KOP, Konya Ovasi’ni Kurtaracak

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar,ülkenin ilk, GAP’tan sonra en büyük sulama projesi olan Konya Ovasi Projesi’nin (KOP) Konya Ovasi’ni kurtaracagini bildirdi.

 KOP, Konya Ovasi’ni Kurtaracak

Bayraktar, yaptigi açiklamada, Konya, Karaman, Aksaray ve Nigde illerini kapsayan KOP’un temelde 1 milyon 100 bin hektar (Hollanda’nin tarim alanlarina yakin bir arazi) sulanabilir alanin sulanmasini öngördügünü belirtti. KOP’un 4 ilin sahip oldugu kaynaklari degerlendirerek bu yörede yasayan insanlarin gelir düzeyini ve yasam kalitesini yükseltmeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelisime katkida bulunmayi amaçladigini vurgulayan Bayraktar, “Projenin sulama ayagi ihmal edilmemeli, bir an önce bitirilmelidir” dedi.

KOP kapsaminda 1 milyon 100 bin hektar sulanacak tarim arazisi bulundugunu, bu araziden 923 bin 600 hektarinin sulandigini belirten Bayraktar, sunlari kaydetti:
“Sulanabilir alan yüzde 83,9’a ulasmis durumda. Yalniz, yer alti sularindan kaynakli olarak 923 bin 600 hektar sulanan alanda önümüzdeki yillarda 70 bin 92 hektar daralma olacak. Bu nedenle 2014 yili itibariyla sulanabilir alan 853 bin 508 hektar kabul ediliyor. 2023 yilina kadar 81 bin 5 hektar alanin sulama planlamasi yapildi. 30 bin 267 hektar alan sulama insaati halinde. 135 bin 220 hektar alan ise yatirim programinda. Bunlar tamamlandiginda, projeyle, 2023 yili itibariyla bölgedeki 1 milyon 100 bin hektar alan sulamaya açilmis olacak.”
Semsi Bayraktar, Konya Bölgesi’nin sahip oldugu su ve toprak kaynaklarinin gelistirilmesine yönelik bir proje olma yaninda entegre bir bölgesel kalkinma projesi olan KOP’ta,sulu tarimda geliri artirmak ve bunun sürekliligini saglamanin ülke ekonomisinin olmazsa olmazi oldugunu vurguladi.
Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar tarim arazisinin 5,9 milyon hektarinin sulamaya açildigini bildiren Bayraktar, su bilgileri verdi:
“Ülke genelinde teknik ve ekonomik olarak sulamaya uygun tarim arazilerinin 69,4’ü sulamaya açilmistir. Bu alanlarin yüzde15,7’siKOP’ta bulunuyor. KOP’taki sulanabilir alanlar, ülke sulanabilir alanlarinin yüzde 12,9’unu olusturuyor. Fakat, hala KOP’taki toplam sulanabilir alanlarin yüzde 16,1’i sulamaya açilamamistir.Önümüzdeki yillarda yer alti sularindan kaynaklanacak daralmalarla birlikte bu oran yüzde 22,4’ü geçmektedir. KOP bölgesi, 2 milyon 908 bin 439 hektari bulantarima elverisli tarim arazisi, 1 milyon 100 bin hektar sulanabilir alaniyla ülkemizin en önemli tarim alanlarindan biridir.”
KOP’UN ÜLKE ÜRETIMINDEKI PAYI
Bölgede sulamalarin devreye girmesiyle birlikte özellikle yas sebze, meyve ve endüstri bitkilerinin üretimlerinde artislar meydana geldiginin bilgisi veren Bayraktar, “Konya Ovasi Projesi bölgesini suyla bulusturacak KOP, Konya Ovasi’ni kurtaracak” dedi.
Bayraktar, sunlari kaydetti:
“Bölgede kuru tarimdan sulu tarima geçilen alanlarda önemli degisimler yasanmis ve tarimsal hasila artmistir. Bazi ürünlerin verimliliginde görülen artislar, özellikle sulu tarim kosullarinda yetistirilen ayçiçeginde önemli sayilabilecek düzeylere varmistir.
KOP Bölgemiz, Türkiye sekerpancari üretiminin yüzde 41,5’ini, elmanin yüzde 33’ünü, ayçiçegininyüzde 22,6’sini, bugdayin yüzde 13,6’sini, arpanin yüzde 17,3’ünü, misirin yüzde 9,1’ini üretiyor.Ülkemizde tarim ve gidadaki 11,2 milyar dolarlik ithalatin üçte biri yagli tohum, ham yag, margarin ve yagli tohum küspesinden olustugu gerçegi ile KOP Bölgesinde yagli tohum üretimi büyük önem arz ediyor. Basta ayçiçegi, olmak üzere soya, susam,kanola gibi bitkilerin üretimlerinin planli bir sekilde tesvik edilmesi gerekiyor.KOP, Türkiye’nin üretim açigi verdigi çogu üründe önemli üretim artislarina neden olacak.”
KOP’UN TAMAMLANDIGINDA KATKISI 2,57 MILYAR DOLAR OLACAK
Bayraktar, KOP tamamlandiginda,ekonomiye, 2,2 milyar dolari sulama, 300 milyon dolari enerji, 70 milyon dolari içme suyu olmak üzere 2,57 milyar dolar katki, 100 bin kisiye dogrudan istihdam imkani saglayacagini bildirdi.
Farkli ürünler yetismesinin yaninda artan ürün miktarinin, bunlari yerinde isleyen entegre tarim tesislerine ve tarim sanayisine daha fazla ihtiyaç duyulmasina neden olacagini belirten Bayraktar, “Bunun sonucu olarak bölge sanayi daha da gelisecek ve yeni yeni istihdam alanlari olusacaktir” dedi. (IHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284