Konya’da Kazim Karabekir Pasa Anildi

Konya Aydinlar Ocagi ve Kazim Karabekir Pasa’ya Vefa kitabi yazarlari tarafindan “Kazim Karabekir Pasa” vefatinin 67. yildönümünde anilarak, “Kazim Karabekir Pasa’ya Vefa” prestij kitabinin tanitimi da düzenlenen toplantida gerçeklestirildi.

Konya’da Kazim Karabekir Pasa Anildi

Konya Il Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen toplantida, Millî Mücadele kahramani Karabekir Pasa’nin degisik yönleri gündeme getirildi. Eserde, bölümleri bulunan Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Doç. Dr. Necmi Uyanik, Doç. Dr. Ömer Akdag, Doç. Dr. Yasar Semiz, Yrd. Doç. Dr. Özber Can, Dr. Adem Demirsoy ve editör Doç. Dr. Caner Arabaci’nin katildigi toplantida, Konya yöresinden bir devlet büyügü anildi. Ayrica Kombassan Vakfi’nin bir kültür hizmeti olarak bastirdigi “Kazim Karabekir Pasa’ya Vefa” prestij kitabindan, katilimcilara hediye edildi.
Karabekir’in kizi Timsal Karabekir ile yapilan bir söylesi kaydinin da yer aldigi kitabin, toplumun içinden çikardigi dünya çapinda büyük bir insana sahip çikma ve onu yeni nesillere tanitma niyetiyle hazirlandigi açiklandi. Gelecegin büyük adamlarinin yolunu açmanin da hedeflendigi vurgulanan toplantida, Kazim Karabekir’in, devrinin önemli bir sahsiyeti olarak, yeniden taninmasi ve degisik yönleriyle ele alinmasinin gerekliligine dikkat çekildi. Çok yönlü bir deger olan Karabekir, Balkan Daglari’nda gerillaci, Edirne savunmasinda esareti tadan kurmay, Çanakkale’de “ölüm vadisinin” komutan ve müdafii, Kafkaslar’in muzaffer kumandani, Gümrü ve Kars’ta diplomat, Milli Mücadele Meclisi’nde milletvekili, Cumhuriyet baslarinda muhalif siyasetçi, Istiklal Mahkemesi’nde idami istenen mahkum, düelloda serefini korumak için kalemini, kiliç-tabanca, mavzer gibi kullanmasini bilen asil savasçi, muhasara günlerinde sogukkanli direnisçi, hayatina suikast hazirlayanlara karsi ölüm soguklugunu kaniksamis bir mütevekkilidir. Karabekir, ayni zamanda sadece üç kizi olan, evlatlari üstüne titreyen bir ata degil; binlerce yetimin de babasidir.
Basilan ve basilmayanlarla birlikte, altmis sekiz eseri kaleme alan Karabekir, tarihimizin en çok eser vermis generali durumundadir. O, kökleri Konya-Karaman Kazimkarabekir’den (Gaferiyat) gelen, vefa borcunu ödememiz gereken bir kisiliktir. Kitapta, Kazim Karabekir’in Kronolojik Hayat Hikayesi ile Kitaplari C. Arabaci, Kazim Karabekir’in Türk Egitim ve Kültür Tarihindeki Yeri adli makale, Nuri Köstüklü tarafindan kaleme alinmistir. Yasar Semiz, Atatürk ve Kazim Karabekir Pasa, Ömer Akdag, Terakkiperver Cumhuriyet Firkasi ve Karabekir Pasa; Necmi Uyanik, Bir Türk Pasasinda Alman Algisi; Özber Can, Sanatçi-Edebiyatçi Kimligiyle Kazim Karabekir Pasa; Mustafa Biyikli, Kazim Karabekir Pasa’nin Hatirati: “Istiklal Harbimiz” Davasi; Adem Demirsoy, Ankaralinin Defteri’nden Tan Mülakatina Basinda Kazim Karabekir (1933-1939); Ahmet Uçar, Karabekir ve Hiristiyanlastirilan Türk Çocuklari baslikli makaleleri ile katkida bulunmuslardir.
 (Haber Merkezi)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284