki Karapinar sahasinin 1,8 milyar tonluk linyit rezervine sahip oldugunu bildiren Yildiz, sunlari kaydetti:
"Konya Karapinar'da 1,8 milyar tonluk rezerve ulasildi. Bu kapasitenin daha da artabilecegini gözlemliyoruz. Biz, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarinin daha çok hakim olmasi için temel politikalarimiz ve stratejilerimiz çerçevesinde yolumuza devam ediyoruz. Karapinar'da 5 bin MW civarinda bir havza çalismasi yapmayi planladik. Bununla Atatürk Baraji'nin iki kati kadar Türkiye'ye bir rezerv saglamis olacagiz. Yaklasik 7-8 milyar dolarlik da bir yatirim öngörüyoruz. Nasil Afsin-Elbistan'da 12 milyar dolarlik bir yatirimin planlamasi yapildiysa bunu da benzer bir havza çalismasiyla yapacagiz."
YILDIZ'DAN YATIRIMCILARA ÇAGRI
Karapinar sahasinin uluslararasi yatirimcilarin yaninda yerli yatirimcilarin hatta Konyali sanayicilerin bulusabilecegi bir rezerve sahip oldugunu dile getiren Bakan Yildiz, rezervin kurulacak 5 bin MW gücündeki santrale 30-40 yil rahatlikla hizmet verebilecegini dile getirdi.
Afsin-Elbistan kömür havzasinin daha etkin degerlendirilmesi için bir süre önce Türkiye ile Birlesik Arap Emirlikleri arasinda 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapimini içeren anlasmayi imzaladiklarini animsatan Yildiz, "Bu anlasma yapildiktan sonra, 'bizde benzer bir çalismayi yapabilirdik" diyen yatirimcilara sunu öneriyoruz; gelin sizde baska yerde yapin. Eskisehir bölgesinde yine bir kömür havzamiz olacak, önümüzdeki günlerde bunu da kamuoyuyla paylasacagiz" dedi.
Kaynak: ensonhaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284