KOP Bölgesi Için “Bölgesel Meyvecilik” Projesi Hayata Geçiyor

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi bünyesindeki illerde üretilen meyvelerin tür ve çesitleri iklim, arazi ve pazarlama sartlarina göre yeniden sekillendirilmesi ve kalitesinin artirilmasi amaciyla düzenlenen “Meyvecilikte KOP Bölgesi’ne Uygun Çesit Belirleme Toplantisi” KOP Idaresi’nde yapildi. Yerel Yönetim temsilcileri, akademisyenler ve fidan üreticilerinin bir araya geldigi toplantida bölge için uygun ve katma degeri yüksek ürünlerin yetistirilmesi karari çikti.

 KOP Bölgesi Için “Bölgesel Meyvecilik” Projesi Hayata Geçiyor

Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde illerinde iklim ve arazi sartlarina uygun meyve çesitlerinin tartisildigi toplantiya, Konya Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Rasit Turan, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim üyeleri Prof. Dr. Zeki Kara, Prof. Dr. Lütfi Pirlak, Prof. Dr. Ahmet Esitken, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Konya Il Müdürlügünden Ziraat Mühendisleri, meyve fidani üreticileri ve KOP Idaresi uzmanlari katildi.

KOP Bölgesi’nin, 65 bin kilometrekarelik alani, 3 milyon hektarlik tarim alani ve 3 milyon nüfusu ile Türkiye’de önemli bir merkez oldugunu, bölge tariminin gelisiminde ve bölgenin kalkinmasinda katma degeri yüksek meyveciligin etkin bir rol üstlenmeye basladigini hatirlatan KOP Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, KOP illerinin birbirleriyle oldugu kadar kendi içlerinde de farkli iklimsel ve cografi kosullar içerdigini, bu nedenle özellikle egimi yüksek ve düz alanlar ayriminda olmak üzere hangi bölge için ‘hangi meyve ve hangi çesit’ sorusuna en uygun cevabi aradiklarini belirtti.
“Ihracata Dönük Üretim Yapilmali”
Ikinci Marmara olma yolunda emin adimlarla ilerleyen KOP Bölgesinin, meyvecilikte de adindan söz ettiren bir bölge olmasi gerektiginin altini çizen Baskan Babaoglu, “Sadece iç pazara degil, ihracata dönük meyve üretimine de dikkat edilmeli. Çünkü ihracat yapilamadigi yillarda fiyatlara büyük düsüsler yasaniyor. Bu nedenle sadece iç pazara yönelik olan dis dünyanin bilmedigi ve tüketmedigi çesitleri yetistirmek bir risktir. Unutulmamalidir ki, dünya meyve üreticileri en uygun ürün için her yil binlerce çesit denemektedir” diye konustu.
“KOP Bölgesi Üzüm, Kiraz ve Çilekte Türkiye Lideri olacak”
Meyve çesidi seçiminin çok önemli oldugunu ve bölge için en uygun meyve çesitlerinin belirlenmesi konusunda çok hassas davrandiklarini ifade eden KOP Idaresi Baskani Babaoglu sunlari söyledi:
“Bu amaçla ‘Bölgesel Meyve Üretimi’ bizim için önemli bir baslik konusudur. Halen KOP sulama projeleriyle destekledigimiz ve çilek, kiraz, üzüm üretimine yönlendirmeye basladigimiz alanlarda hem Türkiye hem de dünyada kolay pazarlanacak ürünlere yöneliyoruz. Bu amaçla bölge kurumlariyla isbirligi içinde üreticilerimizi yönlendiriyoruz. Bu ürünler bölge için stratejik ürünler haline geldi. Yaptigimiz bu toplanti ile de artik tüm kurumlarimiz ortak hareket ederek üreticileri bu meyvelere ve bu meyvelerin pazarda tutulan çesitlerine yönlendirecek. Bu çesitleri üretip bunlarin sanayisini gelistirip pazarlamasini yapacagiz. Hem ayni tür ve çesitten çok miktarda ürün üretecegiz hem de bunlarin sanayisini ona göre gelistirecegiz. Bu yolla bölgemizin meyvecilikten alacagi pay artacak ve halkimizin gelir seviyesi hizla yükselecek. Çilek, kiraz ve üzüm halen KOP Bölgesi daglik kirsal alanlarda yasayan insanlarin hemen hemen ana geçim kaynagi haline gelmistir. KOP Eylem Plani’nda da bölge için çesitlerin yayginlastirilmasi için projeler bulunmaktadir. KOP Bölgesinin Organik Tarim Bölgesi ilan edilmesiyle üzüm, kiraz, çilek gibi ürünlerde Türkiye lideri olmayi amaçlamaktayiz. Bu nedenle paydaslarimizin düsüncelerine önem veriyoruz. Gerek yerel yönetim temsilcileri, gerek akademisyenlerimiz, gerekse sahada bizzat bu sorunlarla karsilasan fidan üreticilerimizin görüs ve önerilerini aliyoruz. Bu tür toplantilarimizin devami gelecek ve alinan kararlari süratle sahada uygulayacagiz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284