“KOP Bölgesi Ihracati Bölgenin Gerçek Potansiyelini Yansitmiyor”

Konya Sanayi Odasi (KSO) Baskani, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memis Kütükcü, KOP Bölgesi’nin Türkiye yüzölçümünün yüzde 8.3’ünü, nüfusunun yüzde 4’ünü olusturmasina ragmen Türkiye’nin toplam ihracatindan aldigi payin yüzde 1.26 oldugunu ifade ederek, KOP Bölgesi ihracatinin bölgenin gerçek potansiyelini yansitmadigini söyledi.

“KOP Bölgesi Ihracati Bölgenin Gerçek Potansiyelini Yansitmiyor”

Konya Sanayi Odasi (KSO) Baskani, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memis Kütükcü, Nigde’de düzenlenen 2. KOP Bölgesel Kalkinma Sempozyumu’na katildi. Sempozyumda bölge ekonomisi ve ihracatiyla ilgili bir sunum yapan Baskan Kütükcü, Konya, Karaman, Aksaray ve Nigde’den olusan KOP Bölgesi’nin toplam ihracatinin 2 milyar dolarin altinda kaldigini, üniversite-sanayi isbirligini gelistirmeden bu tabloyu düzeltmenin mümkün olmadigini söyledi. Kütükcü, bölgede kisi basina ve ihracatçi firma basina yapilan ihracatin da mutlaka artirilmasi gerektiginin altini çizdi.
Kütükcü, KOP Bölgesi’nin Türkiye yüzölçümünün yüzde 8.3’ünü, nüfusunun yüzde 4’ünü olusturmasina ragmen Türkiye’nin toplam ihracatindan aldigi payin yüzde 1.26 oldugunu ifade ederek, KOP Bölgesi ihracatinin bölgenin gerçek potansiyelini yansitmadigini ifade etti.
YENI BIR KALKINMA SÜRECI
KOP Bölgesi’nde 7 üniversite, 13 organize sanayi bölgesi, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanligi tarafindan desteklenen 30 küçük sanayi sitesi ve 130 bin civarinda girisimci oldugunu bildiren Kütükcü, “Aslinda bu büyük bir güç. Ancak biz bu gücü su anda, özellikle üniversite-sanayi isbirligi konusunda yeterince harekete geçiremiyoruz. Türkiye yüzölçümünün yüzde 8.3’ünü, nüfusunun yaklasik yüzde 4’ünü olusturan KOP Bölgesi’nin, toplam ihracati sadece 1 milyar 784 milyon dolar. Bu ihracatin da yüzde 75’ini Konya tek basina yapiyor. Son 10 yilda, KOP Bölgesi’nin Türkiye ihracatindan aldigi payi yüzde 0.55’den sadece yüzde 1.26’ya çikarabildik. Bölge göç vermeye devam ediyor. Bu tabloyu mutlaka düzeltmemiz, özellikle üniversite-sanayi isbirligiyle yeni bir kalkinma süreci baslatmamiz gerekiyor” seklinde konustu.
ÜNIVERSITE-SANAYI ISBIRLIGINDE ORTAK SORUMLULUK
Üniversite-sanayi isbirliginde inisiyatifin hocalarda, sorumlulugun sanayicilerde oldugu modelin çalismadigini, inisiyatifin de, sorumlulugun da mutlaka paylasilmasi gerektigini bildiren Kütükcü, KSO tarafindan Konya’ya kazandirilan Innopark’in bölgeye yeni bir ivme kazandiracaginin altini çizdi. Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yükselen Innopark’in, Teknoloji Gelistirme Bölgesi ilan edilmesi ile ilgili sürecin devam ettigini, KOP Bölgesi’ndeki bütün üniversiteleri burada görmek istediklerini kaydederek, Innopark’in amacinin bölgenin ar-ge ve inovasyon kapasitesini artirmak oldugunu sözlerine ekledi.
Konusmalarinin ardindan Nigde Üniversitesi Rektörü, KOP Bölgesi Üniversiteler Birligi Dönem Baskani Prof. Dr. Adnan Görür, Baskan Kütükcü’ye sempozyuma katilimlarindan dolayi tesekkür plaketi takdim etti. Baskan Kütükcü, ayrica sempozyumun ardindan Nigde Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Sevket Katircioglu ile Ticaret Borsasi Baskani Zafer Uyanik’i ziyaret etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284