KOP TEYAP Egitimleri Devam Ediyor

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Ihsan Bostanci, Tarimsal Egitim ve Yayim Projesi (KOP TEYAP) kapsaminda 2015 yili içerisinde tarimsal egitim projeleri için 800 bin liralik kaynak olusturuldugunu belirterek, 2016 yilinda da egitim faaliyetlerinin artarak devam edecegini söyledi.

KOP TEYAP Egitimleri Devam Ediyor

Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde’den olusan KOP Bölgesi’nde, KOP TEYAP kapsaminda Konya Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü tarafindan uygulanan Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarim Uygulamalari Projesi basladi. Karatay Ilçesi Yarma Mahallesinde gerçeklestirilen egitime KOP Idaresi Baskani Ihsan Bostanci, Konya Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Seyfettin Baydar, Toprak Su ve Çöllesme ile Mücadele Arastirma Enstitüsü Il Müdürü Durmus Ali Çarkaci, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri ile çiftçiler katildi.
“KOP’ta Koruyucu Tarim Uygulamalarina önem veriliyor”
Konusmasina “Milletin efendileri hos geldiniz” diyerek baslayan KOP Idaresi Baskani Ihsan Bostanci ise Konya kapali havzasi olarak adlandirilan KOP Bölgesinin en önemli sorunlarindan birisi su sikinti oldugunu söyledi. KOP Bölgesi olarak Türkiye’nin su varliginin yüzde 4’üne sahip olduklarini ancak sulanabilir alan konusunda ise Türkiye’nin yüzde 16’sina hitap ettiklerini kaydeden Bostanci, KOP Idaresi olarak suyun etkin kullanimi ve sürdürülebilir tarim için yeni projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Bostanci; “KOP Eylem Plani’ni hazirlarken bölgenin su kisitini dikkate alarak hazirladik. Stratejimiz ise kisa vadede mümkün oldugu kadar mevcut su kaynaklarini daha verimli kullanabilecegimiz basinçli, damla ve yagmurlama sistemleri kullaniminin bölgede yayginlastirilmasi bunun yaninda ise koruyucu tarim uygulamalari dedigimiz Aniza Dogrudan Ekim, Seritvari Ekim, Yesil, Organik Gübre uygulamalarinin artirilmasi, Erozyonla Mücadele kapsaminda uygulamalari ve Arazi Toplulastirmasi gibi konularin bölgede yayginlastirilmasidir. Uzun vadede ise bölgeye havza disindan su transferini mümkün kilacak alternatiflerin arastirilmasi ve hayata geçirilmesidir. KOP TEYAP kapsaminda 2018 yilina kadar bölgemizdeki sorunlara iliskin çalismalar yürütecegiz. 2015 yilinda kabul edilen 14 projeye 800 bin lira civarinda destek saglandi. Bunun yaninda Tarimsal yayimcilarin egitimi kapsaminda 125 kursiyerimize hayvancilik egitimi verildi, Aksaray’da 155 kursiyerimize tarimsal yayimla ilgili egitim verdik, serbest sistem tavukçuluk ve iyi tarim uygulamalarinda egitimlerimiz oldu. 2016 yilinda da egitim faaliyetlerimiz artarak devam edecek” diye konustu.
“Yeni Tarim Teknikleri Çiftçilerle Bulusuyor”
Anadolu cografyasinin fakir bir toprak yapisina sahip oldugunu belirten Konya Gida ve Tarim Il Müdürü Seyfettin Baydar, bölge çiftçisinin Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarim, Aniza Dogrudan Ekim ve Azaltilmis Toprak Isleme gibi konulari uygulamakla mükellef ve mecbur oldugunu söyledi. Azaltilmis Toprak Islemeleri, Dogrudan Ekim gibi üretim metotlarinin Avrupa’da pek yaygin olmadigini ancak Amerika kitasinin neredeyse yüzde 90’inda uygulandigina dikkat çeken Baydar, “Katilimcilardan ve Ziraat Odalari gibi sivil toplum kuruluslarimizdan ricamiz, anlatilacak konulari neredeyse bir lise ögrencisi gibi, üniversitede bu alanda okuyan bir ögrencimiz gibi dinlemeniz ve sonrada uygulamanizi istiyoruz. Bizim cografyamiz çöllesme tehdidi ile ciddi oranda karsi karsiya olan bir cografyadir. Konya özelinde Iç Anadolu bölgesinin tamamina yakin kismi. Bölgemiz için birinci tehdit rüzgâr erozyonudur. Ancak meranin veya agacin oldugu yerde bu olmuyor. Ikincisi topraklarimizdaki organik madde miktari çok zayif. Bitki elementleri konusunda bakildiginda fakir bir toprak yapisina sahibiz. Topragi islah edebilmek için toprakta bitki artiklarini birakmaliyiz. Topraktaki suyun buharlasmasini engellemek zorundayiz” dedi.
Geleneksel ekim dikim sistemlerinin yerini Azaltilmis Toprak Islemeleri, Dogrudan Ekim gibi üretim metotlarina birakmasiyla çiftçinin yüzde 30 oraninda tasarruf saglayacagini sözlerine ekleyen Baydar, “Yeni sistemle kaybin olmamasi bile çok büyük bir degerdir” diye konustu.
“Önceligimiz Erozyonu Önlemek”
Toprak Su ve Çöllesme ile Mücadele Arastirma Enstitüsü Il Müdürü Durmus Ali Çarkaci ise Türkiye’nin toplam rüzgâr erozyonu alaninin yüzde 69’unu Konya’nin tek basina olusturduguna dikkat çekti.
Bu oranin çok olduguna deginen Çarkaci; konusmasini söyle sürdürdü; “Ülkemizin Çöllesme Risk Haritasini olusturduk. Türkiye’nin yüzde 47’si çöllesme riski altindadir. Igdir’in Aralik ilçesinde basliyor, Batman, Sanliurfa, Kayseri’nin Yesilhisar ilçesi, Konya’nin Karapinar ve Karatay ilçeleri ile Eskisehir ve Sakarya’dan çikan bir fay hatti var ve bu hat üzerinde bir rüzgâr koridoru var. Konya’nin toplam rüzgâr erozyon alani Türkiye’nin toplam rüzgâr erozyon alaninin yüzde 69’unu olusturuyor. Bu çok büyük bir oran. Bu nedenle biz bu projenin içerisinde yer almayi kendimize bir görev kabul ettik. Amerika yillar önce baslamis aniza ekime ve su an arazilerinin yüzde 18’inde Aniza Dogrudan Ekim yapiyor. Bu oran Güney Amerika’da yüzde 36. Biz geçtigimiz yil 500 dekar arazide aniza ekim yaptik ve inadina devam edecegiz. Amerika’da 50 yildir aniza ekim yapilan yerler var. Bir de Seritvari degimiz bir ekim sistemi var. Özellikle rüzgâr erozyonu alanlarinda Seritvari ekim sistemini kullanmaliyiz”
Açilis konusmalarinin ardindan özel sektör temsilcileri tarafindan getirilen Azaltilmis Toprak Islemesi makinalarinin tanitimi yapildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284