KOP Sempozyumu Aksaray’da Basladi

22-24 Ekim tarihleri arasinda Aksaray’da gerçeklestirilecek olan Uluslararasi 3. Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölgesel Kalkinma Sempozyumu’nun ilk bölümü bugün basladi.

KOP Sempozyumu Aksaray’da Basladi

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ev sahipliginde gerçeklestirilen KOP sempozyumu ASÜ Konferans Salonu’nda yapilirken, sempozyuma Aksaray Valisi Seref Atakli, KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Ihsan Bostanci, GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Sadrettin Karahocagil, ASÜ Rektörü Yusuf Sahin, Nigde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, daire müdürleri ve çok sayida ögrenci katildi.
Konya Ovasi Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Ihsan Bostanci, KOP’un çalismalari hakkinda bilgiler vererek, “Bilindigi üzere Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde illerini içine alan KOP Bölgesi, tarih öncesi çaglardan günümüze uzanan her dönemde, sosyal ve ekonomik alanda önemli bir merkez olmus ve çok sayida uygarliga ev sahipligi yapmistir. Özellikle Selçuklular döneminde bölgemiz, ekonomi ve siyasette oldugu kadar egitim, kültür ve sanatta da altin çagini yasamis; devrin ünlü bilginleri, filozoflari, sairleri, mutasavviflarini ve üstatlarini bir araya getirmistir. Çagdas Ibn-i Sina, Ibn-i Rüsd gibi ilim adamlari ile birlikte bu bölgede yasamis olan Hz. Mevlana, Sadreddin-i Konevi, Muhyiddin-i Arabi, Haci Bektas-i Veli, Ahi Evran, Somuncu Baba gibi degerlerimiz bölgemizde ilim ve irfana verilen önemin bir göstergesi olmustur. Tarihimizde bu dönem kadar evrensel seviyede üretim yapabildigimiz bir baska dönem yoktur. Ancak zaman içinde bu cografya ilim ve irfan yuvasi niteliklerini kaybederek bir tarim bölgesine dönüsmüs ve sik araliklarla yasanan kurakliklarla mücadele edegelen bir bölge olmustur. Bagdat Demiryolu’nun insasi ve bu bölgeden geçmesi, Beysehir Gölü'nden Ovaya sulama kanali açilmasi da bölgeyi geri oyuna dâhil edememistir. Çünkü demiryolu sadece transit olarak kalmis bölgeye önemli bir katki saglayamamistir. Cumhuriyet döneminde ise yine kendi yagi ile kavrulan bir bölge durumunda kalan KOP Bölgesi, konumunun, topografyasinin, ticari, siyasi tarihi ve kültürel bir merkez olmasinin sagladigi firsatlardan maalesef yeterince faydalanamamistir. Bu noktada KOP Idaresi Baskanligi olarak misyonumuz; diger paydaslarimiz ile isbirligi içerisinde Konya Kapali Havzasinda yer alan KOP Bölgesini her alanda 'kapali bir havza' durumundan kurtararak tarihinden miras aldigi sorumluluk bilinci ile hak ettigi ihtisamini tekrar kazanmasini saglamak, bölgemizi bir 'Yeni Marmara' haline getirmek için adimlar atmaktir” dedi.
ASÜ Rektörü Yusuf Sahin, Türkiye’nin ve sehirlerin cografyasindan bahsederek, “4 sehrin bir araya gelmesinden olusan bir olaydan bahsediyoruz. Kalkinma nedir dise düsündügümüzde, bir insanin istedigi yerlerin oldugu yerlere biz kalkinmis diyoruz. Kalkinmanin açiklamasi budur. Ülke bazinda baktiginizda da ayni sey geçerdi. Tersi olan yerler de gelismemis olanlardir. Bölgesel Kalkinma ihtiyacini neden hissederiz. 2 tabiat vardik ki, bu 2 tabiat oldukça biz bu kalkinma tartismalarini her zaman yapacagiz. Bunlardan birincisi insan. Kardesimizle o kadar bir birimize benziyoruz ki yedigimiz içtigimiz ayri gitmiyor diyen var mi içinizde. Hayir. Yok. Birisi düzenli olur, digeri düzensiz olabiliyor. Hayat böyle bir sey. Herkes ayni tabiatta olmadigindan esitsiz bir durum ortaya çikiyor. Peki bu esitsiz durumu nasil giderecegiz sorusu çikiyor. 2’incisi ise cografyadir. Bizim cografyamiz diger ülkelere göre küçük olabilir. Ülkemiz aslinda büyük bir cografyaya sahip. Bir tarafta muhtesem havzasi ile Konya Ovasi varken, diger taraftan Hakkari’ye baktiginizda heybetli daglari içinizi ürpertir. Konya, Aksaray, Karaman ve Nigde inanilmaz güzel bir cografyaya sahip. Simdi biz buralarda neler yapacagimizi, önümüzdeki sikintilari nasil asabilecegimiz konusacagiz” dedi.
Aksaray Valisi Seref Atakli ise Aksaray hakkinda bilgiler vererek, “Sempozyumun hayirli sonuçlara sebep olmasini temenni ediyorum. Aksaray milattan öce 8 bin yila kadar uzanan tarihe ve birçok medeniyetlere ev sahipligi yapmis bir ilimiz. Günümüzde de Dogu Bati, Kuzey Güney illerini birbirine baglayan önemli kavsak görevini üstlenmektedir. Önemli bir kavsak noktasinda bulunmasi nedeniyle cazibe merkezi olarak önemli yatirimlar almistir. 482 sanayi tesisi vardir ve 29 bin kisi istihdam ediliyor. Yani yatirimlarla istihdam sayimiz çok daha artacaktir. Gelisen sanayinin yaninda Tarim ve Hayvancilik sehridir” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284