KOP Idaresi’nde Kuraklikla Mücadele Plani Toplantisi Yapildi

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Ihsan Bostanci, bölge için stratejik öneme sahip konulardan birisinin kuraklikla mücadele oldugunu belirterek mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonunu ile kuraklikla mücadelede önemli kazanimlar saglanacagini söyledi.

KOP Idaresi’nde Kuraklikla Mücadele Plani Toplantisi Yapildi

Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan hazirlattirilan ve Türkiye’de bir ilk olma özelligi tasiyan Konya Havzasi Kuraklik Yönetim Plani Sunumu Toplantisi KOP Idaresinde gerçeklestirildi. Toplantiya KOP Idaresi Baskani Ihsan Bostanci, Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü Envanter ve Tahsis Daire Baskani Maruf Aras ile Bakanlik temsilcileri ve KOP Idaresi uzmanlari katildi.
KOP Eylem Plani’nda da YAS kooperatif sahalarinda sulama alanlarindaki yeralti su kaynaklarinin rehabilitasyonu için bir program baslattiklarini kaydeden Baskan Bostanci, “Bölgemizdeki Eregli-Ivriz, Ilgin-Atlandi ve Karaman-Ayranci gibi sulamalar basta olmak üzere 1960’li 70’li yillarda yapilan ve suyun önemli bir kismini iletim hatlarindaki sorunlar ve buharlasmalarla kaybetmekteyiz. Kisacasi bölgede mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonunu ile kuraklikla mücadelede önemli kazanimlar saglayacagiz.” dedi.
“25 Havzanin Kuraklik Yönetimi Plani çikartilacak”
Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü Envanter ve Tahsis Daire Baskani Maruf Aras da planla ilgili ayrintili bir sunum gerçeklestirdi. Aras, KOP Idaresi’nin yereli inceleyerek yaptigi çalismalarin son derece yerinde ve etkili oldugunu belirtti.
Kuraklik, afet olaylari arasinda zarari en uzun ve tesirli olan bir afet türü oldugunu ifade eden Aras konusmasini söyle sürdürdü: “Bakanligimiz bünyesinde 2011 yili itibariyle Türkiye Kurallik Yönetimi Sube Müdürlügü kuruldu ve ülkemizde kuraklikla ilgili çalismalarin yapilmasina aktif bir sekilde baslanmis oldu. Ilk olarak Konya Kapali Havzasi Kuraklik Yönetim Plani hayata geçirilmis oldu. Türkiye’de bir ilk olan bu projemizi bu yilin sonunda nihayete erdirmek istiyoruz. Önümüzdeki sene üç havzanin olmak üzere toplamdaki 25 havzanin kuraklik yönetim planini çikartmis olacagiz.”
Toplantinin sonunda katilimcilara KOP Eylem Plani’nda yer alan Toprak ve Su Kaynaklarinin Etkin Kullanimi ile ilgili projelerden; arazi toplulastirmasi, klasik sistem sulama sebeklerinin rehabilitasyonu, yer alti suyu potansiyelinin arastirilmasi, daglik kirsal alanlarda uygulanan Küçük Ölçekli Sulama Isleri Programi (KOP KÖSIP), bölgede bulunan isletme halindeki sulama sahalarinin sosyo ekonomik etkisini arastirildigi proje ile KOP Tarimsal Egitim, Yayim ve Arastirma Projesi (KOP TEYAP) hakkinda bilgi verildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284