KOP Bölgesi Ortak Hareket Ediyor

DSI Genel Müdürlügü, DSI 4. Bölge Müdürlügü’nün KOP Bölgesi için hazirladigi Yer alti Suyu Eylem Planinin bölgedeki etkilerinin azaltilmasi için bölgede yapilmasi gerekenler ile ilgili KOP Idaresi’nin hazirlamis oldugu rapor KOP Bölgesi’ndeki Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlükleri, Il Özel Idareleri, Ziraat Mühendisleri Odalari, Ziraat Odalari, Ticaret Borsalari, Sulama Birlikleri ve kooperatiflerinin üst düzey temsilcilerinin katilimlari ile 6 Aralik 2012 Persembe günü, saat 13.00’te KOP Idaresi Toplanti Salonu’nda görüs ve önerilere açiliyor. Bu toplanti sonucuna göre rapora son hali verilecek ve ilgili makamlara iletilecek.

KOP Bölgesi Ortak Hareket Ediyor

DSI Genel Müdürlügü, DSI 4. Bölge Müdürlügü’nün KOP Bölgesi için hazirladigi Yeraltisuyu (YAS) Eylem Plani’ni 12.06.2012 tarihinde açiklamis ve uygulamaya baslamistir. Mevcut eylem plani sadece alan basina su tahsisi (kota) ve bu tahsisin nasil uygulanacagini kapsamakta, olumsuz etkilerinin nasil giderilecegi ile ilgili yapisal düzenlemeleri içermemektedir. Plan bu haliyle tarimsal yapinin sürdürülebilirligini saglanmaktan uzak oldugu gibi tarimsal üretimi büyük ölçüde azaltacak bir yaklasimdadir.
KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi Subat 2012'den itibaren konunun bölge tarimina zarar vermemesi için çalismalarini yürütmektedir. Idare bu amaçla “KOP Illerinde Uygulanacak Olan Su Kotalarinin Bitki Üretimine Olasi Etkileri” raporunu hazirlamistir. Raporda YAS Eylem Plani'yla bölgenin bitkisel üretim kayiplarinin 1.7 milyar TL civarinda olabilecegi ortaya konulmaktadir. Bu kayiplarin bölgede tarim sektörünü en az etkileyecek kisa ve orta vadeli iyilestirici yaklasimlar içerecek sekilde yeniden gözden geçirilmesi gerekli görülmektedir. Bu maksatla KOP Idaresi KOP Bölgesi’nde konuyla ilgili üçüncü çalismasi olan taslak ‘DSI Yeraltisuyu Eylem Plani ve Kuyulara Su Tahsisi Uygulamasi Genel Degerlendirme, Önlemler ve Öneriler’ raporunu hazirlamistir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284